Ко ће прије у ЕУ, Србија или Мјесец?

Европска унија открила је најновију стратегију проширења - шириће се до Месеца. План је да људи населе Месец до 2030. године, па се поставља питање да ли ће у ЕУ пре ући Србија или Месец, као и ко ће бити први Србин на Месецу.

Србија 02.01.2016 | 21:40
Ко ће прије у ЕУ, Србија или Мјесец?

Људи би ускоро могли да населе Месец, пошто је управа Европске свемирске агенције (ЕСА) објавила планове о изградњи базе на Месецу до 2030. године.

"Месечево село", наводи ЕСА, које би могло да буде израђено 3Д штампачем, помоћи ће људима у галактичким истраживањима.

План подразумева да се на Месец прво искрцају роботи, који ће припремити терен за људе. Људи ће користити насеобину за експерименте и мисије у "дубоки свемир".

Међу циљаним одредиштима је и Марс, где је Америчка свемирска агенција (НАСА) нашла воду, што је поново подстакло спекулације о животу на тој планети.

ЕСА је објавила план о настањивању Месеца на дводневној конференцији "Месец 2020-2030 - нова ера координисаног истраживања људи и робота".

Више од 200 научника и стручњака из 28 држава учествовало је на том скупу у Европском центру за истраживање свемира и Технолошком центру, одржаном у Норвејку у Холандији.

Кети Лорини из НАСА-е рекла је да је на конференцији истакнуто да ће Месец бити почетна станица са које ће астронаути кренути ка Марсу.

"ЕСА стратегија истраживања свемира поставила је Месец као прво одредиште за људе на њиховом путу ка Марсу. Планови о 'Месечевом селу' изазвали су много позитивне енергије у Европи. Право је време да се почне са таквим истраживањима и да Европа покаже да је поуздан партнер у људском истраживању Сунчевог система", рекла је Кети Лорини.

ЕСА је на пројекту сарађивала са архитектонским бироом "Фостер + Партнерс" како би испитала могућности коришћења 3Д принтера за градњу на површини Месеца.

Они су закључили да је најбоље користити материјал "птичја кост" и од њега изградити куполе на зидовима који ће "месечаре" штитити од радијације.

"Технолгија 3Д штампача омогућила нам је да направимо читаве структуре. Наш индустријски тим је истраживао да ли је ту технологију могуће користити и за праве насеобине на Месецу", рекао је шеф пројекта Лорен Памбагујан још 2013. године.

Неки научници верују да ће ванземаљски облици живота бити пронађени у наредних неколико година.

Кога би, по вашем мишљењу, Србија требало да предложи да буде први грађанин Србије који ће крочити на Месец?

Извор: Мондо

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

родјо

02.01.2016 21:15

Ма ко це носит казан за ракију на мјесец,боље мало дузе цекати па уци у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 23:55

РОЂО, НИТИ ЋЕ ЕУ СТИЋИ ДО МЈЕСЕЦА НИТИ ЋЕ СРБИ УНИЋИ У ЕУ. ОНА ЋЕ СЕ УСКОРО ЗАКОНОМ ЖИВОТА ДА СЕ РАЦПАДНЕ ИЗНУТРА САМА ОД СЕБЕ!

Name

Аууу

02.01.2016 23:24

А који цемо к.рац у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Аууу

02.01.2016 23:34

То питај Вуцица и Тому казандзију......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Првог на месец

03.01.2016 01:53

Новака Дјоковица,под условом да он то хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре родјо

03.01.2016 09:53

Немој журити у исламску ЕУ то имаш код нас

ОДГОВОРИТЕ