Чудни закони о тетовирању у свијету

Тетовирање је трајно уношење мастила различитих боја у кожу уз помоћ посебно израђених игли. Тетовирају се углавном људи и то из естетских, ритуалних, обичајних и друштвених разлога, барем тако каже Wикипедиа.

Свијет 14.01.2016 | 07:39
Чудни закони о тетовирању у свијету

Обичаји тетовирања су цивилизацијска обиљежја која не потичу само с једног дијела свијета.

Познато је да је тетовирање различитих дијелова тијела распрострањено широм свијета, почевши од Африке (Берберска племена, Јужне Америке (индијанска племена), Кине итд. У савремено доба тетовирање не познаје границе и људи се тетовирају у свим дијеловим свијета.

Понекад је тетовирање и симбол репресије као код Јевреја за вријеме Другог свјетског рата, када су нацисти људе у концентрационим логорима обиљежавали тетовирањем бројева на подлактице.

Данас, неке земље имају сопствене законе о тетовирању, а портал Таттоодо.цом је издвојио 10 најчуднијих, који се могу пронаћи широм свијета.

1. Данска: Од 1966. године на тлу ове земље илегално је тетовирати руке, главу или врат.

2. Ирска: Иако ова земља нема закон о тетовирању, већина татоо студија не жели тетовирати особе млађе од 18 година. Ипак, у овој земљи ће вас татоо мајстори истетовирати и са 14 година, ако су вам ту родитељи.

3. Дубаи: Илегално је показивати тинту на тијелу у јавности.

4. Георгиа, САД: Ако желите тетовирати обрве у овој Савезној држави - илегално је. Тачније, било каква тетоважа на два центиметра од очију је законски кажњива.

5. Иоwа, САД: Старосна граница за тетовирање је 18 година. Али ако очајнички желите тетоважу ако сте млађи, морате донијети вјенчани лист. Да, само ожењени малољетници се могу тетовирати.

6. Финска: Слично је као у Иоwи. С тим што вам треба дозвола за тетовирање. Гдје и како је набавити, нико не зна.

7. Хаwаии, САД: Ако живите на Хаwаиима, и желите тетоважу на капцима, иза уха - драге воље ће вам је сваки таттоо мајстор урадити. С тим да морате довести регистрованог физичара са собом.

8. Холандија: Шеснаестогодишњаци се могу тетовирати докле год су родитељи присутни, или ако имате писану дозволу. Уколико родитељи не потпишу дозволу, таттоо схоп буде затворен на 10 година.

9. Иран: Тетовирање је сасвим легално у овој земљи, али јавно показивање тетоважа је забрањено, и због тога ћете бити ухапшени.

10. Аделаиде, Аустралија: Чланови мотоклубова у овом граду не смију тетовирати грб свог бајкерског клуба.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пасха

14.01.2016 07:01

Цовјек мора бити јако глуп д би се тетовирао

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

14.01.2016 08:02

Фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.01.2016 13:32

Прије се знало ко се тетовира и на којим дјеловима тјела. Сада то ради свака шуша.

ОДГОВОРИТЕ