Борба са снијегом широм Српске

Снијег који два дана пада широм Српске проузроковао је бројне проблеме, највише у одвијању саобраћаја.

Република Српска 04.01.2016 | 15:16
Борба са снијегом широм Српске

Зимске службе су на теренима и непрестано раде како би путни правци били проходни.

На подручју Сарајевско-романијске регије путеви су проходни, али на коловозима има заосталог снијега и леда, због чега се возачима савјетује пажљива вожња, изјавио је технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.

Према његовим ријечима, саобраћајнице су посуте сољу, која због ниске температуре ваздуха није успјела да дјелује у потпуности.

Наводећи да су екипе "Романијапутева" на терену, Булошчић је додао да у овом предузећу са пажњом прате метеоролошку прогнозу како би правовремено реаговали у случају нових падавина.

За подручје Сарајевско-романијске регије метеоролози за сутра предвиђају благи пораст температуре ваздуха и нове падавине у поподневним часовима.

Због снијега који непрекидно пада, у Бањалуци је прави хаос.

На подручју града Бањалука снијега је рашчишћен само са главних улица, док је већина насеља, дословно, блокирана, док су грађани принуђени да се сами сналазе.

Стање на подручју Петрићевца је катастрофално, кажу у Мјесној заједници. Улице, а и троторати су непроходни.
За одржавање је задужена „Никоградња", Лакташи, која очигледно није урадила оно што се од ње очекивало.

У „Нискоградњи" се на телефон новинара БН ТВ читав дан нико није јављао, тако да нисмо могли добити одговор на питање због чега су градска подручја под њиховом надлежношћу затрпана снијегом.

Није се јављао ни технички директор градске „Чистоће", Бањалука, прво је обећао изјаву, па се послије није јављао на телефон.

Градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић, рекао је да је за ову сезону за чишћење снијега издвојено 1,3 милиона марака, што није довољно, као ни број од 50 ралица за читаву подручје града.

"И сам број механизације која је ангажована говори да то за Бањалуку није довољно. У Загребу се за ноћ може ангажовати 250 ралица, а ми једва скупимо 50", рекао је Гаврановић.

"На селима је чак и боље стање, зато што је тамо висина сњежног покривача 15 центиметара, а овдје 35", рекао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, одређени застоји у раду зимске службе узроковани су и чињеницом да извођачи који су изабрани на посљедњем тендеру још не познају довољно терен који чисте, због чега су јуче два камиона са грталицом слетјела са саобраћајнице према насељу Пискавица.

Проходност градских улица и тротоара у Дервенти, те сеоских путева у овој општини је на задовољавајућем нивоу, рекао је начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Дервента Славен Гојковић.

Он је навео да је чишћење почело у суботу навече, а настављено је и данас, према успостављеним приоритетима.

Гојковић је рекао да сеоске путеве чисти предузеће "БС инжињеринг" из Дервенте, а градске улице и тротоаре предузеће "Комуналац".

"`Комуналац` је имао ситних кварова и потешкоћа на почетку рада. Када погледамо стање у другим градовима и срединама, видимо да је овдје проходност много боља", рекао је Гојковић.

Он је додао да је и на подручју мјесних заједница чишћење почело у исто вријеме, те се очекује наставак чишћења и у преосталим мјесним заједницама.

Сви магистрални и локални путеви на подручју Града Бијељина су проходни, а све расположиве екипе и машине предузећа "Бијељина-пут", "Бук-промет" и "Комуналац" интензивно раде на уклањању снијега са саобраћајница и јавних површина.

Снијег је до сада уклоњен са око 60 одсто улица у ужем градском подручју и око 80 одсто локалних путева, саопштено је из кабинета градоначеника.

Тешкоће у чишћењу саобраћајница изазива ниска температура ваздуха која тренутно онемогућава дјеловање соли, као и утабан снијег на улицама у ужем градском подручју.

Општинска управа у Прњавору, због обилних сњежних падавина, ангажовала је Комунално предузеће "Парк" и Територијалну ватрогасну јединицу као додатне снаге на чишћењу и уклањању снијега са градских улица и јавних површина.

Из општинске управе наводе да предузеће "Кусић путеви", које је ангажовано на зимском одржавању путева, ради пуним капацитетом, а сва механизација и људство су на терену.

Упућен је апел грађанима и власницима радњи да уклоне снијег испред својих стамбених јединица и локала, како би заједно допринијели што бољој проходности пјешачких стаза.

Сутра облачно, у планинама снијег

У Републици Српској и ФБиХ сутра се очекује облачно вријеме са сусњежицом и снијегом послијеподне, уз дневну температуру између минус један и четири степена Целзијусових, саопштили су метеоролози.
У Републици Српској ће јутро бити хладно и претежно облачно са слабим снијегом на сјеверу и истоку, док ће на југу и сјеверозападу бити суво.

Извор: БН ТВ / Агенције

Фото: Пресс/НН

 

 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Никола

04.01.2016 14:27

Овај Гаврановиц као да не зиви у Бањој Луци. Снијег у петак навеце поцео, а цисцење тек у понедељак ујутру.. и сад прица о неометаном саобтацају..ццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се Питам

04.01.2016 15:07

За ову Нискоградњу из Лактаса сам цуо, али не могу да се сјетим ни кад ни у вези с цим. ЗНА ЛИ НЕКО ?

Name

Саша

04.01.2016 15:38

Снијег је почео падати у суботу навече, а не у петак. Што се тиче односа броја ралица, отприлике је толики однос броја становника Загреба и Бањалуке(Бањалука 200 000, Загреб близу милион).

Name

О9

04.01.2016 15:08

Гаврановиц спава зимски сан, све су му слузбе у градској управи такве! Најгори су у цијелој БИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

04.01.2016 17:23

СНЕГ ЈЕ ПОЦЕО ПАДАТИ У СУБОТУ

Name

гост

04.01.2016 15:23

Срамота и срамота па ста хоце господа у фотељама не зна ни да мисли а не зна нити хоце ли да ради.Снијег пада само у Босани? Јадни смо ми погледајте око себе. Јесте ли цули за Словенију, Свајцарску па од Данске према сјеверу и друге земље или Сибир али најгоре кад то задеси неспособне. Сад сви знају ко је крив а сви су неспособни. Код нас фали, од коријена све погресно урадјено поцев од пропасти сколства (милиони саобрацајних техницара милони доселили да само буду у граду) и сви цекају да дрзава то ријеси. У градовима ниста није ријесено улице преуске нико не цисти ниста аута превисе итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведан

04.01.2016 15:35

У Бијељини улице под снијегом само пет главних улица је оцисцено. АЛИ ЗАТО СИНОЦ У 03.30 ЦАСОВА БИЈЕЉИНА ПУТ ЦИСТИ ПРИВАТНЕ ПАРКИНГЕ ТРЗНИХ ЦЕНТАРА ПРВИ ЈЕ БИО БОСТ У УЛ.С.ДЕЦАНСКОГ ПОГЛЕДАЈТЕ САМИ ПА СЕ УВЈЕРИТЕ ТОЛИКО О БРИЗИ ЗА ЈАДНИМ НАРОДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

04.01.2016 15:46

Најбитније је да се цисти пут за Бањ брдо а сто круг Бањалуцке хирургије није оцисцен то нема везе...Е мој Гаврановицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

04.01.2016 15:49

Народе,,ко не зна нека сазна,радници чистоце чисте двориште и прилазе приватним кућама министара, зато их нема на улици,на Сеховима су два камиона, чисте око ресторана господје Наде,то је иначе играч великог Баје и тако редом а град заметен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариа

04.01.2016 17:01

Све то грађани плаћају, настрадали су како год окренеш, Улице се не цисте а комунална полиција кажњава грађана сто не чисте, заиста ово је висе од циркуса.

Name

гост

04.01.2016 17:13

Неко мора бити први а да ми нисмо то смо се´погресно надали

Name

Научни институт

04.01.2016 16:13

И док се накада озбиљна држава почетком 80их борила да по оваквим враменским условима изгради термоелектране, далеководе преко нероходних планина, данас је хедонистичком народу и држави тешко само да се бори са најобичнијим снежним падавинама. хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=м7иПН4Т551М Срамотно је то до чега нас је држава довела, народу су везане руке и одузете могућност бављање привредом. Не треба заборавити да смо по далеко горим временксим условима када је снег падао по метар висине и рушио и ломио далеководе градили ову термоелектрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путар

04.01.2016 16:49

Моле се путари ,да не излазе из куце до даљњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

04.01.2016 17:35

Па они и по љету на дан имају дионицу од 20 м а сад су отезани услови.

Name

гост

04.01.2016 17:18

Молим свог Комсију да не заборави бацити свој сњег пред мој улаз као сваке Године да имам и ја ста радити. улца је у БЛ да не криве сад комсије сиром РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

33

04.01.2016 18:57

Чудно да Жељка не ангажује неког од генерала у пензији, к'о у Добоју након поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фројд

04.01.2016 22:11

Они добили 17 милиона за одрзавање путева а нам данас прете казном ако не оцистимо руцно улицу испред зграда ајд да видим ко це ми наплатити казну да искористим лопату на најбољи могуци нацин. ДОДИТЕ И ПРОБАЈТЕ па доста је висе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре саса

04.01.2016 22:21

Однос механизације је исти стим сто се у Загребу ради, не цисте се министарска двориста него саобрацајнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мемага

04.01.2016 22:39

Ако није поплава онда је суша ако није суша онда је мећава..., па онда и возови народ потаманише. Шта ли је даље на дневном реду. Природа се начисто окомила, оће да уништи овај народ, да га докрајчи и потамани. Гријеси велики су у питању. Питање је били и хоџински записи помогли..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

04.01.2016 23:03

Па мозда Додик мисли да ми сви скијамо по улицама као код њих и ходамо у скијаским ципелама по граду. Тако је исто било кад су биле поплаве. Људи се самоинцијативно организовали а ови лудаци са Додиком на целу су цекали да удари сунце и да се вода сама од себе повуце.Они цак немају ни спасилацке екипе....мозда не знају пливати,мозда не знају ста је то.....Фоца саље екипу у БН за вријеме поплава,Херцеговци примају људе о свом троску,цјела Херцеговина саљу помоц у храни и људству заједно са И.Сарајевом а ови из Крајине ниста од тога па то све говори колико ти тамо људи нису еманциповани.Они у тој Крајини зиве ко у трапу од кромпира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнВадер

05.01.2016 01:27

Мрцине знају узети паре, а не знају очистити 20 цм снијега.

ОДГОВОРИТЕ