Турска распоредила тенкове на истоку

Турска војска распоредила је тенкове у неколико градова на истоку земље, где Курди чине већину становништва.

Свијет 02.01.2016 | 21:58
Турска распоредила тенкове на истоку

Курди, који су незадовољни војним операцијама које Турска спроводи у њиховим насељима и учесталим полицијским часовима, све чешће организују насилне демонстрације, пренео је Спутњик.

Турска војска је сада, да би демонстрирала силу, изашла са тенковима на улице.

У турским војним операцијама на југоистоку земље у децембру убијено је 115 курдских побуњеника, објавила је турска новинска агенција Анадолија.

Већина, њих 98, убијена је у местима Чизре и Силоп, у југоисточној провинцији Ширнак, недалеко од границе са Сиријом и Ираком, док су остали убијени у провинцијама Мардина и Дијарбакир.

Турска влада је саопштила да су екстремисти, повезани са забрањеном Радничком партијом Курдистана (ПКК), у тим областима постављали експлозивне направе, копали ровове и подизали барикаде.

На стотине људи погинуло је од јула када су обновљени сукоби између ПКК и турске војске.

Ердоган: Курдски лидери треба да плате због говора о аутономији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган подржао је одлуку суда о покретању кривичног поступка против лидера главне прокурдске странке, оцењујући да ти лидери "морају да плате" због говора о аутономији Курда у Турској.

Ердоган сматра да лидерима прокурдске Народне демократске странке (ХДП) Селахатину Демирташу и Фигену Јуксекдагу треба да буде укинут посланички имунитет у оквиру истраге покренуте због њихове "противуставне криминалне радње".

Турско правосуђе покренуло је истрагу против Демирташа и Јуксекдага због "криминалне радње" у супротности са турским Уставом.

"Оно што су они рекли, несумњиво представља злочин. Морају да плате цену. Не можемо да толеришемо изјаве које позивају на поделу земље", рекао је Ердоган.

Демирташ је недавно рекао да Курди у Турској треба да одлуче да ли ће живети у аутономији или "под тиранијом једног човека".

Ова изјава је изазвала незадовољство турских националистичких струја, које сматрају да је то претња јединству турске државе.

Демирташ води Народну демократстку странку (ХДП) која је нанела значајан ударац владајућој Партији правде и развоја (АКП) турског председника уласком на турску политичку сцену после парламентарних избора.

Ердоган га од тада оптужује да подржава тероризам и сепаратизам.

Извор: РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

блбл

02.01.2016 19:24

"Ердоган: Курдски лидери треба да плате због говора о аутономији " Код нас би пола дрзаве по овоме било у затвору.несто слицно Голом отоку отворити под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

02.01.2016 20:29

Кад су се републике отцјепљивале од Југославије, Ердоган је то подржавао. И сад га питајте да ли Косово има право отцјепити се од Србије, он ће рећи да има. А Курди у Турској немају право ни на аутономију. Ако би га упитали да ли Република Српска има право отцјепити се од БиХ (нисам за ту варијанту) он би рекао да нема. Ердогане, Ердогане, ал' ћеш најебати на крају.

Name

Црни

02.01.2016 20:40

Ко да нема мјеста на овом свијету за све нас да живимо у миру и да се третирамо сви исто .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хм

02.01.2016 21:48

Казе Ердоган да и Сандзак има право,а не би се љутио ни за Војводину!

Name

Мд

02.01.2016 22:10

Сад Путин треба да подржи курде и да им пошаље оружје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

03.01.2016 06:00

Ако Бог да за пар година це бити једна нова дрзава у тој регији и зваце се Курдистан.

Name

поглед са стране

03.01.2016 00:35

Турска ће извршити инвазију Ирака. Навешће да се хоће коначно обрачунати с курдским снагама које се, кад загусти, из Турске повлаче преко границе у Ирак. На крају ће врло лако у рату бити с једне стране Турска и Саудијска Арабија, а с друге Сирија, Ирак и Иран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невероватно

03.01.2016 02:17

Несто се не јављају неке невладине организације и оне друге за људска права.Како би све брујало да је у некој другој земљи убијено 115 људи.Изгледа бркица мозе како хоце.Део у којој зиве Курди треба да се одвоји ако то људи зеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре хм

03.01.2016 09:51

Каже он да и РС-А има право

ОДГОВОРИТЕ