Истина о томе како су старе плоче Студија Б завршиле у смећу

Како су плоче Студија Б, које су недавно дошле у посед Жарка Паспаља, заправо завршиле у магацину у Борчи?

Србија 08.01.2016 | 18:27
Истина о томе како су старе плоче Студија Б завршиле у смећу

Ових дана се подигла велика бука око 1500 плоча које су припадале радију Студио Б и које су из магацина дошле у руке Жарка Паспаља, који се за разлику од многих спортиста поприлично разуме у музику.

Како је Студио Б недавно променио власника, а самим тим и програмску шему, многи су помислили да се ново уредништво отарасило музике која се не уклапа у њихову визију радијског програма. На први поглед та претпоставка изгледа логично, нарочито ако имамо у виду музику (или оно што на њу личи) која се врти на радио станицама које поседују актуелни власници Студија Б. Но, ствари нису увек онакве какве изгледају на први поглед.

У разговору са Светланом Ђоловић, дугогодишњом музичком уредницом овог радија, сазнали смо да су се поменуте плоче налазиле у складишту у Борчи десетак година. Наиме, Студио Б има богату фонотеку коју раби годинама. Винилна издања имају рок трајања, нарочито ако се користе деценијама – многе од њих шуште, прескачу и немогуће их је слушати чак ни на кућним грамофонима. Управо је то случај са поменутим плочама из Борче.

Још док је Слоба Коњовић био музички уредник радија, направљена је селекција плоча и магнетофонских трака које не задовољавају техничке услове емитовања на програму. Слоба Коњовић важи за човека коме је технички квалитет носача звука подједнако важан као и сама музика.

Тако су почетком овог века запослени са радија на спрат испод Студија Б ускладиштили све те плоче лошег техничког квалитета. Како је у питању велики број плоча које заузимају много простора (а претпостављате важност сваког квадратног метра у Београђанки), у једном тренутку је одлучено да се оне однесу у магацин у Борчи који припада Студију Б. То се све десило пре десетак година. Од тада, па све до пре неки дан, оне су биле тамо.

Нови власници су решили да из магацина у Борчи избаце све ствари које се не користе, а међу њима су биле и поменуте плоче.

На срећу, Жарко Паспаљ се нашао на правом месту у право време и захваљујући њему те плоче нису завршиле у канти за смеће. Мање је важно да ли ће он бити задовољан квалитетом звука, или ће их поклонити неком клинцу коме је доживљај да држи плочу у руци, док слуша исти албум ког је скинуо са нета.

Без обзира на то какве год да су плоче, није им место на депонији, а да није Паспаља, вероватно би баш тамо скончале.

Како каже Светлана Ђоловић, ни њој није јасно зашто те плоче нису биле поклоњене неком, уместо што су скупљале прашину у тами магацина, али подвлачи да нови власници и нова програмска шема немају везе са тим, те да је одлука да плоче буду склоњене са радија донета много пре (важно је да се сачувају плоче које су сада на радију, а њих је много). Мада, чак и да су поклоњене неком, то би морала бити особа која не полаже много на квалитет звука. Иначе, у питању су махом лиценцирана издања (не оригинална), а на плочама се налазила народна, поп, рок и класична музика.

Дакле, да су нови власници Студија Б умешали прсте у ово, мислите ли да би се тек тако отарасили плоча народне музике?

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар