Турци продавали смртоносне прслуке

Једна турска компанија је ухваћена у покушају да прода избјеглицама неисправне прслуке за спасавање, направљене од материјала који постаје тежи када се натопи и који доприноси да се брже потоне.

Свијет 09.01.2016 | 09:40
Турци продавали смртоносне прслуке

Турска полиција упала је у радионицу у Измиру - лучки град који је често полазна тачка за мигранте у нади да ће доћи до Европе - и затекли раднике како пуне прслуке материјалима за амбалажу умјесто садржајем који плута, јавља Би-Би-Си.

Полиција је заплијенила 1.200 прслука, а међу радницима су биле у и двије младе Сиријке.

Сиријци се често окупљају у Измиру тражећи начин да стигну на брод којим би били прокријумчарени у Европу.

Како би зарадили новац за брод траже посао, заједно са храном и склоништем, гдје год могу.

На мигрантима је да пронађу прслук за путовање, а правилно направљени прслуци коштају до 150 долара, наводи Би-Би-Си, преноси Спутњик.

Лоши прслуци могу да коштају и 15 долара, али они скоро да не плутају, али без обзира на то многи очајни мигранти ће их и даље куповати.

Ови прслуци су често црни и слабо су уочљиви на отвореном мору.

У четвртак, полиција у Измиру је заплијенила око 300 лошијих прслука од сиријских имиграната који су их већ купили, наводи турски лист "Хуријет".

Саит Гудероглу, један од највећих производача у Турској, изјавио је да ови лажни прслуци за спасавање могу да угрозе оног који га носи чак више него да уопште нема прслук.

„Такви прслуци за спасавање су направљени од материјала за ранчеве и испуњени су сунђером, а пошто сунђер апсорбује воду, прслуци вуку људе и могу узроковати њихово дављење“, рекао је он.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

09.01.2016 09:39

Да није јадно, било би смијесно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

09.01.2016 12:13

Дављеник се и за сламку хвата а емигранти У својој несрећи за лажне прслуке. ТУРСКА ПИСЛА НА ШТЕТУ ДРУГОГ!