Ђорђић: Нови закон о раду, шта даље!?

Нови Закон о раду је усвојен. Нико изузев Владе Републике Српске данас не може рећи да је задовољан овим законом. И то је велики проблем, јер Закон о раду се не усваја због владе, него због радника, послодаваца и незапослених лица. Но, код нас су ствари поодавно окренуте наглавачке.

Република Српска 04.01.2016 | 22:43
Ђорђић: Нови закон о раду, шта даље!?

Кренимо редом. Напредна Српска је преко пола године упозоравала да је апсолутно непримјерено доносити тако важан системски закон мимо очију јавности.

Да је ЗОР усвајан у редовној процедури, сигурно би се у току јавних расправа и дебата пронашла боља рјешења. Што је још важније, закон би имао и легитимитет, не само легалитет. Нажалост, усвојени Закон о раду нема легитимитет и ту је његов највећи проблем.

Сви се по овом питању осјећају преваренима: послодавци с правом упозоравају да је донесени закон далеко дестимулативнији од закона у окружењу, што значи да они и даље нису конкурентни са предузетницима у Федерацији БиХ, Србији а поготово Хрватској.

Штавише, они већ најављују и да ће упозорити ММФ да је Влада Републике Српске цијело ово вријеме обмањивала и послодавце и ММФ, односно да се њена политика своди на лажи како би се дошло до још неког кредита.

Радници су љути јер свака реформа у овом друштву значи да се њихов материјални положај погоршава (минули рад је са 0,5% снижен на 0,3%, а тек ће се видјети колика ће увећања плате да буду по основу прековременог и ноћног рада, мада се јасно може наслутити да ће та увећања бити мања него што је то до сада био случај).

Став Напредне Српске од самог почетка био је да је Републици Српској потребан нови и модернији закон о раду. Нисмо бјежали од одговорности да учествујемо у његовом креирању. Нисмо сматрали да је тај закон потребан јер то тражи ММФ, него смо били става да је то потреба наше привреде.

Нисмо претендовали да смо покупили сву памет свијега и да имамо сва рјешења, него смо цијенили да је потребно да се што више актера из политичког и привредног живота укључи у тај процес како би се у здравој демократској дебати дошло до најбољих рјешења.

Влада Републике Српске одузела је такву могућност послодавцима и радницима, обесмислила је процедуре, понизила је све учеснике у овом процесу. Из тог разлога смо одлучили да нијемим, гандијевским протестом на скупштинском засједању кад је ЗОР усвајан, покажемо свој презир према том непоштовању према грађанима ове земље који је извршна власт показала. Но, мислимо да све то није било довољно ни кад смо ми у питању.

Мој је став да нити моја партија, нити остале опозиционе партије, нису агресивније покушале да натјерају владу да се понаша одговорније. Не само кад је у питању закон о раду-ми предуго времена остајемо пасивни кад је ријеч и о осталим законским рјешењима које ова власт намеће.

Неспорно је да ми тренутно немамо већину како бисмо у потпуности зауставили одлуке које доноси владајућа већина, али је неспорно и да ми не реагујемо на вријеме и да се не трудимо довољно да грађанима укажемо на штетност појединих одлука које власт доноси.

Моје мишљење је да се политика не смије сводити на чекање да позиција направи толико много грешака па да ми из опозиције на гнијеву народа дођемо у позицију да вршимо власт. Таква стратегија може бити добра за опозиционе политичаре, али сигурно је да није добра за грађане и земљу.

Док ми чекамо да ова власт направи толико пуно грешака, она то управо и ради. Али, проблем је у томе што грађани виде да се ми не трудимо посебно да зауставимо такво поступање власти, односно став јавности је да ми живимо угодно, имамо одлична примања за услове Републике Српске и БиХ, док обични грађани сваки дан живе све горе, а неизвјесност је све већа. Жалосно, али такав став јавности је у својој основи тачан.

Због свега тога мислим да је потребно да преокренемо ствари. Опозиција у Републици Српској мора да се активно бори за повјерење грађана ове земље.

Морамо постати активнији и одлучнији, морамо почети да нудимо рјешења. До сад то нисмо радили у довољној мјери, односно наши људи то нису препознали.

Мислим да су то челни људи Савеза за промјена у одређеној мјери и препознали кад су позвали Напредну Српску да постане дијелом овог политичког блока, јер ми управо као странка и желимо да донесемо једну нову динамику унутар СзП. Наше опредјељење јесте да политичка елита мора да пружи своју пуну подршку владавини права и борби против криминала и корупције, али док то чинимо ми не смијемо занемарити нити развојну компоненту у свом програму.

Заправо, ми људима морамо показати да правда и правичност имају смисла и да ће сви они који су се огријешили о закон морати да одговарају, али исто тако морамо да покажемо и да имамо конкретна рјешења како да подигнемо стандард грађана Републике Српске, како да побољшамо привредни амбијент и како да из фазе рецесије економије и депресије морала и вриједности пређемо у фазу економског напретка, ентузијазма и подизања оптимизма код људи.

Због тога ће Напредна Српска наставити у наредном периоду да се понаша онако како се понашала кад је била ријеч о доношењу новог закона о раду. На вријеме ћемо обавјештавати јавност какве планове има извршна власт. Предлагаћемо амандмане на законе који буду у скупштинској процедури.

Предлагаћемо и сами законе и подзаконске акте. Заузећемо проактиван став у парламенту и у јавности, а ако не буде слуха за наше приједлоге у скупштини разговараћемо директно са грађанима.

Ми јесмо још увијек бројчано мала странка у парламенту, али број посланика не смије да буде изговор за нечињење. Ако немамо више руку у парламенту, и даље имамо своје образе и своје мозгове. И планирамо да их користимо.

Горан Ђорђић

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

"Бик који Краде"

04.01.2016 10:26

Добра дијагноза. Али, ако се не проведе терапија, ни дијагноза не вриједи! Опозиција игра на контранапад, а не на напад. А, зна се да је контранапад одлика позиције, а напад одлика опозиције - али у развијеним друствима. Контранапад цува резултат, а не доноси побједу (изгледа да опозиција не гледа ни фудбал)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

65

04.01.2016 13:39

нама је стварно потребно ново лице, неко ко истински зели да промјени несто у овој дрзави..да не остане све само на лијепим ријецима.рјесења нам требају не ријеци

Name

Теско

04.01.2016 13:51

Без вецине теско да мозете утицати на ове лосе законе и одлуке владе

Name

Боско

04.01.2016 13:55

Шукало вец вец пола године прица о закону о раду, нико га не слуса као сад сви изненадјени његовим усвајањем, па засто нисте подрзали

Name

А шпедитер?

05.01.2016 06:59

Поново ћеш ти Горане са нама трчати за возачима по терминалу! Имао си излет, сви су те прочитали као сплеткароша и преваранта.

Name

Цаци

05.01.2016 10:26

Горане само напријед

Name

Драганић

04.01.2016 10:43

Свака част за текст.сустина..просто рецено..да и неписмен схвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

04.01.2016 13:42

Подрзавам ово размисљање, али сада несто конкретно урадите да се види, разговарајте са градјанима ако власт игнорисе добре идеје, народ це сигурно подрзати, вријеме је да и народ има неке користи

Name

дон Кихот

04.01.2016 10:50

Ово је траги комичан покушај Владе која не зна јели дошла или пошла док Бајо не командује шта да раде, а министри СТАТИВЕ ...без руна знања, Ђокић полицајац само из једне у другу позицију ускаче....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кредит

04.01.2016 13:43

Јадни смо ми док нам је Цвијановицева премијер..ста та зна осим сто зна задузити

Name

п

04.01.2016 11:05

Само по основу смањења минулог рада(са 0,5 на 0,3) власт ће од радника отети десетине милиона КМ.ПРОСТА РАЧУНИЦА‚БРОЈ РАДНИКА * ПОЛА МИНУЛОГ РАДА МАЊЕ, ПА САБЕРИТЕ)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катиц

04.01.2016 13:57

Ђорђицу бице и од тебе несто, ново лице, сад докази да стварно мозес да промјенис и допринесес, конкретна рјесења, промјене, несто, да народ осјети да се и неко за њих бори

Name

Цццц

05.01.2016 08:17

Минули рад (нерад) где се то јос плаца на овом свијету.

Name

Све си рекао.

04.01.2016 11:05

"Проблем је у томе што грађани виде да се ми не трудимо посебно да зауставимо такво поступање власти, односно став јавности је да ми живимо угодно, имамо одлична примања за услове Републике Српске и БиХ, док обични грађани сваки дан живе све горе, а неизвјесност је све већа." И млади нараштаји политичара су школа актуелне власти/опозиције која је задовољна угодним животом, примањима, без способности да учине било шта што би довело до напретка. Црно нам се пише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херак

04.01.2016 11:27

"Предлагаћемо и сами законе и подзаконске акте. Заузећемо проактиван став у парламенту и у јавности, а ако не буде слуха за наше приједлоге у скупштини разговараћемо директно са грађанима" тако теба да размисља и ради један посланик, зато сте изабрани, зато смо вам дали своје повјерење

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

04.01.2016 13:13

Да је Ранка на вријеме чинила што је морала, не би тај дан, уз свесрдну помоћ горила из обезбједјења, у скупштини плесала трбушњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цекамо

04.01.2016 13:16

Закон је вец усвојен, сад цекамо први проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

04.01.2016 13:45

Засто и остали посланици из опозиције се нису укљуцили са вама па да спријеце ово усвајање закона о раду на један неуставан нацин.гдје су они били?

Name

Жарко

04.01.2016 13:37

како подигнути стандард градјана, кад је све отисло ниско..теско да се несто мозе..кредити су се подизали, сад је на нама само да врацамо дугове ове власти.теско вријеме нас цека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

04.01.2016 13:46

Срамота како су ову зену изњели из скупстинске сали, ово је дно дна.па зар овако да се поступи према зени, није битно ко је она и да ли се бори за фотељу

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!Ћ

04.01.2016 14:00

Став странке је исправан, али будите досљедни о краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

04.01.2016 17:41

Ста даје "Сједи и плаци" то је Гробље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.01.2016 21:10

Одлично написано. Треба се трудити и радити несто. Ово стање је катастрофа. Промијене подхитно! Бања Лука

Name

Хм

04.01.2016 23:21

Шта даље, на улицу чим снијег окопни и температуре порасту, и исказати поштовање најбољем сину нашег народа због свега што је урадио за народ. Знам ја да би ви одмах изашли али најбољем сину не би било мило да се мрзнете. Он толико пати због вас, немојте га још и у тај проблем бацати.

Name

Мики

05.01.2016 04:43

У РС-у нема радника тако да и овај закон нема функцију. Радници су протјерани 92-е, остали су полицајци и сељаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

05.01.2016 08:51

Даље на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОвач среће

05.01.2016 12:57

Кука и мотика, па.... !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

06.01.2016 12:38

ЛОПУЖЕ КАО ДОДИК,ЦВИЈАНОВИЋКА,МАЈКИЋКА,ШПИРИЋ,Радмановић и још њих стотину гледају само свој интерес.Багра пљачкашка. Ближи им се крај,фала богу.Ђубрад!

ОДГОВОРИТЕ