Инвеститору годинама био блокиран рачун

Компанија "ХЕС Врбас", која је имала концесију за градњу двије хидроелектране на Врбасу, са само једним запосленим радником и којој је више година био блокиран рачун, данас од Владе Републике Српске тражи одштету од 46 милиона КМ због изгубљене добити.

Република Српска 12.01.2016 | 14:02
Инвеститору годинама био блокиран рачун

Иако је Влада Драгана Микеревића крајем 2004. године "ХЕС Врбас" представила као великог инвеститора за изградњу двије хидроелектране на Врбасу: Крупа и Бањалука ниска, у које је укупно требало да буде уложено 165 милиона евра, тој фирми је само неколико мјесеци од додјељивања концесије био блокиран рачун.

Наиме, концесија је "ХЕС Врбасу" додијељена 25. новембра 2004. године, а већ 18. јула 2005, према документу издатом, потписаном и овјереном од стране Централне банке БиХ 29. септембра 2014. године, који је у посједу "Независних", стоји да је предузећу "ХЕС Врбас" блокиран рачун.

Оно што је посебно занимљиво је да су "Независне" у посједу и другог документа, који је такође издала Централна банка 11. новембра 2015, у којем стоји да је овој фирми рачун блокиран тек 21. октобра 2011. године, а да је одблокиран 28. маја прошле године.

Дакле, ова два документа Централне банке БиХ показују различито стање.

Ипак, веома је индикативно да финансијске институције себи дозвољавају да гријеше више од шест година, посебно ако се у обзир узме да комерцијалне банке према важећим прописима имају обавезу да сваког радног дана Централној банци БиХ достављају стање рачуна својих клијената електронским путем.

У сваком случају, неоспорно је да је фирми која се представљала као велики инвеститор годинама био блокиран рачун.

Упркос свему, сада "ХЕС Врбас" тужи Републику Српску захтијевајући да јој исплати 46 милиона марака на име штете која се односи на улагања у имовину и обавезе које је то друштво имало у току пословања.

Иначе, уговором о концесији између "ХЕС Врбаса" и Владе Српске било је предвиђено да обје стране у року од годину дана испуне претходне услове, а који су подразумијевали финансијску конструкцију, средства за експропријацију, али и средства за изградњу и измјештање путева, што није учињено.

Подсјећамо, Окружни привредни суд у Бањалуци је 29. децембра прошле године по други пут одбио приједлог Пореске управе Републике Српске за покретање стечаја у "ХЕС Врбас", јер је то предузеће измирило дуговања према Пореској управи.

Потом је услиједила жалба супротне стране. Након тога, заступници ове фирме су најавили да ће "ХЕС Врбас" против Владе Српске покренути 46 милиона КМ тежак арбитражни поступак пред Арбитражним судом у Женеви због раскида уговора о концесији.

Вриједи подсјетити да је само годину дана од потписивања концесије пројекат постао неспроводив, када је под притиском скоро 20.000 грађана Бањалуке, који су потписали петицију, Скупштина града донијела одлуку да се противи потписаном уговору о концесији. Влада је нудила могућност изградње само једне хидроелектране, на шта концесионар није пристао. Како током протекле деценије нису дошли до прихватљивог рјешења, уговор је раскинут.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

киза

12.01.2016 13:26

А ко је директор тог фамозног предузеца, да није мозда Немања Петковиц бивси директор Електрокрајине

ОДГОВОРИТЕ
Name

меда брунда

12.01.2016 13:27

Унапријед договорена пљацка, нико није ни имао намјеру да несто гради, то понављају по ко зна који пут, потпису неспроводиве уговоре са владом рс, па онда изводјац тузи, ради изгубљене фиктивне добити, камата итд, банда разбојницка и пљацкаска, и никада нико из владе не одговара за пљацку, иако је оцигледно злоцинацко удрузивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Марковић

12.01.2016 13:37

2004 ГОД. Микеревиц приватиозово Додик крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

12.01.2016 14:04

Да је демократија интерес разумијем,да се поништи концесија па и то могу разумјети али да се блокира рачун не могу ко год био у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

12.01.2016 16:06

Каки су ово пропусти, неодговорност......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је јасно

12.01.2016 16:36

То је изрежиран лоповлук у којем банда треба да опељеши буџет.

ОДГОВОРИТЕ