Православци широм свијета прославили Божић

Православни верници широм света, који Божић славе по Јулијанском календару, прославили су празник Христовог рођења.

Свијет 08.01.2016 | 13:17
Православци широм свијета прославили Божић

Верници у Русији, Украјини, деловима источне Европе и Блиског истока похитали су у цркве како би присуствовали божићним литургијама, преноси АП.

Свечане литургије одржане су у неколико стотина православних храмова у Москви и у десетинама хиљада цркава Московске патријаршије широм света.

Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је синоћ Божићну литургију у Храму Христа спаситеља у Москви.

Богослужењу је присуствовао руски премијер Дмитриј Медведев, док је председник Русије Владимир Путин присуствовао служби у Покровском храму у селу Тургиново у Тверској области, где су крштени његови родитељи.

Божић су обележили и руски војници, који учествују у ваздушним нападима у Сирији.

Они су присутвовали ноћној служби у једном шатору у руској ваздушној бази који су украсили изнутра иконама, а на улазу у њега поставили су љубичаста светла.

Украјински председник Петро Порошенко и његова породица су, такође, присуствовали божићној литургији у сеоској цркви у регији Ивано-Франковск, преноси АП.

Како је саопштила служба за односе са медијима украјинског председника, Порошенко и његова породица молили су се за мир и помирење "на целој територији Украјине".

Православни Божић данас су прославили и египатски Копти, народ православне хришћанске вере, а поноћној служби у цркви светог Марка у центру Каира присуствовао је председник Абдел Фатах ел Сиси као први египатски председник који долази на божићну мису.

Међутим, ове године службе у црквама у Египту се одвијају уз појачане мере безбедности због могућих напада исламских екстремиста.

Полиција је, уочи служби на Бадње вече и Божић, само у Каиру детаљно претражила више од 300 цркава како би открила евентуално подметнуте бомбе, рекао је генерал полиције Гамал Халава.

У близини цркава широм земље постављени су контролни пунктови и привремено забрањено задржавање аутомобила и моторцикала.

Празник Христовог рођења прослављен је и у Тбилисију, престоници Грузије, где је одржана је традиционална божићна литија "Алило" (слава Богу) на којој су се прикупљали поклони и добра за оне којима је то најпотребније.

Та вишевековна традиција била је забрањена током владавине Совјетског савеза, али је обновљена 2000. године.

"Литија представља покушај поделе среће са свим људима које болест или сиромаштво спречавају да прославе Божић. Отићицемо к свима њима и однећемо им поклоне", поручио је грузијски свештеник Какабер Гоготшвили.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

08.01.2016 06:38

Хвала Богу И свецима на најрадоснијем празнику!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

08.01.2016 10:24

Мир Бозији ,Христос се роди! Слава Богу на небу ,мир на земљи, медју људе добра воља! Сретан Бозиц свим запосленим у РТВ БН као и свим коментаторима на овом порталу који прослављају Бозиц.

ОДГОВОРИТЕ