Мини-земљотрес због хидрогенске бомбе

Северна Кореја тврди да је успешно тестирала и детонирала минијатурну хидрогенску бомбу, што је изазвало вештачки земљотрес у близини тест полигона.

Свијет 06.01.2016 | 09:30
Мини-земљотрес због хидрогенске бомбе

Јужна Кореја је саопштила да је детектовала сеизмичку активност код познате базе за тестирање на истоку Северне Кореје, али нема потврде да је детонација заиста разлог.

"Прва хидрогенска бомба Републике успешно је тестирана у 10х, на основу стратешке опредељености Радничке партије", наведено је у саопштењу на државној телевизији у Пјонгјангу.

Како је додато, тест бомбе који ће "обележити 5.000 година дугу историју народа" је "протекао у савршеном реду" и представља нови корак у "самоодбрани од бројног и опасног нуклеарног арсенала САД".

"Тест је спроведен уз помоћ домаће мудрости, домаће технологије и домаћих напора. ДПРК је кроз тест мање Х-бомбе доказала да су технолошке спецификације нове Х-бомбе коју смо развили тачне и научно потврђене. Ово представља долазак на виши ниво развоја ДПРК као нуклеарне силе... Народ Кореје је показао дух достојанствене нације опремљене најмоћнијим нуклеарним наоружањем", наводи се у саопштењу Пјонгјанга.

Савет безбедности Уједињених нација ће током дана расправљати о тврдњама Северне Кореје, док је из Беле куће саопштено да иако САД не могу да потврде наводе Пјонгјанга, не могу ни да прихвате Северну Кореју као нуклеарну државу.

Потез Северне Кореје најоштрије су осудили и Јужна Кореја, Јапан, Велика Британија и Аустралија.

"У питању је провокација и опасан чин. Ово потврђује статус одметнуте државе који ужива Северна Кореја, као и то да је у питању континуирана претња по међународни мир и сигурност", рекла је шеффица дипломатије Аустралије Џули Бишоп.

Експерти кажу да ће проћи дани док се не утврди да ли је заиста детонирана хидрогенска бомба на тест полигону Пунгје-Ри. У питању је четврти нуклеарни тест Северне Кореје.

"Уследиће пажљиве анализе, али колико сада знамо, могуће је да је мала количина хидрогена додата током овог теста", рекао је портпарол јужнокорејског министарства одбране.

Џонг Уново одобрење за тестирање је на фотографији испод:

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар