Нијемци да објасне ту "путинизацију" Европе

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски затражио је од немачког амбасадора у Варшави да дође и објасни најновије антипољске изјаве немачких званичника.

Свијет 10.01.2016 | 19:40
Нијемци да објасне ту "путинизацију" Европе

То је саопштио портпарол пољског Министарства спољних послова Артур Дмоховски.

Интервенцију шефа пољске дипломатије и такав облик дипломатског протеста изазвале су, како јавља пољски јавни ТВ сервис ТВП.инфо, пре свега последње критике званичне Варшаве од стране шефа европског парламента Мартина Шулца.

Шеф ЕП је у интервјуу, који данас у целини објављује немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, изјавио да нова пољска конзервативна влада уводи дириговану демократију "а ла Путин" и да је у Пољској на делу опасна путинизација европске политике.

Пољска дипломатија означила је те речи за антипољске изјаве, а немачки социјалиста на челу ЕП није једини, пошто је у суботу шеф посланичко клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу Волкер Каудер изјавио да Европска унија мора да има храбрости да уведе санкције ако земље, као што то чини по његовим речима Пољска, крше темељне европске вредности.

"Пољска влада мора да зна да се неке од основних вредности у ЕУ не газе", рекао је Каудер немачким медијима и додао да би, ако политички дијалог са Пољском не буде успешан, Брисел требало да уведе Пољској економске санкције.

Критике и велику забринутост због првих закона о Уставном суду и јавним медијима које је кроз парламент прогурала захваљујући комотној већини од новембра владајућа странка конзервативне деснице Право и правда изразили су до сада поред немачких званичника и Европска комисија, ОЕБС, Савет Европе, Уједињене нације и међународне новинарске организације у Европи.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

11.01.2016 10:03

Запад има пропагандно дириговану демократију. Значи добро упаковану. Све што је изван тога је Путинов "неправедан" однос према становницима Русије. Смишљена пропаганда, наравно која има 2 циља: да оцрни Путина у свијету и да изазове немире у Русији. То је глупост. Е сада што се Пољска успротивила је резултат што НАТО одбија да направи базу у Пољској.Само нека се свађају. Најбоље би било да је истјерају из ЕУ и НАТО мада опсесивно мрзе Русију.

ОДГОВОРИТЕ