Са лименкама од пива грије цијелу кућу

Генијална идеја и мало кошта.

Србија 05.01.2016 | 22:45
Са лименкама од пива грије цијелу кућу

Информатичар и математичар из Параћина Дарко Милићевић (39), веровали или не, од испијених лименки пива направио је соларни панел који спољашњу температуру ваздуха од минус пет, на волшебан начин, загрева на плус 52, колико тај исти ваздух има кад уђе у кућу.

Офарбано црном мат бојом.

Постед бy Дарко Милицевиц он 2. Јануар 2016

Панел је мали јер је у питању експеримент, па нема довољну снагу да потпуно загреје собу, али Милићевић тврди да “ствар функционише“, па ето идеје како љубитељи пива амбалажу могу да искористе паметно.

 

Требало је испразнити све ове лименке :)

Постед бy Дарко Милицевиц он 2. Јануар 2016

 "Прошле зиме трагао сам на интернету за алтернативним начинима загревања. Нашао сам много различитих идеја, а ова ми је привукла пажњу јер ми се учинила да је прилично једноставна. Купио сам иверицу, стиропор за изолацију, фарбу, силикон… Правио сам паузе, па је пројекат трајао неколико месеци док све нисам скоцкао како треба. Пред зиму сам плочу монтирао на јужни зид куће јер су ту сунчеви зраци најјачи", прича за Телеграф овај креативни професор.

 

 Систем за грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га у лименкама сунчеви зраци. Ваздух се природно креће навише и улази у кућу кроз избушен отвор у зиду.

"Кренуо сам са послом тако што сам направио рам од иверице димензија метар са метар. Таконаправљен рам од једног квадрата изоловао сам стиропором од три центиметара, све то сам заштитио црном фолијом и направио лежиста за лименке које сам, такође, офарбао у црно. Тако јаче упијају сунчеву топлоту. Панел има 11 лименки у четири реда, дакле, укупно 44. Није скупо јер је од материјала најскупљи плексиглас за заштиту. Он кошта око 2.500 динара и ставља се са предње стране да се топао ваздух не би губио из система. У трошак не рачунам лименке које сам испио, тако да овај грејни систем кошта око 60 евра, без рада", своди рачуницу Милићевић.

И фолија офарбана у црно.

Постед бy Дарко Милицевиц он 2. Јануар 2016

Овако мала плоча не може кућу сама да загреје, али за догревање значи.

"Извршио сам мерење 31. децембра. Тада је температура напољу била минус пет, а у моју дневну собу улазио је топли ваздух температуре 51,8 степени. Мана је што грејање ради само кад је дан сунчан", објашњава професор који има још прегршт идеја.

 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Т.

05.01.2016 16:20

Браво профо додји на Нектар да залијемо тај пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

06.01.2016 22:57

Систем је добар ал дрва су ту иза..да се надју.

Name

Митар

05.01.2016 16:37

Лијепо али има и оригиналнијих идеја, а најбоља коју сам цуо је из Бугарске. Код њих се људи одјаве са централног и онда на цијеви које иду кроз стан, а које јос увијек грију, окаце поклопце од тегли и наводно се ти поклопци грију и одрзавају топлоту тако да појацају сам ефекат гријања. Нисам се лицно увјерио али ако је истинито да ово функционисе, свака цаст, јесте мало клосарски али свака устеда је добра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватра

05.01.2016 17:38

Е огријаце се овако к.... !! Па ко је луд да плаца струју плин дрва да се мозе овако гријат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ппр

05.01.2016 18:33

То је измисљено прије 10 година на yоутубе цовјек направио исто то. Мозда је цовјек тек сад видио идеју па присваја као своју.Интернет је цудо од идеје хех.

Name

Ја

05.01.2016 18:55

Људи који владају над тобом и тјерају те да купујес...масони

Name

дрекавац

05.01.2016 23:51

Измислио сам и ја један добар нацин,Све сто је потребно је кувани пасуљ и онда прдис испод деке и буде ти топло...

ОДГОВОРИТЕ