Све краве на мрежи

Сајт "Фармиа" разбио предрасуде да људи са села још не користе предности интернета у довољној мери. И свако прасе има своју личну карту, "свежу" фотку и "пређену километражу".

Србија 13.01.2016 | 12:12
Све краве на мрежи

На продају две назимице, расе хемпшир, старе 5,5 месеци. Тежине око 110 килограма. Уматичене. Мирне.

Ово је само један од хиљаде огласа који су у сваком моменту доступни на сајту "Фармие", прве специјализоване берзе животиња у Србији, а и једне од ретких у свету.

"Фармиа" је идеја младог Милоша Милића (26), коју је недавно остварио са партнером Срђаном Ступаром (36). За годину дана, колико сајт озбиљно ради, стекао је 10.000 чланова, више од 2.000 понуда и 60.000 грла на продају у сваком тренутку! Попут аутомобила, сада и говеда, коњи, свиње, али и остале домаће животиње, могу да се купују и продају преко интернета.

На овом сајту свако прасе има своју личну карту, "свежу" фотку и "пређену километражу". Телад, или козе, коњи, коке - исто. Сликани из профила и анфас. Док пасу, одмарају се, трче... Све се види - висина, дужина, тежина, врста, раса, класа. Нема сумње, ни дилеме. Најважније од свега - "Фармиа" је омогућила видљивост реалних цена на тржишту и знатно олакшала да се купци и продавци, без посредника, пронађу и тргују.

"Уз сваку понуду обавезно стоји фотографија, цена и детаљна спецификација животиња које се продају, као и остали подаци о локацији и купцу" каже Милош Милић.

"Срђан и ја смо месецима размишљали шта бисмо могли да покренемо и радимо. Запитали смо се - зашто се не би животиње продавале као аутомобили. Идеју смо додатно разрађивали месецима и учили о том бизнису. Кренули смо са послом крајем септембра 2013, јануара 2014. године смо примљени у бугарски акцелератор "Елевен", од кога смо добили прву инвестицију, а платформа је заиста почела да живи од јануара 2015. године. Од тада свакодневно расте."

ЧАСОПИС И ДИГИТАЛИЗАЦИЈА

"Осим саме трговине, доста улажемо и у едукацију пољопривредника", каже Милош.

"Сваког уторка приказујемо трендове цена стоке на тржишту, константно пишемо корисне чланке за њихов бизнис, а од Нове године можемо се похвалити и новогодишњим магазином. Али то је само почетак онога што желимо да урадимо, да комплетан процес трговине дигитализујемо, као и да омогућимо да се животиње продају у најоптималнијем тренутку како би се остварио максимални профит."

Како Милош каже, планови су да заокруже регион и омогуће лакшу трговину између земаља у окружењу. А затим да постану највећа берза у Европи. Тако би се на овој берзи могле пазарити и немачке, аустријске коке, прасићи из Данске, телад из Холандије, кунићи, магарци, коњи, широм континента.

"Надамо се да ће до краја године 100.000 фарми у Европи користити нашу платформу" каже Милош.

"Жеља нам је да постанемо највећа и најбоља платформа за трговину домаћим животињама на Старом континенту. Страни инвеститори су нашу идеју препознали од самог почетка. До сада смо у три рунде инвестирања постали партнери са девет инвеститора и инвестиционих фондова из Немачке, Аустрије, Луксембурга, Канаде и Бугарске."

"Фармиа" је свим својим члановима практично омогућила да направе профил своје фарме, неку врсту веб-сајта, где могу да прикажу све податке о свом бизнису, актуелне и продате понуде...

 

Милош Милић на једној од фарми које се оглашавају

"То што већ сада имамо 10.000 чланова побија предрасуде да пољопривредници не користе технологију и интернет",каже наш саговорник.

"На селу је данас велики број школованих младих људи, а већина их тражи информације на интернету. Технологија је данас свуда доступна. Нашу платформу углавном користе људи од 18 до 55 година и око 35 одсто посета долази управо са мобилних телефона и таблета. У будућности ћемо у пољопривреди све више видети примену технологије и интернета."

Сточари су врло скептични. Тешко је било привући их и убедити.

"То не чуди, јер су много пута били преварени"каже Милош.

""Фармиа" је до чланова долазила на разне начине - телефоном, преко форума, "Фејсбука", добрим позиционирањем на претраживачима, писањем чланака, едукацијом о ценама и врстама животиње, као и квалитетном базом понуда коју ажурирамо. Уз то, увек имамо интереснтне акције, попут тренутне - "нај сточар"."

ИСКУСТВО

Милошу је остало неколико испита да заврши софтверско инжињерство на високој школи струковних студија за информационе технологије, али се овим послом бави од 18. године. Провео је неколико година на селу, где се са својом породицом бавио сточарством, стекао прва искуства у узгоју, продаји оваца, свиња и крава. Његов партнер Срђан завршио је рачунарство и математику на Математичком факултету са највишим оценама. Тренутно у фирми ради једанаест људи.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар