Парастос за Србе убијене у Кравици

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен је парастос за 158 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.

Република Српска 05.01.2016 | 11:40
Парастос за Србе убијене у Кравици

Након парастоса, присутни су прислужили свијеће код централног спомен-обиљежја у Кравици за покој душа свих 3.267 настрадалих Срба из регије Бирач.

И 23 послије злочина, породице су огорчене. За убиство њихових најмилијих још нико није одговарао.

Настављајући етничко чишћење и уништавање српских села, муслиманске снаге из Сребренице, упале су на Божић, 1993. године, у Кравицу, гдје су убиле 49. Седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 23 године. Истовремено, село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа.

О злодјелима Насера Орића и сребреничких муслимана говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Годинама су искази прикупљани али нису били довољни да тужилаштво процесуира злочине.

Пресудом Жалбеног вијећа –Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године Насесра Орића за ратне злочине почињене током рата у Кравици и околини Сребренице.

У нападу сребреничких муслиманских снага на Кравицу учествовао је, према свједочењу преживјелих мјештана, велики број Бошњака који данас слободно шетају улицама Сребренице.

Од почетка рата па све до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице непрестано су упадале у српска села убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину, а заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали у Сребреници.

Кравица је, осим на Божић, нападана више пута . У посљедњем рату, из овог мјеста протјерано је више од 1.000 мјештана.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мд

05.01.2016 11:53

Кад нису судили муслиманима и хрватима 1945 за убиство 2 милиона људи да им се сад суди за 50 Срба,за убиства 2 милона људи постали су партизани и наставили своје злочине у браству и јединству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микћ

05.01.2016 17:14

МД, било је тачно баш тако. Када је Хитлер изгубио битку код Стаљинграда било је свима јасно да је питање само времена када ће Њемачка изгубити рат. По договору којег су усташе и партизани имали направљеног још од раније током 1943 и 1944 године многе усташке и домобранске војне јединице су прешле у партизанима са намјером да тако могу и даље сада као ТИТОВИ партизани да ратују против СРБа који су били у Краљевској Југословенској Војсци У Отаџбини. Тим сатанским играма својих непријатеља СРБски Народ због свог поштења није био дорастао ни у једном рату. Зато смо овако прошли како смо и прошли. Светим СРБским Новомученицима из Кравице које муслимани зверски побише на СРБски Божоћ 25 Децембра 1992 године по нашем СРБском освећеном старом јулијанском Календару или 7 Јануара 1993 године по римокатоличком јеретичком календару нека је вјечни спомен међу нама. Бог да њима душу прости а злочинце и крвнике њихове прије или после Законом Живота стиче заслужна казна. Ко се год од СРБа не освети за почињене злочине ове над Православним СРБским Народом Светог Саве тај се неће моћи посвети нити мирно умрети!

Name

марко самардзиц

05.01.2016 12:49

Бог да им дусу прости!Вјецна им слава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор.

05.01.2016 16:04

Зашто из Б.луке није обезбијеђено 50 аутобуса ,па да нас буде неколико ххиљада.Да се види да смо, и ми страдали.

Name

добро познато

06.01.2016 18:40

Запад врло добро зна цијелу истину али она се користи за своје потребе.После рата мој пријатељ Арихтехта ми је рекао. Замисли 9 хуманитарних организације се у БиХ баве тероризмом .Био сам изненадјен јер насе у БиХ нису знали како је знао цовјек на западу кад се бави сасвим другом дјелатносцу,То говори сасвим довољно али све то се користи за неке прљаве работе