Све од лего коцкица

Кинески уметник Ај Вејвеј изјавио је да одлука произвођача играчака компаније Лего да допусти велике наруџбине коцкица за политичке сврхе представља победу слободе изражавања.

Занимљивости 14.01.2016 | 09:22
Све од лего коцкица

Данска компанија Лего је прошле година одбила наруџбину за Ајеву изложбу у Мелбурну, што је кинески уметник назвао "цензуром и дискриминацијом".

Лего је одговорио да има вишедеценијску политику да не одобрава употребу својих коцкица у пројектима с "политичком агендом". Лего је јуче саопштио да више неће питати какве сврхе имају пројекти у којима се користе његове коцкице. Уместо тога, од купаца који грађевине од коцкица излажу јавно биће тражено да јасно ставе до знања да Лего не подржава такав пројекат.

На питање да ли је та промена одговор на Ајев случај, Лего је навео да је постављено питање да ли подржава људска права и слободу изражавања. "Увек смо то радили и наставићемо то да радимо - то је срж игре с лего коцкицама. Надамо се да ће нове смернице јасније ставити до знања за шта се залажемо", рекао је портпарол Роар Руде Трангбек.

После одбијања Лега прошле године, Ајеве присталице из различитих земаља су донирали коцкице. Он је рекао да су расправе на интернету о одбијању Лега да му прода коцкице за изложбу у Мелбурну извршиле притисак на данску компанију. Кинески уметник дисидент је рекао да је нова политика Лега "добар потез" и да планира да наручи много коцкица.

"Лего је језик који свако може да разуме и требало би да може да их користи сходно својој вољи и то је све што представља слобода изражавања", рекао је Ај, који је сада у Немачкој.

На изложби у Мелбурну, која је отворена у децембру, Ај је требало да представи 20 портрета бораца за слободу направљених од лего коцкица, али је уместо тога користио сличне коцкице једне кинеске компаније.

"Нема велике разлике, а цена је много, много нижа", додао је Ај. Ај је искористио праве лего коцкице за портрете политичких затвореника и људи протераних из политичких разлога за изложбу 2014. у бившем затвору Алкатраз.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар