Велика заштита током наредних ледених дана

Због изузетно ниских температура које се, према прогнозама метеоролога, очекују наредне седмице, из сарајевског Клуба спасавалаца 2000 упозоравају грађане на опрез и потребу заштите од потхлађивања и смрзавања.

Босна и Херцеговина 14.01.2016 | 22:56
Велика заштита током наредних ледених дана

Лице и руке треба заштити масном кремом, а обавезно је вишеслојно одијевање, при чему треба избјегавати синтетичку одјећу. Савјетује се ношење памучне и вунене одјеће, а само јакне треба да буду од синтетичких материјала који штите од вјетра и хладноће.

Уста и нос треба заштити двослојним шалом, како се не би директно удисао ледени ваздух.

Планинарима и скијашима се не савјетује овог викенда, због најављених падавина, одлазак у природу, а током поларних температура које се очекују наредне седмице само ако имају адекватну одјећу предвиђену за тако ниске температуре.

Треба елиминисати конзумирање алкохола.

Из Клуба спасавалаца 2000 наводе да при температури од минус 20 степени и с вјетром од 18 километара на сат се добија осјећај хладноће од минус 34 степена, а код вјетра брзине 36 километара на сат при температури од минус 20 степени осјећај хладноће је као на минус 44 степена.

Власницима викендица те других стамбених објеката у којима се не борави стално савјетује се да испусте воду из инсталационе мреже, а вањске чесме треба заштити од мразева и оставити воду да минимално тече.

И течност у аутомобилима треба провјерити како не би дошло до смрзавања и хаварије на возилу.

Према прогнозама синоптичара од недјеље се у БиХ очекују ледени дани с максималним температурама испод нуле. (Фена)

У петак киша, захлађење и снијег, обилне падавине у Херцеговини

Киша и захлађење са снијегом сутра се очекују у већини крајева Републике Српске и Федерације БиХ, а обилније падавине у Херцеговини.

Ујутро ће киша интензивније падати на сјеверу и југу. Током дана због пада температуре ваздуха киша ће прећи у снијег. Најмање падавина биће на сјевероистоку, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Поподне и до вечери на сјеверу и западу падавине ће престати и доћи ће до смањења облачности, док ће на истоку и даље падати снијег, а на југу киша.

Ујутро ће дувати слаб и умјерен вјетар, у планинама појачан јужни и југоисточни. Током дана скренуће на сјеверни и сјевероисточни.

Јутарња температура ваздуха од један до пет, у планинана испод нуле, а на југу око седам степени. Највиша дневна од два до седам, на југу до десет степени Целзијусових, а на планинама на истоку око нуле.

Метеоаларм је за сутра због интензивних падавина издао наранџасто упозорење за Херцеговину и југозападне крајеве. Очекивана количина падавина је између 30 и 60 литара по метру квадратном, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

Хладно, али суво вријеме задржаће се и за викенд. Снијега само понегдје може бити на истоку и у централним крајевима. Јутарња температура ваздуха испод нуле, а дневна око нула степени.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас превладава умјерено облачно и сунчано вријеме.

Бјелашница је данас са минус шест степени била најхладнија. У исто вријеме, у 13 часова, у Гацку је измјерен минус један, а у Рудом нула степени.

Два степена била су у Приједору, Вишеграду, Новом Граду, на Чемерну, у Зеници, Бугојну и Невесињу, док су на Сокоцу, на Хан Пијеску, на Мраковици и у Калиновику измјерена три степена, на Иван Седлу, у Фочи, Билећи и Јајцу четири, у Добоју, Крупи на Уни, Српцу, Дрвару, Санском Мосту, Сарајеву и Тузли пет, а у Требињу, Ливну и Шипову шест степени.

У Бањалуци, Бијељини, Мостару, Сребреници, Мркоњић Граду, Стоцу, Градачцу у 13 часова било је осам степени, у Чапљини девет, у Рибнику и Бихаћу десет и најтоплији данас је био Неум са 13 степени Целзијусових.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кане

14.01.2016 15:55

Моја препорука ових дана је: ''Ложи ватру па се гри', вади м**а па се сми'.''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

15.01.2016 04:34

НЕМА ДРВА! Тражите зато од Милета унапред за ГЛАС метар дрва!