Сорош: ИД открила Ахилову пету Запада

Амерички милијардер Џорџ Сорос изјавио је да ће сада бити врло тешко наћи било какво решење за ситуацију у Сирији, као и за борбу против Исламске државе.

Свијет 04.01.2016 | 08:30
Сорош: ИД открила Ахилову пету Запада

Он је додао да је та екстремистичка организација показала Ахилову пету западног друштва - страх од смрти.

"Они потхрањују тај страх и на тај начин покушавају да нас натерају да одустанемо од политике толеранције и отворености", рекао је Сорос у интервјуу за немачки "Виртшафтсвохе".

Говорећи о немачкој канцеларки Ангели Меркел, Сорос је рекао да и даље сматра да је њена економска политика у Европи фундаментално погрешна.

"Али, она је за мене већ одавно неприкосновени лидер у Европи и самим тим лидер слободног света - нарочито откад се због украјинског конфликта снажно успротивила руском председнику Владимиру Путину", рекао је Сорос.

Он је додао да цени одлучност Меркелове и да, све док год се ЕУ бори са кризом, немачка канцеларка ће је само очврснути и направити још јачом.

Сорос сматра и да су се Немци за време Меркелове претворили у правог европског хегемона, али да их до сада тај статус ништа није коштао, без обзира на то колико су неки Немци проклињали кредите намењене Грчкој.

"Савршено је очигледно да су Немци извукли највећу економску корист од стварања монетарне уније. Међутим, хегемони би требало да брину не само о својим интересима, већ и о интересима оних који им верују. Међутим, да ли ће Немачка преузети на себе ту одговорност, коју је преузела Америка 1945. године? На ово питање морају одговорити искључиво Немци. Меркелову би то могло коштати канцеларске столице", сматра он.

На питање зашто је мржња према избеглицама јака у источној Европи, Сорос је одговорио да се мађарски премијер Виктор Орбан не слаже са водећом улогом Меркелове у Европи и да уз то настоји да подрије принципе на којима се заснива Европа.

"То се може упоредити са маказама: руски председник Владимир Путин напада ЕУ споља, а Орбан изнутра. Видели сте, како је Орбан на недавном конгресу ХСУ (Хришћанско-социјална унија - политичка партија у Немачкој), заједно са Хорстом Зехофером нападао Меркелову", навео је Сорос.

Према његовом мишљењу, на месту Совјетског Савеза сада је Русија Владимира Путина, која поново има тенденцију да постане светска сила, а да у ЕУ поново побеђују националистичке тенденције.

"Меркелова изгледа још верује у отворено друштво. Ка њему такође теже људи који се боре за демократију и слободу у Украјини. Међутим, ове вредности у данашњој Европској унији више не постоје. Да ли је могуће посматрати Европу као равноправног и добровољног партнера? Бојим се више не!", рекао је Сорос.

Он је навео да је амерички председник Барак Обама по сваку цену желео да избегне конфронтацију са Русијом, али да се морао одлучно и супротставити Путиновом мешању у сукобе на Блиском истоку, пре свега у Сирији.

"Може се рећи да је турски председник Реџеп Ердоган учинио Обами велику услугу, наредивши обарање руског војног авиона. Зато што је тада Путин моментално схватио да ће његово 'играње ватром' у Сирији имати негативне последице. И онда је изненада почео да се бави проналажењем политичког решења", казао је Сорос.

Сорос сматра и да Грчка не може постати атрактивна за приватне инвеститоре све док је у еврозони, као и да би ЕУ постала много слабија без Британије.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

04.01.2016 07:49

Стари фашиста обогатио се на туђој муци и сад несто кења

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја патак

04.01.2016 08:00

Кад не броји паре, лупета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хб

04.01.2016 08:53

А да је цијели свијет под њиховом америцком сапом онда неби овако лупао овај мангуп покварени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора Цорба

04.01.2016 09:55

Данас кресу Сороси

ОДГОВОРИТЕ