Пековић: Много ствари у Партизану је за критику!

Божићне празнике, Никола Пековић ће, по ко зна који пут у низу, дочекати у Америци. Ипак, у интервјуу за "Блиц", центар Тимбервулфса ни не покушава да сакрије да су му срце и мисли овде, уз Београд, породицу и Партизан, који протеклих недеља пролази кроз турбулентан период. После четири узастопна пораза, нешто је морало да се мења, а то је, по правилу, увек тренер екипе...

Кошарка 09.01.2016 | 11:00
Пековић: Много ствари у Партизану је за критику!

- Нећу пуно да критикујем ни играче ни тренера, могу само да кажем да је у овој сезони било пуно ствари како за похвалу, тако и за критику. Уосталом, зна се ко има колико заслуга када је добро, али и ко сноси колико одговорности када није. Након пораза од Сутјеске, било је јасно да морамо повући неке потезе у циљу враћања сигурности у нашој игри и остваривања што више победа до краја сезоне, почевши већ од утакмице против Цибоне - истиче Пековић.

Прошло је нешто више од три месеца како сте постали председник. Јесте ли задовољни урађеним?

- Увек може боље и увек желим боље. Како од себе, тако и од својих сарадника, тренера и играча. Наравно, околности у којима сам преузео дужност и стање које смо затекли су диктирали темпо рада и условљавали да гомилу питања решавамо у ходу, некада и уз дозу импровизације. Главну ствар смо остварили, а то је да клуб преживи јер су услови били такви да је само постојање Партизана било доведено у питање. Иако сам остваривањем тог првог циља задовољан, он је само полазна тачка за будуће потезе. Желим и уверен сам да ћемо у догледном периоду поново учинити Партизан онаквим каквог га Европа и Свет памте – Моћним!

Колико је реално у овом тренутку имати таква очекивања?

- То је оно што сањам и желим да то заједно остваримо на јави. Верујем да је уз предан и поштен рад, тренутак када ће Партизан опет бити у врху европске кошаке сваким даном све ближи. Не желимо да постављамо рокове и императиве по цену тога да неке кораке у опоравку клуба прескочимо. Моменат када ће Партизан поново бити кошаркашки баук за све ће доћи само као плод темељног рада. Морамо бити стрпљиви јер када се вратимо у врх, желимо да ту и останемо. А нећемо у тој намери успети уколико будемо прибегавали инстант решењима и задуживањима без покрића.

Шта је онда циљ Партизана у 2016.години?

- Партизан има обавезу да увек стреми највишем. Али, да би се борили за тако нешто, морамо да обезбедимо услове у којима ћемо моћи да то остваримо. Прво и основно је да се клуб финансијски стабилише и да се обезбеди финансијска конструкција за одрживо пословање. У таквим околностима ћемо онда степеник по степеник повећавати такмичарске амбиције. На том пољу, амбиције у другом делу године ће доста зависити и од тога како будемо окончали сезону 2015/2016.

Стижете ли да гледате утакмице?

- Партизан је мени превише тога дао, да бих за њега био икада уморан, тако да пратим готово све. Хвала Богу, И модерне технологије нам дозвољавају да брзо и лако комуницирамо, али И да пратимо збивања у сваком делу света. Наравно, некада није једноставно ускладити све обавезе, али у овом послу нисам сам. У клубу седе људи у које имам пуно поверење и са којима сам на свакодневној вези.

Нажалост, ни овај Божић нећете провести у кругу породице. Колико вам то тешко пада?

- Па, природно је да се лепше осећам код куће. Било у родном Бијелом Пољу, у Београду, на Златибору или Пријепољу... Свуда где сам у кругу пријатеља и породице, где смо окружени нашим људима и стварима карактеристичним за наше поднебље. Иако Америка има својих чари, да могу да бирам, свакако бих празнике провео код куће. Али, професионалац сам и ту нема пуно места за носталгију - истиче Пековић.

Ипак, недостају ли вам тренуци када китите јелку са најближима?

- Када једног дана више не будем играо кошарку, биће времена за све. До тада, остају ми сећања на овај период године из дечачких дана, када сам са породицом био на окупу, и када смо све те ритуале обављали заједно. Ево, већ дуги низ година проводим празнике далеко од њих и пријатеља и наравно да ми то тешко пада, али, као што сам рекао, професионац сам и научио сам временом да се носим са свим тим. Окитио сам и овде јелку.

Шта би сте у Новој години пожелели себи, а шта Партизану?

- Себи наравно опоравак од повреде и повратак на терен, а Партизану што висе победа и повратак на старе путеве славе и успеха.

За крај, када вас поново можемо видети на терену?

- Радим на томе да се што пре вратим. И ја се надам да сам близу повратка - поручио је Пековић.

Позајмио сам новац Партизану

Причало се да сте позајмили клубу 1,5 милиона евра. Је ли то истина? И колики је уопште буџет?

- У овој години, потребно је 1.500.000 евра да би клуб преживео. Тај износ још увек није обезбеђен. Од великих спонзора, уз нас је остала само компанија НИС којој се и овим путем захваљујем. Међутим, само да изгурамо сезону, нама је потребна додатна помоћ спонзора. У поменути износ који нам је потребан улази делимично санирање неких заосталих потраживања, као и плате играчима односно тренерима које су сада мање него пре, али се исплаћују на редовном, месечном нивоу. Наравно, и све остало што је потребно да клуб функционише. Са моје стране, у клуб је дошао неки новац који је у тим тренуцима био неопходан, али далеко од тога да се ради о поменутој цифри. Не желим да говорим о тачном износу јер је то интерна ствар и потез на који смо се одлучили управо из разлога да клубу помогнемо у тешким тренуцима. Када сам говорио о дози импровизације приликом решавања неких проблема, имао сам на уму и тај мој потез.

Бјелица мора да се навикне на НБА

Какав је утисак на вас оставио Немања Бјелица? Стижете ли да одете до града?- Он је одличан играч, али овде се кошарка игра тотално другачијим стилом од онога шта је Немања навикао у Европи. Сигурно је да ће ову годину искористити да се прилагоди на стил игре и све остало што НБА лига носи са собом и да ће како време одмиче бити све бољи. Када су у питању изласци, није да баш имамо времена...

Коментари / 0

Оставите коментар