Влада више не може одобравати кредите

Влада Републике Српске укинула је кредитну линију Инвестиционо-развојне банке „Зајмови за правна лица која одреди Влада Српске“ из које је до сада одобрено 54,85 милиона марака, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.01.2016 | 22:49
Влада више не може одобравати кредите

Ова линија укинута је новим “Правилима пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима Инвестиционо-развојне банке Републике Српске“, која је усвојила Влада Српске, а која су ступила на снагу 24. децембра 2015. године.

Из линије „Зајмови за правна лица која одреди Влада Српске“ до сада је, на основу овог врло упитног ексклузивног права извршне власти Републике Српске, одобрено 18 уговора о зајму вриједности од чак 54,8 милиона КМ, док је 17 захтјева још у процедури одобравања, а један је подносилац одустао од зајма.

Највећи износ из ове кредитне линије добили су предузеће „Путеви Републике Српске“ и то 12,6 милиона марака, бањалучка „Топлана“ 7,8 милиона КМ, „Електрокрајина“ Бањалука шест милиона КМ те „Алумина“ из Зворника и Клинички центар Бањалука по пет милиона КМ.

Према мишљењу економиста и банкара оваква линија никада није ни требала да буде уведена јер је очито да је послужила само за финансирање одређених предузећа блиских власти, али и јавног сектора.

Државни новац фирмама блиским власти

Највећи број зајмова су добиле здравствене установе, али ова кредитна линија је била више него занимљива и приватним компанијама попут “Микроелектронике” која је добила 1,35 милиона КМ, док су у процедури за добијање кредита “Калдера” – шест милиона КМ, “Нова ДИ Врбас” – 6,5 милиона и “Атлантик” – два милиона КМ.

Бивши банкар Срећко Богуновић истиче да уплитање јавног сектора у доношење кредитних одлука не може бити тржишно оријентисано и сачувано од ризика који нису чисто комерцијални.

„Овдје се уплиће политички моменат који може бити више или мање одлучујући. То је, свакако, нешто што не треба радити и не вјерујем да је при одобравању ових кредита преовладавао економски моменат и да се водило довољно рачуна о кредитном ризику, него да су неки „миљеници“ били фаворизовани у односу на оне који стварно могу поднијети так кредити ризик“, казао је Богуновић за ЦАПИТАЛ.

Он је истакао да је ова линија вјероватно уведена због тога што је требало подржати неке фирме које су од посебног значаја за јавни сектор.

„Ако јавни сектор жели некога подржати, а с друге стране, банке процијене да је то ризично више него што су оне спремне подржати, онда је једини излаз да Влада то уради директно, без банкарског сектора. Гледајући предузећа која су добила кредит из ове линије, видимо да је ту било и доста попуњавања буџета јавног сектора. Тај новац није требао да буде утрошен на такав начин, али очито је то био начин да се помогне предузећима која су у проблемима са ликвидношћу, а у суштини су у власништву Владе“, нагласио је Богуновић.

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић каже за ЦАПИТАЛ да није упозната са разлозима због којих је Влада Републике Српске укинула ову кредитну линију.

„За сада се дуг сервисира у складу са ануитетним плановима, а значајан број предузећа још увијек није повукао сав одобрени новац“, истакла је Вујнићева.

Укинута и кредитна линија за пољопривреду

Новим Правилима пласмана укинута је и кредитна линија „Зајмови за пољопривреду и индустрију прераде пољопривредних производа“ из које је до сада кроз 41 зајам одобрено укупно 38,8 милиона КМ. Највећи корисник овог зајма је била ЗП „Електрокрајина Бањалука“ која је добила шест милиона КМ, те „Противградна заштита Републике Српске“ која је „повукла“ 5.000.000 КМ.

Вујнић каже да је новим Правилима пласмана ИРБ-а смањена излазна каматна стопа према финансијским посредницима за пола процента што ће аутоматски утицати и на смањење каматне стопе за крајње кориснике.

„Такође, омогућили смо плаћање пореских обавеза из средстава фондова којима управља ИРБ, док смо у бенефицирану групу корисника стамбених кредита уврстили и особе са инвалидитетом“, нагласила је она.

Вујнићева је истакла да ИРБ у овој години планира да пласира око 200 милиона КМ кроз хартије од вриједности и кредите.

(Капитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дон Кихот

05.01.2016 15:03

Мислим да је , ако ништа бар пристојно да поднесу оставку....то је минимум људскости којим овај јадни народ неће довести до паљења оног што су отели од уста јадног народа... срам их било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

06.01.2016 17:45

А одговорност за проћердане милионе?

Name

није укинула

05.01.2016 15:42

Него ...не да нико!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ94

05.01.2016 15:49

Хапокон нешто паметно од Владе РС, надам се да ово није само реакција јер ови који су добили кредите их не враћају.. али добро је, боље икад него никада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг

05.01.2016 16:20

Нема коме више одобравати . Сви су њени пулени добили кредите још давно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум д.о.о

05.01.2016 17:11

То сто су престали давати не знаци да це престати узимати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ НЕГО

05.01.2016 17:37

Ма то није Кесина фирма него Зорана Дебелог Стевановица (градонацелника Зворника). А гдје је Дебели, ту је и високи. А, не знате ко је висики? Нема везе. Ја знам и имам доказе, али нецу да казем. Код нас је јос "кадија те тузи, кадија ти суди". Цекам боља времена, ако икад додју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

05.01.2016 17:41

Ова влада не може ништа!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

06.01.2016 17:50

НЕМА ПАРА.СТА ЦЕ ОДОБРВАТИ.

ОДГОВОРИТЕ