Могуће: Литар бензина јефтинији од литра воде?

Цијена сирове нафте на свјетским тржиштима не престаје падати. Након пада од 27% у 2015. години, цијена барела БРЕНТ нафте од почетка године пала је додатних 12%, а у тренутку писања анализе на платформама Адмирал Маркетса износи 33,42 долара.

Свијет 11.01.2016 | 16:52
Могуће: Литар бензина јефтинији од литра воде?

Будући да је барел нафте 159 литара, лако је израчунати да је цијена 1 литре сирове нафте приближно 0,21 УСД. По садашњој цијени, на бензинским пумпама је чак и цијена бензина и дизела, у коју су урачунате трошарине, осјетно нижа од цијене обичне изворске воде.

Вјеројатно постоје оправдани економски разлози за високу цијену воде, но што се догађа са нафтом?

Главни разлог наглог пада цијене црног злата је заокрет у политици Саудијске Арабије која више не жели смањивати производњу када је цијена нафте ниска како би умјетно створила несташицу на темељу које цијена поновно почне расти. Нови циљ Саудијске Арабије је уништити производњу у другим земљама како би задржала високи удио у укупној глобалној производњи нафте са којим долази велики утјецај на цијену у дугом року.

Но план се не одвија како су га Саудијци заједно са савезницима у ОПЕЦ-у замислили. Производња у другим земљама не опада довољно брзо те је тржиште и даље презасићено нафтом.

У таквој ситуацији су инвеститори и шпекуланти на финансијским тржиштима препознали прилику за остваривање профита на додатном паду цијене и почели масовно отварати продајне (схорт) уговоре на тржиштима футуреса, опција и осталих финансијских изведеница. По посљедњим подацима са америчког тржишта футуреса, број склопљењих схорт уговора је практички рекордно висок, а нето број куповних уговора је најнижи од 2010. године што значи да многи велики и озбиљни улагачи очекују наставак пада цијене.

Аналиитичари Адмирал Маркетса сматрају да није реално очекивати значајнији пад са овог нивоа. Многи пројекти покренути задњих година у нафтној индустрији су темељени на цијени од приближно 100$ по барелу, те се при оваквим цијенама једноставно не исплате.

Уколико цијена ускоро не порасте са садашњег нивоа, многе бушотине ће бити затворене, а планирано покретање нових пројеката бити ће одгођено или отказано. Изузетно велика шпекулативна продаја нафтних уговора такође иде у прилог скорашњем расту цијене, јер такви уговори могу бити затворени искључиво поновном купњом нафтних уговора што ће допријенети расту цијене у будућности.

Већа је вјероватноћа да ће цијена нафте прије досегнути 50$ него 20$ по барелу што су недавно прогнозирали у једној од највећих америчких банака.

(Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Путин

11.01.2016 17:11

А шта је са мном и мојим санкцијама Обамаааааа помагај брате пристајем на све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.01.2016 17:19

А код нас бензин опет поскупио 10пФ. Изгледа да неком треба још лове за козметику...А и неком за фелуге.

ОДГОВОРИТЕ