Ћурчић најавио револуцију! Коме нема мјеста у репрезентацији?!

"Сад имам праву слику, реакција неће изостати. Да, биће промена", поручио селектор Србије!

Фудбал 09.01.2016 | 22:20
Ћурчић најавио револуцију! Коме нема мјеста у репрезентацији?!

Србија је вероватно једина земља у свету, у мору оних које су далеко развијеније, која се може похвалити чињеницом да је са две млађе селекције стигла до шампионски титула у размаку од две године. Друловић је са момцима до 19 година узео европко злато, а онда Пауновић на Новом Зеланду и светско. А опет, због поста дугог пет година, колико А репрезентација не зна за пласман на неко велико такмичење, слика о српском фудбалу долази под лупу нације која је гладна највеће сцене.

После бурних квалификација за ЕП у Француској и ствари које су можда и пресудно кумовале новом неуспеху - прекид меча са Албанијом и најпре казна УЕФА, а затим и пресуда Суда за спортску арбитражу из Лозане - Србија пред собом има нови циљ, пласман на Светски куп који се 2018. одржава у Русији.

О свему што се догађало у претходном периоду и будућност нашег А тима за сајт Фудбалског савеза Србије говорио је селектор Радован Ћурчић. Он је кренуо од последњег, по многима срамотног издања у Чешкој и пораза од 1:4 којим је стављена тачка на ужасну 2015. годину...
"Тренутак који је представљао велико разочарање, али ја бих рекао и утакмица која би, уколико извучемо поуке, једног дана могла да се слави као велика победа. Меч у Острави, са свим својим догађањима, од којих су, морам то да нагласим, нека била инсинуирана, дефинитивно је показао праву слику ствари које без сумње захтевају реакцију. И она, нека нико не сумња, неће изостати".

Иза нас су три неуспешна циклуса, случајеви Ђенова и Албанија, промене селектора, велико незадовољство јавности...
"Могу да говорим о времену када сам постао селектор, после пораза од Данске у Београду, пораза који је у великој мери последица „случаја дрон“, јер да није било прекида меча са Албанијом, многе ствари би се у квалификацијама другачије одвијале. Не, наравно није то алиби за било кога, само констатација да је све то имало утицаја на играче и амбијент у и око репрезентације. Поново смо били у ситуацији да у раној фази крећемо из минуса. Било је потребно време, које није било наш савезник, да покушамо да надокнадимо велики минус а онда су се понављале неке ствари које су нас дефинитино удаљиле од пласмана на ЕП".

Утисак је да се многе ствари морају мењати уколико желимо да остваримо пласман на СП у Русију?
"Не прихватам никакве изговоре, јер резултат је био и остао, без обзира на спољне утицаје, једини судија. Да, промена ће бити, али до марта нећу говорити о именима. Уосталом, важан је тим, а не појединац. Ко то не види, њему није место у репрезентацији".

У јавности се често говори о подмлађивању националног тима, могућности да шансу добију играчи који су постали прваци света на Новом Зеланду?
"Репрезентација није клуб, за национални тим морају да играју најбољи играчи без обзира на године. Не, ништа не прејудицирам, само желим да подсетим на једну утакмицу у квалификацијама, меч са Јерменијом у Новом Саду. У тиму су били Андрија Живковић, Урош Спајић, Филип Костић, Дарко Брашанац, Александар Митровић...Већ за наредну акцију због повреда са нама нису били Живковић, Костић и Брашанац. Рано смо остали и без два централна бека Настасића и Максимовића. Повреде, али и мала минутажа појединих играча у својим клубовима, кројиле су списак. Немогуће је било имати један тим на окупу за две везане утакмице. Углавном, поновићу - биће промена у репрезентацији, а сви морамо бити свесни да Србију само тим, а не појединац може одвести на СП у Русију".

Нови почетак је у марту, дуел са Пољском, вероватно Мађарском, учесницима предстојећег ЕП у Француској?
"За нас више нема утакмица које имају префикс пријатељска. То нам је показао меч у Острави. Србија, после свих ових година и глади која је настала за резултатом А тима мора у сваком мечу да има приступ као што је био, примера ради, у Албанији. Само са таквим односом, понашањем, посвећеношћу, дисциплином, концентрацијом, можемо остварити оно што сви желимо. То је дух који мора да носи репрезентацију, јединство које тражим. Онај ко није спреман тако да се понаша није вредан дреса Србије. Без обзира на име, статус у клубу, године".

И поред пораза од Португалије у Београду, јавност је била задовољна игром и приступом играча у том мечу, а мрља је остала због искључења Немање Матића и Александра Коларова који неће играти три, односно једну утакмицу на старту наредних квалификација за СП...
"Мој посао није да сада понављам како ће нам бити тешко без њих двојице, него да тражим решење. Дешавало ми се у младој селекцији да немам А репрезентативце, против Шпаније у два меча били смо прежаљени од комплетне јавности, да би у Кадизу славили са тимом у коме је шест-седам играча било из наше толико оспораване лиге. И тада и сада, важан је тим, а не појединац. Само тим може све да надокнади", закључио је Ћурчић.

Коментари / 0

Оставите коментар