Агенда 2025: Визија Републике Српске

Иако се данима у средствима јавног информисања говорило о Дану Републике, иако је пажња јавности била усредсређена на тај важан догађај и јубилеј, иако је власт потрошила много новца, не да би заиста вредновала Републику Српску и њен празник, него да би медијски експонирала себе и придобила неки јефтин политички поен, једну ствар нико није могао а да не примјети: ова власт није за Дан Републике понудила нити једну визију, нити један пројекат који се тиче будућности Српске и њених грађана. 

Република Српска 11.01.2016 | 14:53
Агенда 2025: Визија Републике Српске

Разлог је јасан: ова власт и нема било какву визију, њен једини циљ јесте пуки останак на позицијама моћи.

Републику Српску створили су њени грађани. Не политичари, не тајкуни, не ратни профитери. Ти грађани су створили Српску прије рата, сачували су је у рату и предали су је данашњој генерацији политичара на даљи развој послије рата. Тог развоја није било, јер политичка елита није имала визију. Политичка елита издала је све нормалне, честите и вриједне грађане Српске јер је економски, социјално и вриједносно готово уништила Републику Српску у ових посљедњих двадесет година након рата. Због тога се та неугодна чињеница мора јасно признати, и то зато да би се могло коначно кренути напријед.

Из тог разлога Напредна Српска покреће пројекат „Агенда 2025-нова визија Републике Српске“. Основна идеја „Агенде 2025“ јесте дефинисање визије будућности Српске за наредну деценију. Основни разлог настанка овог пројекта јесте вапај овог друштва за промјенама, односно потреба да се престане живјети у прошлости, не да би се она заборавила и напустила, него да би се дала шанса будућности и животу. Основни мотив јесте да се пружи шанса да моделирају своју и будућност Републике свим оним људима који имају шта да кажу, који умију да мисле својом главом и који не желе да се предају.

У најкраћем, смисао „Агенде 2025“ јесте да креира и предложи нови политички, економски, социјални и, прије свега, вриједносни систем који у Републици треба у потпуности да буде имплементиран у наредној деценији. Замислите слику просперитетне и успјешне Републике Српске 2025. године. То је Република у којој се закони поштују једнако према свима, то је најбрже растућа економија на Балкану, то је мјесто у којем су људи из наше дијаспоре одлучили да улажу свој новац да би профитирали и они и Република, то је политички субјекат који Европа препознаје као фактор који даје свој пуни допринос стабилизацији Балкана и његовој трајној пацификацији.

Која је слика Републике Српске у 2016. години? То је земља у којој се закони примјењују селективно и који служе неометаном пљачкању јавних ресурса од стране безобзирне политичко-финансијске елите, то је званично најсиромашније мјесто у Европи са стопом незапослености од 50%, то је земља из које млади људи бјеже главом без обзира, то је тамни вилајет у који наша дијаспора шаље новац да би прехранила своје сиромашне рођаке а пола тог новца корумпирани политичари присвајају себи и себи блиским особама, то је црна рупа на карти Балкана која дестабилизује и себе, и Босну и Херцеговину, и Србију која покушава да крене напријед и постане оно што и природно заслужује-лидер на западном Балкану.

Коју од ове двије слике бирате? Сви они који сматрају да има смисла борити се и трудити се за бољу, уређенију и цивилизованију Републику позвани су да се придруже реализацији “Агенде 2025”. То практично значи да ћемо заједно да предложимо законски, административни, економски и социјални оквир Републике Српске какав овај треба да буде да би Република 2025. године била на овој првој слици. Дакле, циљ је да одмах припремимо све неопходне предуслове како би наредна деценија била период развоја, цивилизацијског напретка, економског просперитета и владавине права.

Овај посао и ова идеја превазилазе капацитете једне политичке странке. Зато нам је потребан надстраначки концепт, нова организација кадра да изнесе ову нову идеју. Та нова организација није ништа него људи. Људи слободни, поштени, талентовани, стручни, креативни и, изнад свега, људи који вјерују да је могућа боља будућност од ове садашњости. Напредна Српска и ја лично нећемо се ограничавати формом у овом великом послу: желимо да радимо и сарађујемо са свима онима који желе да унаприједе Републику, без обзира да ли су ти људи политички профилисани, да ли желе да буду чланови неке странке, да ли су, на крају крајева, критични и према нама самима. Цијеним да сујете у овом послу не смије да буде и спреман сам да чујем сваку конструктивну критику и на свој и на рачун партије коју водим, јер не желим да се изолујем од људи који желе добро Републици и њеним грађанима.

Ми смо већ са својим амандманима на несрећно усвојени Закон о раду показали да желимо да нудимо конкретна рјешења. “Агенда 2025” ће представљати заокружен документ са свим потребним законским, подзаконским и другим рјешењима која ће омогућити нову визију Републике. Први конкретан пројекат у овом концепту који нудимо јавности, грађанима и свим заинтересованим појединцима јесте нова образовна политика. 

Желимо да имамо образовни систем који је у потпуности у функцији економског развоја и тржишта рада. Желимо да се млади људи образују да би били способни да раде и зараде, а не да чекају да добију посао у јавној служби. Желимо да имамо образовни систем који ће нашу економију да учини регионално конкурентном.

У том смислу, у наредним данима предузећемо конкретне активности како би позвали све оне који имају визију нове образовне политике да поразговарају са нама како бисмо размијенили мишљења и дошли до најбољег могућег приједлога реформи у образовном систему. Желимо да разговарамо са студентима, професорима, предузетницима, новинарима, блогерима, са свима онима који размишљају својом главом и који желе да се фокусирају на будућност и развој. Наша идеја јесте да млади људи током свог школовања морају да стичу праксу у оним пословима за које се образују. Апсолвент економије мора два сата дневно да стиче праксу у неком приватном предузећу док студира, јер студирање мора престати бити средство којим се долази до папирнате дипломе а која, сама по себи, не значи ништа. Тај наш студент треба два сата да ради и шест сати да учи, баш као што ће сутра, кад заврши факултет и буде радио, шест сати да ради и два сати да учи и да се усавршава.

Дакле, почињемо са образовањем. Морамо нешто одмах да предузмемо, најбољи и најактивнији дио нашег друштва више не жели да чека неспособну политичку елиту да нешто уради. Сви који мисле да се може нешту урадити и да има смисла нешто предузети слободни су да изнесу своје идеје. Заједно можемо да направимо много. Ту шансу нико не може да нам одузме.

Адам Шукало

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

су 24

11.01.2016 12:37

Поразно је да се сест сати ради и два уци ова комунистицка прица не води нигдје треба радити 12 сати и уцити сто висе назалост ова осредња политицка лимунада нем не трба требмо политику и политицаре довести на плате од 500 КМ јер це вецина отици из политике а не са 260 гласова писати бајке о раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОФЕСИОНАЛАЦ

11.01.2016 13:31

Код нас се и ради 12 сати, али само јадници који морају да би прехранили своје породице, а данас узму отпремнини, и наставе да раде, као Душанка Мајкиц и остали из СНСД

Name

Доза истине

11.01.2016 13:40

Јадан је СНСД кад мора да се рекламира за неки поенциц за дан Републике, то говори да је пропаст на видику

Name

Никола

11.01.2016 13:47

Ако це ова визија да понуди нова радна мјеста ја сам онда за, само да не остане на прици, звуци добро али видецемо

Name

Теле-визија

11.01.2016 14:24

У здравом телу, здраво теле. Е па да нам својевремено разни понављаци и подваљиваци не украдосе социјализам, не би нас свију сада и ко зна колико дуго један, само један, у здрав мозак ...

Name

Баук

11.01.2016 14:46

Добио 260 гласова а најгрлатији. Отисли смо у три .......

Name

Милан

12.01.2016 03:40

Ја кад видим ко су савјетници у влади и палати, скупстини мени буде све смјесно. Глупи људи да глупљи не могу бити, исмијавају их. Полтронцоци из СНСД Хахаха па хаос кад их цујес и видиш. Савјетници у влади су да се онесвјестис колико су глупи и са приватним дипломама. Бозе помози и да станеш у крај таквима. Адам је добар али му треба подршка. Поздрав

Name

нн

11.01.2016 12:43

Имаш ли ти визију живота уопште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

11.01.2016 13:03

Миле као предсједник је требао да има визију, али његова визија је . ПОКРАДИ И УНИСТИ РС тако да не би одговарао за свој криминал

Name

Ботови

11.01.2016 13:04

Ботови се плаше кад неко размишља на други нацин!Браво за визију Српске!

Name

Борци РС

11.01.2016 13:09

Борци у рововима су стварали Републику, а не они којима је тад главна преокупација била шверцовање. Такви треба да се стиде сваки пут кад спомену борце, сами дезертери на прослави Републике, ниједног борца није било, срамота!

Name

Саса

11.01.2016 13:10

Е јадни смо ми док нас ратни профитери воде, оно нас воде директно у пропаст

Name

100%

11.01.2016 13:20

"Републику Српску створили су њени грађани. Не политичари, не тајкуни, не ратни профитери" реценица у којој је 100% ИСТИНА

Name

Овце од народа

11.01.2016 13:34

10 ГОДИНА криминал изједа РС, 10 година нас воде криминалци и ратни профитери, 10 година нема бољитка, 10 година овај јадан народ пати..али док је оваца бице Мили вуне

Name

лок

11.01.2016 13:48

Хоцемо радна мјеста а не рјеци

Name

654654

11.01.2016 14:03

Одлицна анализа!!

Name

Дејан

12.01.2016 03:29

Само цутите и трпите! Нека купују виле а ви будите биједа. Фуј. Срам да буде овај народ за кога су гласали.

Name

Влајки

12.01.2016 03:30

Добро написано. Треба народ да гласа за нове људе.

Name

Никола

12.01.2016 03:31

Па само код нас има да лопови владају, да министри просвете буду људи са лажним дипломама. Зар је народ слеп, за кога сте гласали ?

Name

Саса

12.01.2016 03:36

Ово је све јадно да јадније не мозе бити. Лопови краду и раде ста хоце. Опозиција чути. Гласајте опет за СНСД да купе јос станова и да запосле своју дјецу и сву родбину. Јадан смо ми народ. Не вриједи ти АДАМЕ да сам се борис опозиција се не чује. Бања лука

Name

Ту сам

11.01.2016 12:50

Ако ниста друго бар имас му.. да казес ста мислис и од сада сам за тебе и твоју странку.Нема висе за мене СДС ни СНСД нек иду у п... м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

11.01.2016 13:39

СНСД је пропала странка, само цекамо да СИПА крене по своје

Name

ММОНСТРУМ

12.01.2016 12:00

МАЛИ МИЛИН КЛОН ТРЕБА СВЕ ПОЛИТИЦАРЕ ОГРАНИЦИТИ ДА МОГУ ОБАВЉАТИ ЈАВНУ ФУНКЦИЈУ ДВА МАНДАТА А ПОСЛИЈЕ ДА РАДЕ СВОЈ ПОСАО А ОВАЈ КОЈИ ДИЈЕЛИ РАДНИ ДАН НА 6 + 2 ИЛИ 2 + 6 КОЛИКО ЗНАМ НИСТА НИКАД НИЈЕ РАДИО ОСИМ ГЛУМАТАО ПОЛИТИЦАРА ТРЕБА ДА СЕ ПОЛИТИККОМ БАВЕ СМАО ОНИКОЈИ СУ РАДИЛИ У ПРИВРЕДИ БАР 10 ГОДИНА И СВАКАКО ПЛАТА МОЗДА 550 КМ

Name

Градишка

11.01.2016 12:54

Адаме, има један кревет слободан на четвртом спрату Градишке болнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цимер

12.01.2016 09:47

А цимер ће да ти буде Зоран Латиновић

Name

Јокиц

11.01.2016 12:56

Од реформе образовања све поциње, образовање на првом мјесту, па тек све остало, чињеница је да вецина у власти има сумњиве дипломе, тако да ником није у циљу да се о томе расправља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

11.01.2016 12:58

Послије заврсеног факултета, млади са дипломама не знају да ли су досли или су посли, залосно је, али вецина младих је незаинтересована за било какве промјене и напредак у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локим

11.01.2016 13:18

Које дипломе? Вецина их има дипломе приватних факултета, зато и не знају ниста да раде, какве високе сколе, занат је некад хранио породицу, а данас се млади заната стиде, срамота бити обуцар, токар, бравар, зато це нам и бити тако док се не освјестимо висе.

Name

Поносни занатлија

11.01.2016 13:55

Некада је занатлија био најбогатији цовјек, а данас нико неце да уци занат, вец сви се баве политиком, док је било заната било је и дрзаве, а цим је занат нестао нестала је и дрзава

Name

Прочитах

11.01.2016 12:59

Прочитах овај текст и не могу да вјерујем колико оваји младић има вјере у Републику Српску. Нови облик патриотизма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С7

11.01.2016 13:02

Брзо це и он да одустане, јер један цовјек нема снаге да све издрзи, толике притиске и све остало..вецини је у циљу да буде како и јесте, сами криминал.

Name

Незнате ви Сукала

11.01.2016 13:33

Он је најупорнији политичар којег познајем. Стално га оспоравају а он стално напредује

Name

Упоран цовјек

11.01.2016 13:38

Бас је упоран, само тако настави, упорност доноси и резултат

Name

Брус Ли

13.01.2016 09:13

Упораност не знаци ниста без знања и искуства такода моја господо то није довољно а напредак са 260 гласова бити посланик је циста комбинторика и политицко тргованмје не упорност. Мозда и и ви уцили 6 сати а 2 радили. Због вас смо гдје јесмо. Да нам зиви зиви рад.

Name

Жељко У

11.01.2016 13:06

Тако треба, конкретно несто да понудите, а не само рјеци.Омладина је наса будуцност, и њих треба активирати, од њих оцекујемо визије и све остало.Пробудите омладину и кренимо са промјенама ако вец није касно за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

54

11.01.2016 13:15

Теско да се мозе сада неки помак остварити, задузени и презадузени, сад РС треба да се брине како це да скупи тза рату кредита, а реформе никог и не занимају

Name

време је

11.01.2016 13:43

Време је да претворите реци у дела

Name

Доста је било

11.01.2016 13:26

Тако треба, младе саслусајте, од њих цете и добити права рјесења у којима нема себицног интересе, вец искрена тезња да се несто промјени како би свима било добро.Без развоја нема ни Републике Српске и то свима треба да буде јасно, економски пропадама и тонемо све дубље и дубље, зивимо од кредита, администрација све поједе, примају се радници а да и нема нити мјеста нити средстава у будзету за плате вискова радника, не мозе се висе тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетон

11.01.2016 13:36

Ова власт само прица о неким измисљеним инвестицијама, а никад да доведе неког инвеститора и да се отворе радна мјеста како ми млади могли планирају своју будуцност, од ове власти смо добили само бетон, али бетон није јестив

ОДГОВОРИТЕ
Name

потоп

11.01.2016 13:42

За сваке изборе Миле само бетонира и тако купује гласове од овог глупог народа, па сада једите бетон

Name

???

11.01.2016 13:51

Република Српска це јос мало имати висе странака него сто има градјана, сад сваки градјанин има своју партију, само напретка нема, па да ли ико улази у политику без интересе или су сви полетили за неки интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

11.01.2016 13:56

Ова визија слути на промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требају нам струцњаци!!!!

11.01.2016 14:02

Помозите висе овом народу, имамо све потенцијале али немамо струцњаке који це ове потенцијале да употребе на квалитетан нацин и тако се долази до развоја Републике, требају нам струцњаци који знају једану марку умнозити у десет а да се претходно не задузе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лОС

11.01.2016 14:06

Како да ми оцекујемо радна мјеста кад јавна предузеца за која је одговорна влада су највециу порески дузници, и ста даље да се прица, на целу таквих предузеца су будале које не знају колико је 1+1.али зато паметна омладина се налази на бироу, па да се сви замислимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

11.01.2016 14:32

Човјек са 200 гласова има "визију" ??????? Куку нама када његова визија заживи, да са толико гласова одлучујеш о нашој судбини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

11.01.2016 15:38

која је твоја визија?

Name

врс

12.01.2016 10:47

Са колико гласова је досао твој баја на власт. Једну тракторску приколицу имао гласаца и тенкове сфора

Name

истинито

12.01.2016 16:50

Није фер према Шукалу поштовани коментаторе. Миле Додик је имао 164 гласа у својим Лакташима на изборима 1996 године, данас преко 300.000 гласова. Иначе, једина партија са визијом, неукаљаном идејом и програмом у Републици Српској су зелени и веома упорни Лазаревић.

Name

борац

11.01.2016 15:01

Прво морате ухапсити ел цапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

11.01.2016 16:38

ЗИвио Милорад Додик Краљ Републике Српске

Name

Визија

11.01.2016 18:05

Човјек има мисију.

Name

блука

11.01.2016 18:57

Имати визију и знати је остварити је веома битно. Додик је имао ту визију јос у рату када је као прави патриота омогуцио народу да пуси Ронхил ако има цим да плати. Тад је продавао цигаре а данас као прави визионар и политицар, вец деценију продаје странцима фирме, народу маглу и лазни патриотизам, младима пасосе да тразе себи хлеба у дијаспори а цијелој РС у аманет оставља унутрасњи и вањски дуг увецан за трицавих 4.000.000.000 КМ као искусан макроекономиста. И јос би да стампа паре да јос боље развије досадасњи просперитет па да претекнемо Свајцарску, Норвеску и Јапан, али га СЗП омета у велицанственој визији даљњег напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

11.01.2016 19:35

У нормалној земљи овај би имао шансу да се појави у медијима као и ја. Али ништа ја не схвати ста овај понуди у овој визији а текст би поприлицно дугацак .Свака друга ријец је критика власти али оке требас у визији несто и понудити не само критиковати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.01.2016 03:27

Браво!!! Све тацно.

Name

ПРОПАСТ

12.01.2016 02:47

Додик и свита око њега одавно су прешли црвену линију толеранције. Шта више очекивати од њега и цјелокупне патолошке владајуће свите, него јавно експонирани безобразлук, причу о угрожености, издајницима и хладнокрвном подржавању њему блиских у пљачкању . Толико о визији развоја наше Републике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љупце

12.01.2016 11:39

До тада цемо бити дузни има да радимо за камату и то нецемо моци да вратимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики невесиње

12.01.2016 12:48

Тебе сигурно нигде неце бити,то сто си пуком слуцајносцу усао у парламент са 200-тињак гласова се висе неце поновити јер нецес ни толико следецих избора добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

12.01.2016 13:06

Могу ли и ја у парламент имам 220 гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврк

12.01.2016 14:29

Интересантно како се на сваку политичку вијест јављају примарно двије врсте коментатора. Једни су ботови СзП, а други ботови ове несрећне коалиције на власти. Ријетко кад се појави неки смислен коментар. Што се конкретно Шукалове колумне тиче, њега поред ботова владајуће коалиције још нападају и дојучерашњи страначки јарани, које човјек може препознати по екавици у писању (користе је и на друштвеним мрежама) или по сарајевско-романијско-пореско дужничком дијалекту. Обје категорије тренутно су присутне у ДНС-у, не зна се докле. Сам Шукало је један од ријетких на политичкој сцени РС и БиХ који је свјестан колико може, а колико не. Зато и има приступ који се ослања на комуникацију са другим људима. Док други политичари мисле да све знају, он зна да не зна све и не либи се да чује различита мишљења. Он лукаво склапа мозаик, обраћа се онима који имају памети а на које нико не обраћа пажњу и користи тоталну безидејност и власти и опозиције да вјешто намеће себе као некога ко окупља памет. Ако настави са тим и ако буде успио да своју личност ставља у други план, а да инсистира на идејама и укључивању других, он ће за пет година имати пристојну странку од неких 7-8 % без које се ништа неће моћи радити, а душебрижници ће му моћи пљунути под прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познајем рад

12.01.2016 19:05

Познајем рад напредњака из РС и једина замјерка им је сто се нису дистанцирали од Вуцица. Остало је ок

Name

источно сарајево

13.01.2016 06:43

ШУКАЛО ЈЕ СВОЈЕ ГЛАСОВЕ ДОБИО ПОШТЕНО НИЈЕ ИХ КУПУВАО КАО ОВИ ТАЈКУНИ И КРИМИНАЛЦИ ИЗ СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

аргумент

13.01.2016 11:49

Шукало није куповао своје гласове зато што је био сигуран на Павићевој компензационој листи. Зато јесте куповао Шукаловов, данас Павићев Нешић по истоку, потрошио је око 200.000 марака за 3.700 гласова. Чије су то паре биле, сигурно нису Нешићеве, он неће да дијели по 300 марака радницима за плате, а не да даје својих 200.000 км, којих успут речено нема, јер је у дуговима до гуше.