Патријарх Кирил: Молим се да престану ратови

Божићна литургија одржана је синоћ у Храму Христа спаситеља у Москви, а служио ју је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Свијет 07.01.2016 | 09:20
Патријарх Кирил: Молим се да престану ратови

Богослужењу је присуствовао руски премијер Дмитриј Медведев, док је предсједник Русије Владимир Путин присуствовао служби у Покровском храму у селу Тургиново у Тверској области.

У храму, украшеном бијелим цвијећем и јеловим гранчицама, окупиле су се хиљаде људи, преноси Спутњик.

"Молим се за то да престану ратови и међусобне борбе и да мир Божји дође до свих нас", поручио је патријарх Кирил.

Литургију је преносило неколико државних телевизија, а могла је да се прати и на званичном сајту Руске православне цркве.

"Понекад смо у веома опасним свађама с људима који су способни да донесу истинску несрећу, патњу, а понекад се те свађе завршавају катастрофом. Свако од нас је прије свега дужан, одговарајући на долазак Спаситеља на свијет, да се труди да се мири с нашим непријатељима, да разумно гради односе тако да мир наступи умјесто свађе", рекао је Кирил, обраћајући се телевизијским гледаоцима у живом преносу уочи богослужења.

Тада ће, према ријечима патријарха, бити више свјетлости и мира не само у породицама, него и у животу народа, држава, на нашој планети.

Он је пожелио свима да пронађу мир у срцу и у међусобним односима.

Свечане литургије одржане су данас у неколико стотина православних храмова у Москви и у десетинама хиљада цркава Московске патријаршије широм свијета.

Божић по Јулијанском календару обиљежавају и Српска, Грузијска, Јерусалимска и Пољска црква.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Правда

07.01.2016 10:54

Правда је ово нека престану ратови као сто нас Руски Кирил реце није ко нас прица не зна ста хоце мјеса вјеру И политику залосно умјесто да казе позивам на мир, а не отицу славити празник. Мени је празник сваки дан када имам у дзепу.

ОДГОВОРИТЕ