Ајфон од 1.300 КМ за "потребе" Министарства

Иако са државном компанијом М:тел имају склопљен уговор о набавци мобилних телефона и припадајуће опреме, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске почетком прошле године у два наврата искеширало је позамашна средства за куповину мобилних телефона у бањалучкој продавници "Мобиле боок схоп".

Република Српска 12.01.2016 | 10:13
Ајфон од 1.300 КМ за "потребе" Министарства

Према рачунима и документацији, која је у посједу "Независних", то нису били било какви телефони, већ репрезентативни примјерци самсунга (С4) и ајфона (5С), који су пореске обвезнике у Републици Српској заједно коштали 2.100 КМ (ајфон 1.333 КМ, самсунг 767 КМ), или нешто више од шест просјечних пензија с којима овдашњи пензионери некако успијевају да преживе.

Да би апсурд био већи, Дејан Ерешић, секретар Министарства, који се доводи у везу с овом куповином, одлучно демантује да је ајфон набавио за себе, али и истовремено тврди да уопште не зна за било какав ајфон?!

"Немам никакве личне везе са ајфоном, ја га не користим. Заиста не знам за тај ајфон, ја га никада нисам купио", тврди Ерешић.

Да би нам указао како стоје ствари у овом Министарству, Ерешић појашњава да се све овакве и сличне набавке врше за потребе "боље унутрашње комуникације у Министарству", а да он, као секретар, преузима "највећи дио те робе".

"Ми у Министарству имамо десетак мобилних телефона, шездесетак фиксних, имамо лаптопе, све у сврху лакше комуникације. Све што набављамо - набављамо у складу са законом. То су све основна средства нашег министарства. А у свим министарствима секретари дуже основна средства, између осталог и мобилне телефоне", закључује он.

На питање да ли је ајфон од 1.333 КМ "основно средство" у ситуацији када многе породице у Републици Српској, али и у БиХ немају шта да једу, Ерешић одговара да ово нису личне ствари, "него државне, и да све остаје Републици Српској".

"Њих задужују поједини службеници. Вјерујете да је напамет не знам за кога је шта наручено", тврди Ерешић.

Из документације, која је у посједу "Независних", уочљиво је да је, осим ова два мобилна телефона, Министарство током друге набавке у марту прошле године од исте фирме купило и мобилни Сонy Xпериа, али и друге потрепштине, попут универзалних торби, торбица за мобилне, штампач, монитор...

Стога је поставља основно питање: Чему онда уговор са "М:телом", односно да ли неко има властити интерес "уграђивања" да се ова врста технике купује за кеш од потпуно друге фирме?

Извор: Независне новине

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

туга

12.01.2016 09:25

Катастрофално министарство у саставу Владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удба

12.01.2016 11:33

Ми смо катастрофалан народ. Није проблем у политичарима , проблем је у народу. Ми смо рођени лопови, сви одреда. У нама је лоповлук урођен и усађен у гене. Ми без лоповлука неможемо. Код нас кад се крене од обичног Попа у цркви који краде и подкрада СПЦ, преко полицајца који на улици купи паре од народа па до предсједника владе и државе који краду на милионе. Кога год да доведемо неће нам се стање поправити јер смо ми "Лопови и преваранти" сви одреда у души. Телевизије би као јавни сервиси требали да о томе што више говоре. Нама је потребна једна дугорочна студија да се утврди шта нас то нагони и због чега смо ми лопине, и како да изнађемо рјешење за тај генетски проблем.

Name

МИЛУТИН

12.01.2016 14:50

@Удба Де ми реци кад је народ на овим просторима имао власт која није окупаторска. диктаторска и аутократска ??? Ту ћеш наћи одговор зашто народ не воли државу и зашто краде чим може а и зашто блица да упозори на полицију ... итд ... итд

Name

Посматрач

12.01.2016 09:27

Попред Министарства просвјете и културе и ово Министарство породице ,омладине и спорта, годинама већ представљају најслабије карике у Влади. Само напријед! Туга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики ПД

12.01.2016 09:36

Ста је М:тел ако не нуди иПоне (ајфоне) каква је то компанија? И то су стари модели који се помињу у теxту вец одавно је 6С на трзисту ,знаци вријеме за поново куповање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

12.01.2016 09:38

Јел мозе један ајфон за моју тету онако преко везе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

12.01.2016 09:45

Брука, Срамота и Безобразност. Мени моја Баба увјек говорила "Синко мозес бити Глуп али не безобразан" ови министри су једно и друго. Кад их партије саљу засто их исто и не уклоне? а изгледа да су као лесинари један за другог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баустелац

12.01.2016 13:02

Баустелац своја посла у Њемацкој гледај, кад си вец одавде нагулио онда нема потребе да се јављас.

Name

гост

12.01.2016 10:12

Господо немогу то висе да слусам Купили би дјетету Цомпутер за игрице а министру ајфоне а засто це њему? Сељаци се диве свацему! Назалост немозе Додик да купи Програм од Фирме САП коју омогуцава працење све потросње од планирања до Набавке и ту није могуце ниста избрисати или промјенити а да се незна поциниоц. Исто пореска управа мозе увјек да види ста њих интересује. Тоје скупо и није за насе магистре и Др."ненаука" . САП је 2015 имао добит вецу од 5 Мрд.€.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајкеми

12.01.2016 10:35

Министарка намн је модерна мајке ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клосари и олос

12.01.2016 10:53

Није ни цудо да се банда понаса тако, кад виде ста ради главни несретник Српског рода. Нетребало вам висе бандо лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.01.2016 11:37

Савремени мобилни или како њих многи зову паметни телефони ако Вас срећа послужи имају употребу ид двије до три године. Послије тога рока они се почињу масовно да кваре и зато се сматрају застарелим и мењају се новијим моделима. Зато дође пуно јефтиније ако се одједном купује по десет и више телефона исте марке са обавезним гаранцијом тако да могу бесплатно телефони да се они замјену ако се покварени у прве двије године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

12.01.2016 11:52

Ма купио цова својој караљки на рацун пореских обвезника. Тако сви из владе-невладе поклањају својим партнерима, родбини итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.01.2016 12:11

Прво, именовани у тексту је био борац ВРС, друго, био је спортиста, треће, био је добар спортски менаџер, четврто, завршио је Правни факултет у Бања Луци прије скоро 20 година, пето, изузетно је частан и моралан човјек, образован и адекватан за функцију коју обавља. Е сад, ове приче, да ли иду са “ове„ или „оне“ стране, изузетно су злонамјерне и циљане. Битно је да се одмах попљује човјек, еее народе ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

12.01.2016 12:47

Прво, није само он био борац има их јос хиљаде па немају ни Самсунг од 30 КМ, друго то сто је био спортиста не даје му право да краде од дрзаве, треце ако је био добар менадзер ста се навалио на дрзавне јасле, добар спортски менадзер висе зарадјује у својој струци, цетврто правни факултет у Бањалуци је легло полтрона и истросених партијских кадрова без икаквог науцног угледа и тезине било гдје у свијету(цаст изузецима маx 10%) кроз којег татини синови и синови професора пролазе као кроз маркет узимајуци коме ста треба да ли магистериј, да ли докторат, тако да то и није нека референца осим за такве као ти јер ти мислис да је БЛ Њујорк, а из угла неке припиздине из које си досао таквим као ти то тако и изгледа, пето о моралности цовјека који купује скупоцјене телефоне на рацун дрзаве мимо уговора са неким другим и трецим фирмама и то у министарству омладине породице и спорта и за то казе да им је то "основно средство" и да не зна коме је телефон додијељен не мозе се ни прицати, мозе се постен цовјек на такве небулозе само избљувати. Ако је адекватност силовање будзета и изивљавање на будзетским парама да би се простирали новим телефонима по кафанама и пред младим спонзорусама за које до сада нису имали сопствених могуцности, затим недомацинско и расипницко понасање од овог јазавца нема адекватнијег!

Name

Галаксија "паметних"

13.01.2016 20:54

Врло јаке референсе: спортиста, спортски радник и менаџер који је завршио правни факултет. Прво, завршити правни факултет прије 20 година и није нека препорука јер је то послијератно студирање. Друго, какав менаџер са правним факултетом? Толико је добар менаџер да не бисмо никад за њега чули да није купио овај телефон. Наши функционери не знају ни користити све опције паметних телефона јер знамо шта треба за паметне телефоне. Мислим да би прозвано министарство могло оснажити свој рад на тај начин што би исплаћивали плате мајкама са више дјеце, накнаде уз дјечији доплатак вишечланим породицама, новчане помоћи породицама погинулих и живих бораца. Јадно, јадна нам мајка са вама.

Name

милан

12.01.2016 12:20

То мора да је за Бранку Малесевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

12.01.2016 12:22

Да није Михајла Микића, не би знали о употреби телефона ама баш ништа.Како се каже народна:"Видјела жаба како се кују коњи па и она дигла ногу". Само народе дајте гласове на изборима, па биће добро, али како коме????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.01.2016 13:40

НН. Ја имам мобилне телефоне више од тридесет година и због таквих "срба" као што си ти за време рата више сам се наплаћао мобилни текефонски разговора неги што си ти у своме досадашњем животу пара зарадио!

Name

нн

12.01.2016 12:34

Можда је за тету, ако!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

џудиста

12.01.2016 15:05

За Михајла Микића. Што не написа и то поред свега да је тај тел узела СНСД Нада Тешановић прије 33 године. То се не смије написати у НН али јер је везано за СНСД али попљувати човјека који нема везе са тим стварима можеш. Срами се

Name

xxx

12.01.2016 12:42

Може ли ико да отјера ову багру са власти, али да нам не доведе никог из Савеза за промјене ? Само честите, некомпромитоване људе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.01.2016 16:28

Дрекавац је рекао да се најбоље живи у РС, ово је један "патриотски" чин људи у министарству, док је народ марва и гласа за њих можда тако и треба радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

12.01.2016 21:53

Не гласа се на изборима за министре, него за посланике. Кад не прођу за посланика, бинго игра која ће лоптица бити извучена за министра. Срећни добитник извучен.

ОДГОВОРИТЕ