"Сјеверна Кореја да престане провоцирати"

Бијела кућа је саопштила да не постоје докази за тврдњу да је Сјеверна Кореја извршила успјешно тестирање хидрогенске бомбе.

Свијет 06.01.2016 | 21:31
"Сјеверна Кореја да престане провоцирати"

Из Бијеле куће наводе да се до таквих сазнања дошло послије обављене иницијалне анализе догађаја, преноси АП.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је да иницијалне анализе нису у складу са тврдњама режима Ким Џонг-Уна да је обављена успјешна проба хидрогенске бомбе.

Он је истакао да ће Бијела кућа наставити да прати шта се догађа на корејском полуострву и додао да ће било какав нуклеарни тест Сјеверне Кореје бити схваћен као провокација и тешко кршење резолуција Савјета безбједности УН.

Из Бијеле куће наводе да желе да Сјеверна Кореја прекине са провокацијама и посвети се денуклеаризацији.

"САД имају чврсту обавезу чувања безбједности својих савезника Јапана и Јужне Кореје", наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Вијест о тестирању хидрогенске бомбе сјевернокорејска телевизија је објавила неколико сати након што су агенције за праћење сеизмичких активности из више земаља детектовале потрес магнитуде 5,1 степени у близини сјевернокорејског комплекса за испититивање нуклеарног оружја.

Пјонгјанг је саопштио да су тестирање и детонација протекли у најбољем реду и да је начињен нови корак у развоју Сјеверне Кореје као нуклеарне силе.

Стручњаци за нуклеарно наоружање наводе да је детектована сеизмичка активност премала за такву врсту бомбе, која би требало да је много разорнија од атомске бомбе.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брле

06.01.2016 21:07

Можеш тако из угодне фотеље. Хајде када си храбар отиђи њима па им се наговори.Они могу да ликују, али их не можеш лако спријечити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.01.2016 21:36

Цјели свијет на целу са Русијом,а УСА и њихови полтрони медју којима је ИСИЛ да се наорузају.

Name

ВРС РВИ

07.01.2016 03:48

Како то провоцира? Зато што малој С. Кореји не смијете ништа. Људи живе по своме а не по вашим стандардима и револицијама. Мала С. Кореја је велики трн у оку САД-а. Нека има ако је има јер би је ви пси рата растгали на мале комадиће да смијете. Ако сте ви једини употријебили и употријебљавате нуклеарно наоружање зашто неби могли други. Изгледа да су вас притисли са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ