Савјет безбједности оштро осудио С. Кореју

Савет безбедности УН оштро је осудио Северну Кореју због тестирања хидрогенске бомбе и саопштио да ће почети рад на новом нацрту резолуције која ће садржати "даље казнене мере".

Свијет 07.01.2016 | 08:20
Савјет безбједности оштро осудио С. Кореју

Таква одлука донета је на ванредној седници Савета, преноси АФП.

Дипломате УН су потврдиле да су у току разговори о начину пооштравања санкција које су већ уведене против Северне Кореје када је први пут извршила атомску пробу 2006.

Председница Јужне Кореје Парк Геун-Хје осудила је најновиији потез Пјонгјанга као "тешку провокацију" и затражила снажан међународни одговор.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун захтевао је да Северна Кореја престане са било каквим даљим нуклеарним активностима, наводи АФП.

Северна Кореја саопштила је јуче да је извела своју прву успешну пробу минијатуризоване хидрогенске бомбе, што још није потврђено, али су уследиле осуде са свих страна света.

Вест о извођењу пробе емитована је на севернокорејској државној телевизији, а приказан је и снимак копије наредбе коју је Ким потписао 15. децембра, а којом се одобрава најновија нуклеарна проба Пјонгјанга.

"Нека нам 2016. година почне уз громогласни ођек наше прве експлозије хидрогенске бомбе, да цео свет упре поглед у нашу социјалистичку, нуклеарно наоружану републику и велику Радничку партију Кореје", написао је Ким својом руком у поруци поред потписа.

Америчка влада сматра да је Северна Кореја извела нуклеарну пробу, изразивши сумњу у истинитост тврдње Пјонгјанга да је био у питању први тест хидрогенске бомбе, изјавио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Пентагон је, истовремено, упозорио Пјонгјанг на могуће последице.

Коментари / 0

Оставите коментар