Можемо заобићи одлуку Уставног суда

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је одлука о неуставности обиљежавања 9. јануара као Дана Републике непотребан и непримјерен потез бошњачких политичара који је БиХ вратио далеко уназад, као и да Република Српска има механизме којима ће "заобићи" ту одлуку.

Република Српска 09.01.2016 | 21:48
Можемо заобићи одлуку Уставног суда

Српска ће наставити да слави 9. јануар као Дан Републике, нагасио је.

"Одлуку су донијели два Бошњака и три странца у Уставном суду и то није први пут, неколико пута је суд доносио такве одлуке, али је овом прешао мјеру и имамо механизме како ћемо ту одлуку заобићи и наставити да славимо 9. јануар као свој празник", рекао је Иванић за ТВ Пинк.

Уз напомену да је Република Српска настала прије 24 године, прије рата, Иванић је рекао да је циљ те одлуке да се створи осјећај како је она настала након рата и као производ тог рата.

РС, према његовим ријечима, може да направи једноставан потез, донесе закон о светковинама који ће имати исти садржај, у коме ће опет 9. јануар да се слави.

"Тако се можемо играти 100 година. Ми немамо намјеру да одустајемо од 9. јануара и српски народ може бити миран, ми ћемо 9. јануар славити докле нас има", рекао је Иванић.

Иванић је додао да су све партије из Републике Српске након те одлуке поднијеле приједлог закона којим се предвиђа елиминисање старих судија, да не очекује да ће то ићи тако једноставно и да ће Бошњаци одбијати то, али да Република Српска има механизме којима може "зауставити неке ствари које њима одговарају" и тако покушати да направи компромис.

Говорећи о односу са Србијом, Иванић је рекао да је добра сарадња Србије и Републике Српске предуслов стабилне БиХ.

"Да није тако то би произвело огромне страхове и тензије и БиХ не би била стабилна. То је предуслов и добрих односа Србије и БиХ, власт Србије је заузела природан став", рекао је Иванић.

Упитан за коментар предсједника Србије Томислава Николића на његов рад, Иванић је рекао да је мишљења да институције у Србији не треба да имају фаворите у Републици Српској.

Са премијером Србије Александром Вучићем је, објаснио је, прије неколико дана разговарао о будућим аспектима сарадње, будући да Република Српска и Србија имају заједничке интересе у разним областима, попут срадње у војној области, туризма, инфраструктуре.

"Разговарали смо о тим стварима, о сарадњи и са Републиком Српском и са БиХ. Интерес Србије је стабилна ситуација у региону и треба да има коректне односе и са Сарајевом и да јасно стане иза Републике Српске када за то постоје разлози, јер нема нико ко ће стати иза нас", навео је Иванић.

Он је такође рекао да су Босна и Херцеговина на раскршћу када се одлучује хоће ли се окренути будућности и поднијети апликацију за кандидатуру за чланство у ЕУ или ће се она поново вратити у сукобе.

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Xyз

09.01.2016 09:56

Паметан човјек. Штета што никада није имао више му*а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

09.01.2016 12:53

Колико су наши политичари паметни види се по томе шта они све имају и како они лијепо живе?! А шта заиста СРБски Народ у РС БиХ може да уради за свој опстанак на тој Светој СРБској земљи као Светог Саве ДЕДОВИНИ време ће показати. ЖИВЈЕЛА НАША РЕПУБЛИКА СРБСКА!

Name

Небојша

10.01.2016 10:16

На Балкану, политичари, попови и хоџе живе добро, не раде ништа, ником не одговарају за свој нерад, млате празну сламу, продају м_уда под бубреге и заглупљују овај народ разним примитивним идејама као што су нацинализам, шовинизам и сличне идиотарије. Да они раде и да су икад радили свој посао како треба не бимали 90-те године из којих се нажалост још нисмо макли. Сад нас држе и даље у овој националној сулудој еуфорији, а ми радимо за милостињу од биједних неколико стотина марака, нередовних углавном, а о плаћеним доприносима да не говорим. Битно је њима очувати овакво стање, гдје ћемо ми за њих зарадити пуно, а за нас премало. Слично нешто као у средњем вијеку и краљевини Југославији,

Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

09.01.2016 09:59

Наравно да ћемо славити рођендан наше најдраже отаџбине све док и један Србин живи на овим несрећним просторима. Погледајте само комантаре на телетексту тзв. ''фтв'' и упитајте се каква реакција може да се јави из Српске. Ти злуради коментари су пуни мржње и делују благо речено гротескно. Нпр. кажу-пишу да ентитет РС слави 9. сјечња, Боже опрости им, знају шта раде. Па даље коментаришу да ће ''овом дану'' назоћити премијер Србије. Наздравље! Пре свега ми славимо 9. јануар и св. Стефана првомученика, нашу крсну славу и лицемерно је писати на тзв. бошњачком језику, ако га има, а нема га, већ су преузели српски језик, западна варијанта и речи које почињу са ''х'', значи хиљада, а не руску реч тисућа и сл. Друго, њихово лицемерје нема граница па не могу да превале преко ''губица'' и пера пуни назив Република Српска, него упорно користе скраћеницу и често наглашавају да је у питању мањи ентитет, а јесте и то за циглих 2%, па ти живи с њима. И зашто се увек ми Срби извињавамо док нас други туку. Зато ускликнимо с љубављу нашој најдражој отаџбини: НЕКА ТИ ЈЕ СРЕЋАН РОЂЕНДАН НАША НАЈДРАЖА РЕПУБЛИКО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

09.01.2016 10:11

Паметан и те како. Академски образован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ко је паметан!

10.01.2016 09:15

Дипломирани инзењери су далеко паметнији и кориснији од њега па имају 6 пута мању плату од њега.

Name

сократ

09.01.2016 10:16

Најбољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

09.01.2016 11:20

"РС, према његовим ријечима, може да направи једноставан потез, донесе закон о светковинама који ће имати исти садржај, у коме ће опет 9. јануар да се слави." Је ли то тако да прегласате остала два народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флауњај зумбу

09.01.2016 13:45

Јесте!

Name

Дејан.бл

09.01.2016 16:09

Неса Република, наса правила . Уосталом, имате Федерацију, свакако сте везивали заставе заједно против Срба. Лако цете се договорити и око празника.

Name

зумба

09.01.2016 14:22

Флауњај зумбу Онда процитај оно сто је написао српски пророк Тарабиц......позељеце путеви Срба....али их бити неце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

..бо те. ..

09.01.2016 15:11

Тарабићи...

Name

саса

09.01.2016 15:04

Занимљиво је да Иваниц није ни једном поменуо 'мрханизме' којима це заобици одлуку уставног суда

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

09.01.2016 18:11

Политицари долазе одлазе Српска опстаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

09.01.2016 21:46

Бас нам је добро ... Да није ових у еу сто су побјегли у тоу рата не би имали ни за кифле ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

човијек

10.01.2016 08:57

Било би добро да Иванић "заобиђе" бављење политиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

локо возња

10.01.2016 09:13

Хитно смањити плате политицарима у предсједниству БиХ на 1000КМ. То су трубе које не слузе ницему.

ОДГОВОРИТЕ