Мока Славнић: Требао сам без Миличића, Гуровића и Јарића...!

Зоран Мока Славнић о Црвеној звезди, менаџерима, репрезентацији, Кошаркашком савезу, АБА лиги...

Кошарка 03.01.2016 | 21:40
Мока Славнић: Требао сам без Миличића, Гуровића и Јарића...!

Зоран Мока Славнић легенда српске кошарке и Црвене звезде без длаке на језику зна да критикује рад Кошаркашко савеза Србије и Црвене звезде.

" Због појединаца никада нећу да замрзим Црвену звезду. Тачно је да су ме вакцинисали пре неколико година да не падам у транс када изгубе и на томе им хвала. Сад потписујем да оваква врста руковођења на дуге стазе неће донети успех. Звезда је институција да би била под стегом једног човека, али у Србији је све могуће", рекао је ово за "Глас Српске" Зоран Мока Славнић.

Освајач златне олимпијске медаље из Москве 1980. године не прати Црвену звезду из дворане.

" Звезда је приватни клуб. То уопште није лоше. Знате како се каже, сто бабица килава деца. Доласком Човића Звезда је направила велики помак и данас је један од 16 најбољих клубова Европе. Међутим, лимитираност свеукупне могућности за помоћ је код њега евидентна, али он не жели то да мења. Најважније му је да буде главни, да окупи око себе инфериорце, поготово то говорим за управу. Обично у таквој трци мораш да изгубиш, јер то је исто да тим од девет играча игра против тима са 12. Могу да се држе, али на крају ће да изгубе", каже Славнић, који је један од ријетких у кошаркашком свијету који каже оно шта мисли.

" Не кајем се, јер све радим врло спонтано, а самосталност се крваво плаћа. Нисам одустајао од својих принципа ни на почетку каријере, а камоли сада. Људи који ме знају још ме нису оцрнили на плану поштења, а то ми је најважније. Конструктивне критике код паметних су увек уважавање, а код ових који немају тај педигре ће се увек одразити супротно и рећи ће ко га шиша, он само критикује", рекао је Славнић ,који је био први селектор Србије. Репрезентацију је водио на Европском првенству у Шпанији. Није забиљежен успјех, али је формирана репрезентација за будућност.

" Изабрао сам фине играче и сви су хвалили ту селекцију. Миленко Тепић и Новица Величковић су били резерве у Партизану, Милош Теодосић у ФМП-у. Било је ту још играча који су касније испливали. Због отказа и повреда био сам приморан да подмладим селекцију и мислим да сам одабрао све најбоље младе играче. Евидентно је да сам био жртвено јагње, само се надам да неко не мисли да то нисам знао. Превагнула је лудачка жеља да водим своју земљу спречила ме је да будем лукав и да одбијем. Дао сам све од себе, знам да смо добро радили. Сада знам да није требало да поведем ниједног искусног, ни Дарка Миличића, ни Милана Гуровића ни Марка Јарића. Захвалио сам им што су се одазвали лично због мене и ту стављам тачку. Тако се завршило моје ласерско вођење репрезентације, практично сам погинуо, а да сам нисам ни знао".

У тренерској каријери Славнић је водио екипе попут Црвене звезде, Партизана, Југопластике, Хувентуда, али и малих попут грчког Дафнија?

" Цела моја каријера стаје у следеће: "Био са на железничкој станици, дошао је воз, сви вагони су били празни и кондуктери су ми нудили да уђем. Нисам ушао јер сам веровао да тај воз мора да се врати, али још се није вратио". Не може сликовитије, искреније и поштеније. Звали су ме многи, али сам желео да се вратим у своју земљу. То је вероватно била грешка. Сви ми кажу што сам одлазио из клубова својом вољом, али мени је било битно да су сви које сам водио имали користи од мене. Волео сам рад у малим клубовима, који имају душу. Дафни није Реал, али у Реалу нема оно што сам доживео тамо. Људи плачу и крваре за клуб и то је оно што ме покреће", каже Славнић, који ни задовољан радом људи у Кошаркашком савезу Србије.

" То су наметнуте фигуре. Председник Драган Ђилас је у потпуности залутао. Боли ме што је у спорту много људи који немају спортски педигре, а то су углавном тајкуни, или политички намештени људи, а то спорт плаћа. Остале не бих да коментаришем, био сам им тренер и држим се тога да не говорим ништа ружно о бившим играчима, а време ће показати да ли они имају капацитет за функције на којима су", сматра Славнић. Додаје како би била катастрофа ако Србије не избори пламсан на Олимпијске игре у Рију.

" Четврто место на ЕП је велики неуспех. Селектор је на почетку припрема најављивао злато, затим у току првенства медаљу, а на крају смо остали без ичега. На почетку припрема било је ав, ав ав, а на крају мјау, мјау, мјау. Биће велика катастрофа ако се не пласирамо у Рио, медаља са Светског првенства биће у потпуности обезвређена. Надам се да се то неће десити, али и ако се деси, нећемо престати да се бавимо кошарком, али нећемо бити више тако важни", каже Славнић.

О АБА лиги нема лијепо мишљење.

" АБА лига је тамни вилајет, ако узмеш кајаћеш се, ако не узмеш кајаћеш се. Али, проходност тимова у Евролигу је искључиво условљена играњем у АБА лиги и свима је јасно као дан да морају играти ту лигу. Ту више нема да ли си за или не из било којег разлога. Она није наша неминовност него једини начин да изађеш у Европу", рекао је Славнић и осврноо се на рад менаџера, конкретно Мишка Ражнатовића.

" Тај човек је у класичном сукобу интереса, јер је власник клуба и менаџер многим играчима који играју у другим клубовима. Он је погрешно намазан само за себе, а врло утицајан у српској кошарци, што је погубно и свакодневно видимо те последице", завршио је Славнић.

Коментари / 0

Оставите коментар