Рођени да владају

Које моћне династије покрећу политичке и пословне трендове у свету? Фамилије контролишу 90 одсто глобалног бизниса. И породице у изборној трци. Ни многе комунистичке земље нису имуне на "принчеве".

Свијет 10.01.2016 | 20:00
Рођени да владају

У сенци борбе против династичких монархија током протекла два века, дискретно су стасавале финансијске и политичке породице Ротшилд, Рокфелер, Астор, Мекмахон, Опенхајмер... С временом, стасавале су моћне династије које су све чешће показивале да рађање са круном на глави није право резервисано само за чланове краљевских породица. У бизнису, колико и у политици, у аутократијама, али и у земљама које се диче демократијом, моћне породице су те које "покрећу" свет.

У Европи не само да су испреплетане породичне везе међу члановима краљевских породица, већ често и у политичким структурама коло воде припадници истих фамилија. У поприличном броју клупа британског парламента седе посланици родбински повезани са претходницима. У Француској се три генерације Ле Пенових боре у Националном фронту. Белгијски премијер је син бившег министра и европског комесара. Имена Папандеру и Караманлис и даље су симболи моћи у Грчкој.

С друге стране Атлантика, предизборна кампања за шефа Беле куће већ делује као "породични бизнис" између династија Клинтон и Буш. Демократску трку предводи Хилари Клинтон, док је у републиканском табору међу виђеним кандидатима изданак најмоћније америчке политичке династије, Џеб Буш, брат и син бивших председника САД. Амерички дневник "Њујорк тајмс" процењује да син гувернера има 6.000 пута више шанси од обичног Американца да постане и сам гувернер, а син сенатора је чак 8.500 пута извесније нови сенатор.

Примамљивом породичном наслеђу тешко одолевају и у другим деловима света. Пословни британски недељник "Економист" подсећа да су лидери Јапана, Јужне Кореје, Филипина и Бангладеша у вези са претходним вођама. Земље централне Азије не само да повезује "стан" у називима имена држава, већ и очекивано наслеђивања председничке функције, на изборима. Гандијеви су "закон" у Индији, Бутови у Пакистану, Кенијати у Кенији.

У Аргентини, супруга преминулог председника Нестора Кирхнера, Кристина Фернандез де Кирхнер наследила је "трон". Канада бележи велики повратак Трудоових. Бивши премијер Сингапура Ли Куан Јев био је на власти више од три деценије и даље држи рекорд као председник владе са најдужим стажом. Мало коме је било изненађење када га је наследио најстарији син Ли Хсиен Лунг. Штавише, многи сматрају да је управо "династија" Ли заслужна за процват Сингапура.

После свргавања са власти неприкосновених владара Египта, Ирака, Либије, све са потенцијалним наследницима, током "арапског пролећа" и потоње нестабилности у овим земљама, судбина сиријског председника Башара ел Асада, који је "трон" наследио од оца, добро се вага у међународној арени.

Ни комунистичке земље нису имуне на "принчеве". Кинески председник Си Ђинпинг, али и други високи партијски руководиоци Кине, из кућа су са добрим политичким педигреом. Кастрови су неприкосновени на Куби, породица Ким у Северној Кореји.

У пословном свету ствари су још драстичније. Чак више од 90 процената светског бизниса је у рукама породица, укључујући и највеће, као што су "Њуз корп" и "Фолксваген". Бостонска консултантска група калкулише да породице контролишу трећину америчких и чак 40 процената француских и немачких компанија. У земљама у развоју тај проценат је још значајнији.

Наследници Џона Д. Рокфелера, првог америчког милијардера и оснивача "Стандард оила" представљају "клан" од 200 чланова чије се богатство мери милијардама, а утицај протеже на више векова у области банкарства, политике, бизниса. Међу њима је први човека Чејс Менхетн банке Дејвид Рокферел, демократски сенатор из Западне Вирџиније Џон Д. Рокфелер и гунернер Арканзаса Винторп Пол Рокферел. А чак 400 припадника породице Мишлен, из француске области Клермон-Феран, "напумпа" око 300 милиона гума годишње, укључујући и оне за "конкорде" и свемирске летилице.

БОГАТСТВО И ТРАДИЦИЈА

Јапанска династија Јамато најстарија је монархија на свету у континуитету са традицијом од 1.500 година и 125 крунисаних глава. Династија Сауд, владајућа краљевска породица у Саудијској Арабији, једна је од најбогатијих и најмоћнијих династија у свету. Процењује се да има 7.000 чланова, од којих највећи део власти држи око 200 потомака краља Абдул-Азиза.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маша

10.01.2016 21:43

Златне им колевке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иво

10.01.2016 22:02

А гдје су ове наше фамилије које владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

10.01.2016 23:23

Ниста ново. Политика је историјски породицни бизнис. А народ је одувијек био глуп и то це и остати.

ОДГОВОРИТЕ