Научници открили начин читања мисли

Јапански професор тврди да је открио начин на који може да прочита нечије мисли пре него што их та особа заправо и изговори.

Свијет 06.01.2016 | 12:40
Научници открили начин читања мисли

Студија је усмерена на проналажење везе између звучних таласа које производи говор и можданих таласа изазваних непосредно пре самог говора.

Како би дошао до овог закључка, професор Тошимаса Јамазаки са Киушу института за технологију је тражио од неколико група учесника свих полова и старости да изговоре посебне речи на јапанском језику – “крени” “маказе” и “пар”. Заједничка ствар овим речима је та да имају веома сличан таласни облик који производе, и када су изговорене и када се прећуте.

Јамазакијеви истраживачи су потом мерили промене електричних активности у Брока области фронталног режња мозга који је одговоран за језик. Учесници истраживања су изговарали претходно поменуте три речи, а истраживачи су спроводили своја мерења.

Оно што су открили је веза која се протеже од тренутка када се слово формира у мозгу до тренутка док га уста не изговоре. Кључ за такву везу је такозвани „потенцијал спремности“ – механизам познат по томе што мења понашање можданих таласа.

Када је ум свесно припремљен за реч, Јамазаки је утврдио да потенцијал спремности мења таласне облике до две секунде пре него што се сама реч изговори.

Тим који је радио на овом истраживању је изјавио да су сада на правом путу да побољшају методе дешифровања читавих речи и реченица. Такође ово виде и као потенцијал за испитивање говорних инвалидитета и можда чак и начин да се немим људима омогући говор.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

није то лако

06.01.2016 16:50

2 секунде могу и зивот знацити. Немојте сад ици около и мислити да мозете цитати мисли. Ко зна мозда и мозете.

ОДГОВОРИТЕ