Почетак болног суноврата Европе

Бивши европски комесар Гинтер Ферхојген изјавио је да у Европа у 2015. години доживела "почетак суноврата".

Свијет 04.01.2016 | 13:00
Почетак болног суноврата Европе

Због дубоких политичких и економских подела које стварају напету атмосферу, у ЕУ је све теже постићи компромисе, оценио је он, преноси Радио Дојче веле.

На питање да ли је с обзиром на актуелне кризе, од сукоба у Украјини и претње Велике Британије иступањем из ЕУ до јачања деснице и избегличке ситуације, распад ЕУ постао реалан сценарио, Ферхојген је у интервјуу радију Дојчландфунк рекао да је то "благо речено" тако.

"Мислим да смо 2015. доживели почетак суноврата који ће се догодити уколико га енергично не спречимо. Растакање Европе не треба замишљати као неку врсту експлозије, где се све ођедном распада, него као дуготрајни мучан и болан процес политичког и економског суноврата који ће нас у сутрашњици потиснути на маргине света и смањити наш животни стандард," упозорио је он.

Ферхојген сматра да су све наведене кризе заправо симптоми и да је право питање шта је резлог за неспособност Европе да се носи са кризама.

"Верујем да је разлог чињеница да се Европа у последњих десет година не подразумева. Уместо тога порасла је сумња у велико обећање европске интеграције - мир и благостање за све. Данас у Европи посматрамо дубоке политичке и економске поделе које стварају напету атмосферу у којој се компромиси проналазе све теже," рекао је Ферхојген.

Он је указао да владе реагују на оно што доживљавају код куће где јачају популистичке струје - и то не само на десној страни већ и на левици, уз растућу скепсу у друштву.

Владе зато још више губе вољу да следе принцип према којем би Европа била изнад националних интереса.

"То је одлучујуће. Изгубила се свест о томе да смо ми (ЕУ, прим. ред.) судбоносна заједница у којој мора важити сви за једног и један за све. То подразумева и спремност да се у неким околностима поднесу жртве," рекао је некадашњи немачки либерал који је у време Романа Продија био комесар за проширење ЕУ а у првом сазиву комисије Жозе Мануела Бароза заменик председника и комесар за индустрију.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛука

04.01.2016 12:10

Као што професор Зец рече ми ћемо вјероватно стићи на сахрану Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма какви

04.01.2016 12:45

Европа је јака ко црна земља имају толико пара да пола свјета могу да приме само без сикирације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

04.01.2016 13:12

Вала бас је тако,само се ти уздај у новац,ако је ста крхко онда је то еуро,данас вриједи а сутра као лисце у јесен

Name

Овер

04.01.2016 13:10

Пројекат је лијепо уништио СССР, то јест све те државе источног блока које је Русија издржавала, и сад више није потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фујто

04.01.2016 15:54

Браво за коментар Овер

ОДГОВОРИТЕ