ЕП: Београд пише историју ватерпола!

Најмасовнији шампионат Европе у историји ватерпола почиње у недељу у Београдској Комбанк арени, уз учесће 16 мушких и 12 женских националних тимова.

Остали спортови 10.01.2016 | 13:00
ЕП: Београд пише историју ватерпола!

На Европском првенству у Београду биће одиграно тачно 100 утакмица.

Такмицење у мушкој конкуренцији има традицију још од 1926. године и првенства у Будимпешти и одржава се по 32. пут, док су даме почеле да се такмиче 1985. године у Ослу и турнир у Београду је 16. у историји.

Србија, као наследница некадашње СФРЈ, је у мушкој конкуренцији са 20 освојених медаља (шест златних, девет сребрних и пет бронзаних), одмах иза Мађарске која има 23 одличја (12-6-5), док су у женској конкуренцији најбоље Италијанске са пет злата, а укупно осам медаља.

Тим селектора Дејана Савића покушаће да на домаћем терену оствари хет-трик, након златних медаља у Ајндховену и Будимпешти, као и да понови успех из 2006. године када је на Ташмајдану освојено прво злато под именом Србија.

"Фаворити смо и то нико не може да оспори. Међутим, и Хрватска долази са жељом да оствари добар резултат и неће се унапред предати. Ми смо у правој форми и надам се да ћемо то показати на најбољи начин", рекао је Савић уочи премијере са некадашњим земљацима Хрватима (20.30 сати).

Претходно ће бити одражана свецана церемонија, а шампионат ће отворити први човек Организационог одбора председник Србије Томислав Николић.

Србија ће у мушкој конкуренцији играти у Б групи са Хрватском, Француском и Малтом, а у женској, такође у Б групи, са Италијом, Шпанијом, Француском, Немачком и Хрватском.

Турнир у Арени је јединствен и по томе што би требало да буде оборен рекорд по броју гледалаца, капацитет је 11.500, а важан је и због чињенице да је Влада Србија купила два монтажна базена (већи за утакмнице и мањи за загревање), који ће од маја бити инсталирани у Врњачкој бањи у новом Националном ватерполо центру.

Шампионат Европе у ватерполу на програму од 10. до 23. јануара.

Коментари / 0

Оставите коментар