Пребијајући дуг купују хеликоптере

У модернизацију Оружаних снага БиХ у наредних девет година биће уложено више од 337,8 милиона КМ, а само набавка 12 нових и ремонт постојећих хеликоптера коштаће 300 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 05.01.2016 | 12:20
Пребијајући дуг купују хеликоптере

Оно што је занимљиво јесте да ће неке од ових летјелица највјероватније бити набављене пребијањем клириншког дуга бившег СССР-а према БиХ, који износи око 125 милиона долара, а на овај начин је и Хрватска, која је по основу дуга од СССР-а потраживала преко 180 милиона долара, набавила десетак летјелица.

"Планирани су различити извори за финансирање модернизације, али буџет се неће повећавати. Ове године само на набавкама уштедјели смо четири милиона КМ. Сва средства која остану неутрошена и кроз уштеде обезбиједићемо у наредних десет година, а планирано је да један дио средстава од клириншког дуга преусмјеримо у набавку хеликоптера", рекао је Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ.

Према плану Министарства одбране БиХ, модернизација Оружаних снага БиХ биће усмјерена углавном на опрему која ће бити од користи искључиво цивилном становништву БиХ, тако да ће у наредних неколико година војска БиХ добити хеликоптере за гашење пожара, затим медицинске хеликоптере за превоз болесника, али и хеликоптере предвиђене за спасавање становништва усљед евентуалних природних катастрофа.

"Један од основних циљева ОС БиХ прихватљив од свих је помоћ цивилном становништву. Желимо да имамо хеликоптере који могу да гасе пожаре, превозе болеснике и једноставно у случају природних катастрофа да људима изађемо у сусрет", рекао је Јеринић.

Поред набавки хеликоптера, Оружане снаге Босне и Херцеговине у наредне двије године обновиће и возни парк, а за куповину 191 моторног возила планирано је да се потроши 21.211.000 КМ. Такође, у наредне четири године биће набављена опрема за задатке помоћи цивилном становништву и реаговање на евентуалне природне и друге катастрофе.

"Планирана је набавка специфичне опреме за супротстављање природним и другим несрећама, укључујући и опрему за спасавање живота људи и материјалних добара, помоћне опреме, стандардне инжињерске опреме, као и стандардне интендантске и медицинске опреме у току извођења спасилачких операција", рекли су у Савјету министара БиХ наглашавајући да је планирано да се на ову опрему од 2016. до 2020. године потроши 8.819.275 КМ.

Поред набавке возила и опреме у наредних осам година, Оружане снаге БиХ за школовање официра авијације уложиће 7.828.200 КМ, а планирано је да се ишколује укупно 39 младих пилота. Наиме, недавно урађена анализа у Оружаним снагама БиХ показала је крајње неповољну старосну структуру постојећег пилотског кадра, јер је утврђено да је просјечна старост пилота 42 године.

"Готово сав тренутни пилотски састав ће процесом пензионисања напустити Оружане снаге Босне и Херцеговине у наредних десет година. Пошто ОС БиХ немају успостављен центар за обуку кадрова ваздухопловних специјалности, овај кадар обучава се путем сарадње са партнерским земљама", рекли су у Савјету министара БиХ.

БРОЈКЕ

300.000.000 КМ за хеликоптере

21.211.000 КМ за моторна возила

8.819.275 КМ за спасилачку опрему

7.828.200 КМ за школовање официра

Извор: НН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Супер

05.01.2016 11:30

Увек це требати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.01.2016 16:20

То стање Са набавком хеликоптера је слично оној причи кад нема ЦУРЕ добра је и СНАША!

Name

Закон

05.01.2016 11:42

Подрзавам набавку, поготову у цивилне сврхе, а није на одмет ни у војне јер и суседи се наорузавају... не требало никако за војне сврхе, али нека има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.01.2016 11:46

Па ближа вам је Маоца,Осве и Горњи Вакуф тамо има свакаквог оружја можда су јефтинији имају до сада сигурно и ракетне системе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

05.01.2016 11:59

Прицас глупости буди реалан

Name

драган

05.01.2016 11:59

Да ли се овдје ради о оружаним снагама државе или о професионалној ватрогасној организацији. Ако је набавка опреме за поплаве, пожаре, земљотресе и остале недаће јефтиније би било да се опреме ватрогасне јединице које на Западу управо имају функцију какву себи приписују ОС БиХ. Уштеде би биле огромне јер један професионални ватрогасац је далеко јефтинији од, рецимо једног официра ОС БиХ. Што се тиче ОС БиХ као оружане силе, само лајици могу то сматрати гарантом суверенитета и интегритета БиХ. Прво због тога што 10.000 људи су кап у мору за одбрану БиХ, а друга ствар ако било који од сусједа нападне БиХ (Србија или Хрватска) мислите ли да ће се Срби или Хрвати борити против те агресије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММГ

05.01.2016 12:14

Закон, ти очито живиш на мјесецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џевдет Суљкић ОСА

05.01.2016 12:28

Оружане Снаге тзв. БиХ нису ефективне да спријече унутрасње етничке сукобе и несугласице, и да спријече "филтрирање", везе и штеле којима се у истима запошљава, а камоли да буду фактор безбједности било гдје у БиХ. Једина ударна песница против било којег нарушавања безбједности у Републици Српској и бившој БиХ је само Предсједник Републике Српске и МУП РС који једини воде објективну борбу против тероризма, радикализма/екстремизма и нарушавања суверенитета, било то суверенитета Републике Српске, па чак и бивше БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

05.01.2016 18:31

Ста оцекиват од националиста вец такве коментаре , ал нека све висе је добрих информација за нормалне људе а ови други нек ....

ОДГОВОРИТЕ