Нада Стошић: Мојих 20 хиљада беба

Нада Стошић (54), из Марибора, која је готово читав радни век провела у врањском породилишту, помогла је при рађању више од 20.000 беба! Воли своје занимање и каже да би, када би поново бирала, изабрала исти посао. Иако је стресан, често напоран и исцрпљујући, на крају успешног порођаја мајчин осмех и бебин плач су оно што је усрећује.

Србија 07.01.2016 | 09:00
Нада Стошић: Мојих 20 хиљада беба

"Био је то чудан сплет околности, тада када сам се одлучивала за школу. Имала сам прилике да у кабинету за гинекологију и акушерство, на Отвореном дану Средње медицинске школе у Марибору, видим демонстрацију порођаја, и одмах сам знала да баш то желим. Имала сам добре оцене и тако сам уписала школу", присећа се Нада почетака, и додаје да се сећа приче своје мајке која јој је објаснила да порођај није баш тако идиличан као на примеру с луткама који су им приказали у школи, али то је није поколебало.

Након што је почела да ради, упознала је Врањанца који је био запослен у Марибору. Између њих се родила љубав и убрзо је Врање постало њен дом, а одељење гинекологије место где проводи радни век.

"Било је много суза, много осмеха и песме за све ове године. Неке жене ме се сећају као бабице која пева. Неке ми прилазе на улици и грле ме, а ја их се не сећам, јер њима је то најважнији тренутак у животу, а ја сам на свет донела читав један мали град", прича Нада са осмехом, и додаје како се дешава све чешће последњих година да порађа жене које је такође донела на свет.

"Питају за мене, када ме упознају испричају ми да су им мајке рекле да сам ја помогла при њиховом рађању, а сада су и оне на путу да постану мајке, или су то већ постале. Леп је то осећај којим компензујете све оне стресне ситуације које носи улазак у порођајну салу," закључује бабица.

Свака жена је прича за себе, али свака се једнако радује што доноси живо биће на свет. Нада прича како је порођајна сала често место где се лију сузе радоснице.

"Све чешће се сусрећем са женама које се боре са стерилитетом, па после више година борбе добију дете. Њихове сузе, када узму бебу у руке, често изазову сузе и медицинског особља. Наравно, плаче се и због оних немилих ситуација које прате порођаје", прича Нада.

Она додаје да је раније било много порођаја, сећа се да су се бебе рађале "као на траци".

"Мој лични рекорд је 14 порођаја у току једне ноћи, када је на свет дошло 16 беба", каже Нада, и додаје да после тога није могла добро да спава и да је сањала како је жене дозивају и траже њену помоћ.

Нада има две ћерке и четворо унучића, али она није помагала при њиховом рађању, јер ћерке не живе у Врању.

Услов за пензију стиче 2019. године и нада се да ће је здравље послужити да до пензије ради посао који воли највише на свету.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 0

Оставите коментар