Које су то омиљене пореске оазе богатих

Милонери и милијадери увијек траже начине како да задрже што више новца и плате што мање пореза.

Свијет 13.01.2016 | 21:55
Које су то омиљене пореске оазе богатих

Управо зато су пореска уточишта, тј. земље које имају изузетно ниске или непостојеће порезе, мјеста која су им од посебне важности.

На тим мјестима искориштавају рупе у законима и отварају нове рачуне, али и покрећу корпорације с нула трошкова.

Чинећи то, они покушавају избјећи иначе високе порезе у својим државама, како не би морали да преузму друго држављанство.

Недавно је америчка пореска служба најавила да ће да крене "у лов" на америчке држављане који имају рачуне у иностранству.

Међутим, то није застрашило мноштво богаташа који траже начине како да не платите порез.

Јер ако све учините на исправан начин (а захваљујући добрим рачуновођама, богаташи то и чине), одржавање рачуна у иностранству је потпуно легално.

Исто тако, не морате да имате хрпу новца да бисте потражили пореско уточиште, јер уз то што имају благе пореске законе, многе од нација код којих ћете пронаћи уточиште вањским инвеститорима нуде и једноставно стицање држављанства, пише Бусинесс Инсидер.

Белизе

Можете да добијете држављанство пријавом трајног пребивалишта или помоћу програма квалификованог пензионера. У прву групу се убрајате ако овдје желите да зарађујете као радни, а у другу ако сте спремни провести најмање четири седмице годишње, те морате да пређете праг минималног дохотка за пензионисање.

Порез на доходак овдје износи 0 одсто, те не постоје порез на корпорације, капиталне добитке, поклоне, продаје, добит или насљедство. Власници имовине и инвеститори могу да постану ванредни становници, живећи до шест мјесеци годишње, а номинални порез на имовину износи 1.5 одсто од процијењене годишње вриједности.

Кајманска острва

Ова острва су већ дуго на радару највећим америчким компанијама. Аппле, ИБМ и многи други су њихови љубитељи, јер земља нема корпоративни порез, као ни порез на доходак, капитални добитак, добит или некретнине.

Костарика

Корпорације овдје не плаћају порез на доходак и на добитке изван надлежности владе, као ни на капиталне добитке или порез на дивиденде.

Монако

Домовина познатог Цасина и Гранд Приxа, игралиште је за богате и славне, а у њој не постоји ни порез на доходак, капитални добитак или порез на насљедство.

Сејшели

Сејшели се састоје од 115 рајских острва уз обалу Африке, а ријетко који богаташ међу њима неће наћи неко за себе.

Поготово кад знате да не постоји порез на доходак, на капитални добитак, на поклоне нити на имовину.

Како бисте пријавили стални боравак, морате овдје да живите бар пет дана годишње, те да пребаците најмање 10.000 долара годишње на тамошњи рачун.

Панама

Ова земља има једно од најбрже растућих економија у Средњој Америци. Она не дијели пореске уговоре с другим земљама и нема обавезу подијелити финансијске информације с било којом владом на свијету. Банковна дискреција је дефинитивно најтајновитија у овој држави.

Порторико

Иако је Порторико на територији САД-а, захваљујући владавини Британске заједнице народа, има своје пореске законе. 2012. године, земља је постала пореско уточиште за многе америчке грађане који живе на острву 183 дана у години.

На тај начин не морају овдје да плаћају порез на камате, дивиденде и капитални добитак, а не морају се одрећи држављанства.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

блука

14.01.2016 08:43

Баја је то све вец истразио, али добра је и Русија.

ОДГОВОРИТЕ