Интервју - Марјановић: Дијао је крив што ме не зову Боби!

Од тренутка када је објављено да ће појачати Сан Антонио Спарсе било је јасно да ће му бити потребно време да се навикне на амерички стил кошарке. Из утакмице у утакмицу, по његовим речима, напредује, а као сунђер упија савете кошаркашких легенди које има у тиму.

Кошарка 07.01.2016 | 22:40
Интервју - Марјановић: Дијао је крив што ме не зову Боби!

У интервјуу за Б92 Бобан Марјановић је причао о разликама између кошарке у Европи и Америци, излету у Развојну лигу, зашто га и даље углавном зову Бобан, а не Боби и још неким темама...

Са Бобијем смо претходно причали пре почетка сезоне у најјачој лиги на свету и већ тада је рекао да се кошарка у Америци разликује од оне какву је играо у Европи носећи дрес Црвене звезде, ЦСКА, Жалгириса и Нижњег Новгорода, између осталих. У чему је разлика, Марјановић не може тачно да одреди, али наглашава да процес навикавања још траје.

„Колико год кошарка свуда била иста, разликује се у неким ситницама које не могу тачно да објасним. Како време пролази, почео сам да се навикавам на овај тип кошарке, на тим, а саиграчи на мене. Није све савршено, али смо на добром путу“.

Многи имају утисак да је кошарка која се игра у НБА лиги бржа од оне коју виђамо, на пример, у Евролиги. По Бобијевим речима, правила су другачија и она захтевају више кретања у Америци, што прави разлику.

„Није кошарка много бржа овде, можда јесте мало, али није то главна разлика. Јасно је да постоји више кретања јер не смеш та будеш у одбрани три секунде, док у Европи постоји правило ’три секунде у рекету’, које се односи на напад. Много су стриктни по том питању и одмах губиш лопту, али и то се дâ решити тако што ћеш дотаћи неког противничког играча да би могао да останеш на том месту. Генерално, скоро све је исто, а те мале разлике на неки начин мењају кошарку“.

Свима који прате НБА лигу познато је и да одређени амерички кошаркаши не хају за правило о корацима, па их праве по пет-шест, ако не и више, а Марјановић има оправдање за то.

„Свуда има таквих ситуација, не само у НБА лиги. Једноставно, не може све да се види, па ни да се свира. Сви греше, па и кошаркаши и судије. Тако не може и свака грешка да буде примећена, а много пута се дешава да је не примете ни противнички играчи, па се ни не буне. Ко ради, тај и греши“.

У досадашњем делу сезоне, Боби је одиграо 20 утакмица у дресу ’Мамуза’ и просечно је на терену проводио нешто мање од седам минута по утакмици. Његова статистика каже и да је просечно бележио 4,6 пона и 2,9 скокова, а најбољу партију имао је у тријумфу над Филаделфија 76ерсима, када је уписао 18 поена.

„Презадовољан сам, првенствено својим напретком, а потом и средином у коју сам дошао, саиграчима, тренером и свим људима који раде у нашем клубу, као и навијачима. Осећам се лепо, драго ми је што сам део Спарса“.

На самом почетку сезоне, Марјановић није добијао прилику каква се очекује за најкориснијег играча регуларног дела сезоне Евролиге. Ипак, то што је послат у Развојну лигу, где је одиграо две утакмице за Остин Спарсе је било велико изненађење, али српски центар истиче да то био план стручног штаба на челу са Грегом Поповићем да би напредовао.

„Не могу да кажем да сам послат у Развојну лигу, већ је такав био план. Пред нама је била утакмица са Бостон Селтиксима и није требало да будем у тиму, а као добра опција се појавило то да одем у Остин да играм. Остин и Сан Антонио су близу, а они имају исти систем и акције као ми, па је тај ’излет’ организован зарад мог напретка. Нисам послат по казни, како су многи писали, већ да се навикавам на систем и акције, а да у исто време играм више. Да неко не рачуна на тебе, не би те слао да се разиграваш, већ би те оставио да седиш и чекаш“.

Од Марјановићевог доласка на припреме, његови саиграчи нису крили одушевљење његовим предиспозицијама. Познато је да је Ламаркус Олдриџ за Бобија рекао да је огроман, али он није једини који је изнео низ речи хвале на његов рачун.

„Драго ми је што ме хвале таква велика имена светске кошарке. Они су постигли много, а зна се са ким су и против кога све играли. Импонује ми, прија и даје ми још већу жељу да радим и напредујем, пошто видим да се то што радим њима допада. Можда сам их изненадио што сам толико висок, а имам добру координацију, покретан сам и не стојим у месту“.

Бобија је врло брзо по доласку у Тексас под своје прихватио легендарни центар Спарса Тим Данкан, који је својим саветима српском кошаркашу помогао да напредује последњих месеци.

„Игра већ 20 година у НБА лиги, освојио је пет шампионских прстенова и наравно да ми свака његова реч и пажња пријају. Сваки савет који ми даје, што о нападу, што о одбрани, много ми значи. Сваки пут када изађем на терен, желим да применим оно што ми је рекао, да одмах променим, да не заборавим. За све је, ипак, потребно време, али ми је драго што ми један од најбољих играча на мојој позицији, али и уопште, издваја време и поклања ми пажњу да би ми објаснио нешто што је он научио током богате каријере и пренесе на мене да бих и ја напредовао. Неке ствари су тако једноставне, али их је тешко урадити“.

Поред саиграча, Бобија су од првог дана сјајно прихватили и навијачи, којима је постао један од миљеника.

„Сваки пут када изађем на терен, добијем овације. Цела хала ми даје подршку и како да не будем задовољан. Леп је осећај што су ме прихватили, ипак су они навијачи једног од најбољих клубова на свету. Лакше ми је уз њихову подршку, сада немам више трему, они су ми помогли да је пребродим и када сам је имао. Чуо сам да у кошаркашком смислу говоре лепе ствари о мени, а то значи да су ме прихватили као део тима. Цео Сан Антонио навија за Спарсе и људи ми стално прилазе у граду, али имамо и велику подршку и Њујорку, Лос Анђелесу и свуда где одемо“.

У Европи сви Марјановића знају као Бобија, а у Америци га сви ословљавају са Бобан. На питање зашто их још није навикао на свој надимак, уз смех је истакао да је за све крив француски кошаркаш Борис Дијао.

„Зову ме углавном Бобан, али ме неки ословљавају и са Боби. Мало мешају Боби са Бобо, а то је надимак Бориса Дијаа, тако да морамо да се договоримо око надимка. Како ко ме упозна, зове ме или Боби или Бобан. Саиграче сам навикао да ме зову Боби, навијачи Бобан јер ни не знају да ми је Боби надимак. Ипак, више пута сам чуо са трибина: ’Лет’с го, Боби’“.

Прошла година била је као из снова за Марјановића, не само због чињенице да је заслужио уговор са једним од најбољих клубова на свету, већ и ’трипле круне’ коју је освојио са Црвеном звездом. На питање да ли из Сједињених Држава прати игре ’црвено-белих’ ове сезоне, рекао је:

„Пратим Звезду, не баш сваку утакмицу, пошто не могу да стигнем због временске разлике, а и тренинзи ми се поклапају са терминима њихових утакмица. Гледао сам их неколико пута, пратим резултате, а и чујем се са бившим саиграчима и људима из клуба. Драго ми је што постепено напредују, посебно јер су прошли у Топ16 фазу Евролиге. Мислим да не постоји навијач Звезде који није гледао утакмицу са Бајерном, била је сјајна, видела се енергија и жеља да прођу даље“.

Иако кошаркаши Црвене звезде нису доминантни од почетка ове сезоне као током претходне, Боби верује да могу да одбране сва три трофеја, а посебно му је драго што су млади играчи добили праву шансу.

„Звезда има добру екипу и доброг тренера, тако да мислим да неће бити изненађења. Свиђа ми се што су се млади играчи прикључили тима, што су Гудурић, Ребић и Тејић одиграли велики број утакмице. Драго ми је због прилике које су добили, али и што су је искористили“.

У односу на претходну сезону, Марјановићеву улогу на месту вође тима преузео је Мајк Цирбес, који је експлодирао последњих месеци. Немачки центар је изненадио многе својим партијама, али не и Бобија.

„Када тренираш са неким, спарингујеш, то те чини бољим играчем. Тако сам ја њега учинио бољим играчем, а он мене. Заједно смо стварали један другог, то је можда било изненађење за све, али не и за мене“.

За крај, Боби је открио шта је за њега обележило годину иза нас и које су његове жеље за 2016.

„За мене је највећи утисак то што сам по други пут постао отац, што се Вуку придружио Петар. Што смо освојили ’триплу круну’, што сам остварио дечачки сан и дошао у НБА, а пре тога оборио рекорд Евролиге по броју скокова у једној сезони. И, што је најбитније, сви смо остали живи и здрави. Сада само желим да свака Нова година буде мало боља од 2015.“, рекао је Бобан Марјановић за Б92.

Коментари / 0

Оставите коментар