Упознајте Србина који је надмашио Стефа Карија, а онда се посветио студирању!

Не може велики број људи из кошаркашког света да се похвали чињеницом да је био бољи од Стефа Карија. Стефан Стојачић (26) је 22. јула 2007. засенио једног од најбољих играча данашњице. У мечу за злато Стојачић је убацио 14 поена, док се Кари готово и није видео на паркету.

Кошарка 10.01.2016 | 13:40
Упознајте Србина који је надмашио Стефа Карија, а онда се посветио студирању!

Те 2007. године Србија је постала првак света, у финалу јуниорског првенства у Новом Саду пала је Америка, а јунак је био тадашњи играч Партизана и Меге.

- Договор са Мутом Николићем је био да играм друго полувреме. Ушао сам на терен и одмах добио задатак да чувам Карија. И тада се знало ко је он и да је реч о великом таленту. Кари и Маркус Бизли су били главна снага тима који смо успели да победимо - истиче Стојачић за “Блиц”.

Публика у “Спенсу” није ни слутила да уживо гледа човека који је потиснуо Џејмса и Брајанта?

- Добро смо га чували, играли смо чврсто и агресивно на њему. Није био расположен, дао је шест поена. Одиграо је одлично првенство, а против нас - ништа. Хала је била пуна, атмосфера врућа, Амери се нису снашли. Победили су нас у групи. У финалу смо им се реванширали.

За осам година Кари се прилично променио?

- Много је порастао, развио се, стасао... Тада није био ни налик овом играчу какав је сада. Да се разумемо, и 2007. је имао кошарку у малом прсту. Сада је то нека потпуно друга димензија.

Док Кари блиста у НБА, ви сте завршили каријеру 2013. и посветили се студијама?

- Била је то тешка одлука... Отац ми је био кошаркаш, брат Страхиња игра у Константину, дуго сам се ломио. Нисам хтео да лутам по околним државама и играм АБА лигу за неки просечан тим. Као рођени Новосађанин желео сам са Војводином да наступам у регионалној лиги. Нисмо добили прилику и тада сам и дефинитивно преломио да се посветим образовању.

Мењали сте лопту књигом?

- Сви у породици су правници. Нисам изневерио ту традицију. Током каријере сам завршио приватни Правни факултет, али себе никада нисам видео у тој професији. Моја велика љубав је математика. Одлучио сам да на Факултету техничких наука студирам мехатронику. Не кајем се, иде ми одично... Увек сам био добар ђак.

Отац кошаркаш, мајка посланик

Стефан је син Снежане Лакићевић Стојачић, која је од обављала функцију Покрајинског секретара за спорт и омладину. Од 2003. до 2007. била је посланик у Народној скупштини. Од 2004. обављала је дужност Покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова. Стефанов отац, Зоран Стојачић бивши је кошаркаш Беочина, који је 1996. изгубио финале плеј-офа од Партизана.

Коментари / 0

Оставите коментар