Албанци пренијели крвну освету у Швајцарску

Швајцарске власти су јуче пред лице правде извеле оптуженог за убиство С. Ељшанија, који је у мају 2013. године убијен у граду Праз, у кантону Фрибур

Свијет 14.01.2016 | 09:00
Албанци пренијели крвну освету у Швајцарску

То је први пут да се суди неком од припадника два најзавађенија косовска клана - Ељшани и Кељменди - у чијој обрачунима је од 2000. године досад убијено укупно 14 људи, пише приштинска "Коха диторе".

То убиство, које је згрозило швајцарско јавно мњење, пошто је жрва убијена у присуству чланова породице, повезује се са крвном осветом.

Швајцарска полиција и истражиоци су после две и по године истраге, пред лице правде извели оптуженог, чије име није наведено.

Породица Ељшани је из села Оздрим код Пећи, а породица Кељменди из Пећи. Њихов крвави сукоб започео је након последњег рата на Косову и Метохији.

С. Ељшани је био 12 жртва по реду из те породице, а убиства су се наставила и у 2013. и 2014. години. После његовог убиства у фрибуру, сукоби ове две породице су се наставили и на Косову.

У центру Пећи 13. октобра 2013. убијени су Џ. Кељменди и К. Кукај, пуцњима из калашњикова испред једног ресторана. Они су убијени из аутомобила у покрету који је полиција касније пронашла потпуно спаљеног.

Ликвидације се, међутим, ни ту нису зауставиле. Пећ је 21. марта 2014. поново потресло ново убиство из возила у покрету. Овога пута је из џипа пуцано калашњиковом у локал пун људи. Поново су убијена два лица, а шесторо је било рањено. Убијени су В. Кељменди, познат под надимком Љара (28) и Ф.Б. који је можда био случајна жртва.

В. Кељменди је и раније био мета напада, пошто је био син Ш. Кељмендија, убијеног на мистериозан начин у Пећи марта 2013. и унук Џ. Кељмендија.

После тога више није било убистава, али је број убијених у те две породице већ достигао 14.

Иначе, крвави обрачуни породица Ељшани и Кељменди почели су 2000. године, када је у Пећи убијен В. Ељшани, бивши припадник ОВК, и то када се враћао са суђења на коме је његова породица оптужила неколико особа за подметање бомбе. Он је био брат С. Ељшанија убијеног 2013. године у Швајцарској.

УНМИК полиција је ухапсила људе који су напала породицу Ељшани - били су из Албаније - и они су признали да им је за то платила једна породица. Истрага је касније показала да је у убиство умешана породица Кељменди.

Али, без обзира на сва убиства, ниједно од њих није добило епилог на суду и чак ниједно лице није због тих убистава ухапшено.

Пошто косовски судови и полиција не успевају да расветле убиства, чланови завађених породица користе канон Леке Дукађина, према коме се крв може опрати само крвљу.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

медједи

14.01.2016 08:45

Албанци у Свајцарској застиценији од медвједа... Треба им споменик дици како су им замазали оци код асимилације у друство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

14.01.2016 11:06

Никад не кукају један на другог сви се слазу ко по братској линији. Не као ми једва чекамо да неког оцинкаримо за Швицарца сви су странци нема добри ни лоших сви су исти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руза

14.01.2016 13:27

Опет ИСЛАМ са својим законима фарба Европу,све их посаљите на Косово,тамо Амери царују са њиховим целницимаи краду друга богатсва.злато и све племените руде па и УРАНИЈУМ,а народ су послали диљем Европе на социјалне програме.ЕВРОПСКИХ Дрзава.Европо пробуди се .....варају Те на сваком кораку и користе твоју добронбит зарадјену дугогодисњим исцрпним паметним радом.Бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

14.01.2016 18:20

Молим те дај ми адресу да ти појасним ислам