Видео - сјећања...Дирк, Неш, Пеђа, Вебер: Сјећате ли се тих битака?!

Почетком 21. века дуел та два тима претендовао је да постане прави НБА класик, а њихов меч у уторак подсетио је на старе дане.

Кошарка 07.01.2016 | 11:00
Видео - сјећања...Дирк, Неш, Пеђа, Вебер: Сјећате ли се тих битака?!

Сада је Далас савладао Сакраменто са 117:116 после два продужетка за 22. узастопну победу код куће над ривалом из Калифорније, али некада ствари нису биле тако монотоне.

Меверикси и Кингси – на једној страни Неш, Новицки, Финли, Ван Ексел итд, а на другој Вебер, Стојаковић, Биби, Дивац...

Састали су се прво 2002. године у полуфиналу Запада – иако је Далас добио три од четири утакмице у регуларној сезони и направио “брејк“ у другом мечу у Арко Арени, Кингси су добили три меча у низу и са 4-1 прошли у финале, где су их Лејкерси савладали са 4-3 у такође легендарној серији.

У том надметању посебно се памти четврта утакмица, када су Кингси у Даласу славили после продужетка 115:113 – Вебер је дао 30 поена, Биби 26, укључујући и одлучујући кош, а Боби Џексон 24, а на другој страни Новицки је имао 31, Финли 28 поена.

Следеће сезоне серија је била много узбудљивија, а састали су се поново у полуфиналу Запада. У сећању љубитељима кошарке нарочито је остао “револверашки обрачун“ у трећој утакмици, када су Мевси славили са 141:137 после два продужетка – Стојаковић је тада убацио 39 поена за Кингсе, а на другој страни Неш је уписао 31, Новицки 25, али са клупе је Ник ван Ексел дао чак 40, уз по 7 скокова и асистенција. Ни то није било довољно.

Ипак, тај дуел није одлучио победника, дошло се до седмог меча, а тада је Диркенштајн заблистао са 30 поена и 19 скокова. Меверикси су затим заустављени у финалу, бољи су били Спарси са 4-2 у победама.

Играли су сличним стилом игре – у брзом ритму, са много шутева и увек су били у врху лиге по броју постигнутих поена. Њихови мечеви гарантовали су атрактивну кошарку.

“Невероватно је – игра какву гајимо Далас и ми уклапа се у оно што људи желе да виде“, рекао је 2004. године тадашњи сувласник Кингса Гевин Малуф.

И трећу годину у низу Мевси и Кингси састали су се у плеј-офу, овога пута у првој рунди, и Кингси су славили са 4-1. Први меч одредио је даљи ток серије, Кингси су славили са 116:105, а Стојаковић је убацио 28 поена.

У тој серији најузбудљивији је ипак био пети меч – Стојаковић је тада уписао 23 поена и 10 скокова, а током целе серије говорило се о његовој одличној одбрани, што му иначе није била баш карактеристика током каријере. У том петом мечу Биби је дао 36 поена, али су Кингси заустављени у другој рунди, у седам утакмица изгубили су од Минесоте.

Та генерација Кингса никада није освојила прстен, баш као ни Меверикса, али неколико сезона касније Далас је дочекао титулу. А кључни човек био је исти – Дирк Новицки. Окружен сада неким другим људима – Теријем, Чендлером, Кидом, фантастични Немац био је МВП финалне серије са Мајамијем и просечно је бележио 26 поена и 9,7 скокова.

Део те екипе, додуше маргиналан, био је и Предраг Стојаковић – тако су Пеђа и Дирк, после година међусобне борбе, освојили прстен у истом тиму.

Коментари / 0

Оставите коментар