Самопослуга будућности!

За купце у супермаркетима свакодневица би ускоро могла да изгледа овако: скенер и монитор уместо љубазне продавачице. Будућност је дигитална и у сектору малопродаје.

Занимљивости 02.01.2016 | 21:55
Самопослуга будућности!

Алберто Мучи, новинар Вајса, посетио је супермаркет будућности, представљен у оквиру Универзалне светске изложбе „Експо 2015“. у Милану како би сазнао како ће се куповати за неколико година.Мучи је обишао "Футуре Фоод Дистрицт", самопослугу будућности коју је осмислио италијански ланац супермаркета "Цооп" уз помоћ архитекте Карла Ратија.

Простор је организован на начин који на први поглед збуњује, јер су производи различитих „категорија“ понуђени заједно.

„Ова самопослуга се инспирише природним ланцем производње хране“, објашњава италијански новинар.

„Примера ради, поред свежег парадајза налазе се конзерве са разним сосовима од парадајза, а поред грожђа су флаше с вином, дакле од сировине до готовог производа“, наводи Мучи.

Супермаркет будућности има роботе који помажу при паковању купљених производа, а један од његових главних циљева јесте да подстакне интеракцију: велике сталаже су избачене тако да муштерије могу да имају визуелни контакт са другим купцима и евентуално започну разговор.

„Идеја је да се створи утисак да сте на класичној пијаци“, изјавио је за Алфредо Рикелми, шеф пројекта.

„Људи морају да имају могућност да виде остале присутне у продавници. Зато смо одлучили да поставимо прилично ниске столове како би простор самопослуге био што прегледнији“, објаснио је Рикелми.

Мучи наводи да ће самоуслуга будућности бити опремљена екранима који ће се наизменично палити како купац буде пролазио испред њих, а који ће му давати информације о производима из понуде - о њиховом пореклу, хранљивој вредности, па чак и њиховом угљеничном отиску.

Купци могу, такође, да преузму посебну апликацију, наведу своје укусе и прехрамбене навике и добију сугестије о куповини.

И док су цене производа прилично разумне, то се не може рећи за новац који је потребан да би се један овакав објекат подигао и опремио. Наиме, у изградњу супермаркета будућности треба уложити читаво једно мало богатство, тачније 15 милиона евра.

РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

АРРА

04.01.2016 11:28

Мноштво екрана са производом на додир екрана изађе све о производу као и неколико рецепата и уз тај производ добијеш упутство и рецепте а производи су поредани у електронском складишту са траком којом управља робот-пилот достављач.Притиском на дугме отварају се врата и ви са рафа узимате производ.Ово се стручно зове ,,тунелска достава,, јер производи путују кроз тунеле из скадиште до раф-купца.Враћени производ који нећете ставите на раф и скенер га очита потом притиснете ресет и пилот-достављач га враћа у електронско складиште.Истовар се врши на терминалу где улазни сортер-софтвер раздваја у блокове производе и шаље их у електронско складиште супермаркета а ови кроз тунел до купца плаћа се електронском картицом јер без ње нећете моћи покренути софтвер то је нешто што је давно произведено и покренуто ће масовно бити тек 2040 године-поздрав од нас који мислимо унапред за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продавнице без касирки

05.01.2016 20:04

Вец постоје.Градјани,купци их игнорису због униставања радних места.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куцни робот

07.01.2016 10:34

Скенер, монитор итд...(?) То вец стварно постоји само то није све. Као и многе продавнице/супермаркети у класицном смислу, питање је да ли це све тако остати или ици како се наводи. Наиме и сада вец функционисе систем да у ствари уопсте не идес на лице мјеста него наруцујес из фотеље од куце, посто си претходно све пробрао по зељи, савјету, рецепту итд. и онда ти људе то доносе пред врата.