Пут калашњикова преко Хрватске до Париза

Терористички напад у париском позоришту Батацлан и на терасе кафића и ресторана у децембру прошле године изведен је помоћу бар шест калашњикова из крагујевачке фабрике Застава. Од њих је један сигурно, а вјеројатно и два, доспио кријумчарским рутама из Хрватске.

Свијет 12.01.2016 | 09:30
Пут калашњикова преко Хрватске до Париза

Ријеч је о оружју заосталом из протеклог рата које се добро уходаним кријумчарским каналима транспортовало у Француску.

Открила је то у најновијем документарном филму “Ла роуте де ла калацхников” (Пут калашњикова, прев. а.) новинарка телевизијске куће Цанал+, иначе поријеклом Шибенчанка, Ванина Канбан. Она је више мјесеци провела истражујући балканску руту кријумчарења оружја те провела добар дио времена у срцу приче, с кријумчарима оружја, који су јој уз заштиту идентитета пристали објаснити начин шверца.

У филму који је прије неколико дана премијерно приказан на Цанал+, а ускоро и у бројним другим европским земљама, Ванина је с кријумчарима оружја више пута без проблема прошла хрватску границу. Аутомобил накрцан оружјем без икаквих је потешкоћа из Албаније преко Црне Горе стигао у Хрватску. Потом су два пута “контролисани” код Неума, а потом без проблема с оружјем прешли још неколико државних граница.

Из Хрватске су требали кроз Словенију према Аустрији, Њемачкој и коначно - Француској, али дошло је до неочекиваног заплета, пише Јутарњи.хр.

Видео приказује како ауто с оружјем стиже у РХ ноћу. Након доласка у Дубровник покушавају контактирати домаћу везу, човјека који је обећао превести оружје до идућег пункта. Но, он пуна два дана не одговара на покушаје да успоставе контакт, а они га с илегалним оружјем чекају у Дубровнику. Тек након два дана јавља се из Њемачке, признаје да га је страх и одустаје. Стога кријумчари морају хитно пронаћи другог превозника за “робу” за коју су препродавачима дали двије-три хиљаде евра.

"А добићемо за њих барем десет пута више", хвале се кријумчари новинарки.

На крају су успјели пронаћи човјека из Сарајева који је пристао радити за њих. Одлазе на мађарску границу гдје кријумчари дају двије хиљаде евра граничном полицајцу и пролазе без икаквих проблема даље према европским земљама. Све то догађало се само неколико мјесеци прије крвавог напада на Париз у којем је животе изгубило 130 особа.

У изради филма као сарадник новинарке Канбан учествовао је и новинар Јутарњег листа Томислав Кукец. Заједно су у маленом градићу Далматинске загоре лоцирали домаћу “везу” која је оружје слала у Француску, трговца оружјем који је објаснио методу свог рада. Испричао је како се, по успостављеном контакту преко посредника, припрема пошиљка траженог оружја. Углавном се ради о мањим количинама оружја - седам до осам калашњикова уз нешто ручних бомби и експлозива. Представник купца из Марсеиллеа, францускога града који је познат као средиште криминала с највећим бројем запљена калашњикова, долази у Сплит с новцем, док његов сарадник преузима оружје.

Новац се продавачу исплаћује тек када је оружје сретно стигло у Марсље, а посредник све до тада мора бити у хотелу у Сплиту као “залог” плаћања. Извор портала Јутарњи.хр, који има подебљи досје због трговања оружјем, а што је поуздано провјерено, тада је открио како су села Далматинске загоре, али и Далмације, те остатка Хрватске, још пуна оружја из протеклог рата које многи из емотивних разлога или као ратне трофеје чувају у кућама. Али, суочени с финансијским проблемима, оружје продају за неколико стотина евра. Добар дио га завршава на француским улицама, али и других европских земаља, нарочито калашњикови који су и данас омиљени због једноставности кориштења.

Кријумчар је такође испричао да до оружја долази врло једноставно, откупом по кућама, а није риједак случај ни да га набавља у сусједној Босни и Херцеговини. Границу пролази без проблема, на већ добро уходаним рутама.

"Хрватска је свакако једна од важних земаља којом пролази рута којом се оружје допрема у Француску. Калашњикови су омиљено оружје терориста, а ови су простори још пуни тог оружја које се користило у рату. Тешко је установити точно поријекло сваког комада, јер је често мијењало власнике. Но, од шест калашњикова који су искориштени за напад у Паризу за један је посве сигурно да је из Хрватске, тј. да је узет из неке од хрватских касарни још за вријеме рата, а онда је стигао разним каналима у Француску. Могуће је да је и још један калашњиков стигао такође из Хрватске, но за то нисмо успјели прикупити довољно доказа", каже Канбан.

Коментари / 0

Оставите коментар