До 2060. два милиона становника мање?

Демограф Института друштвених наука Горан Пенев изјавио је да ће централна Србија и Војводина 2060. године имати два милиона становника мање него данас и нагласио да је низак наталитет посљедица лоше економске ситуације у земљи.

Србија 02.01.2016 | 21:54
До 2060. два милиона становника мање?

Он је указао да држава може промијенити демографску будућност Срба тако што ће смањити стопу незапослености и створити повољне услове за живот омладине.

"Србији је неопходна дугорочна и озбиљна популациона политика и побољшање економске ситуације", рекао је Пенев.

Према његовим ријечима, већини запослених жена у репродуктивном периоду тешко је да рађа дјецу због страха да ће изгубити посао по повратку са породиљског, преносе београдски медији.

"Неће она добити отказ кад се врати са породиљског, јер то није у складу са законом, него јој послодавац неће продужити уговор", појаснио је Пенев.

Уједињене нације раније су објавиле извјештај у коме је наведено да ће се већ од 2050. године популација у Србији и још 47 држава значајно смањити. 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Геограпхy

02.01.2016 13:26

Као да је код нас боље само ми не причамо о томе ми морамо предавати апелације суду да се укине дан Републике Српске или изгласавати законе о референдумима или мало свјетске политике како Руси и Турци ко ће кога. Пусти ти наталитет и станивништво и хоће ли нас бити овдје за 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИГАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 22:05

ГЕОГРАПХY по твојим погледима на живот и свијет ти си давно престо бити СРБин ако си икада СРБином и био. Да су наши преци ТАКО "паметно" размишљали као што сада размишљаш ти и теби слични израђени СРБи, и чекали да имају за дјецу спремно И обезбеђено све што дјеци у животу треба никога од СРБа данас неби било ни овоме свијету. Проблем БИЈЕЛЕ КУГЕ је пуно већи и компликованији од питања материјалне егзистенције младих људи која је веома важна у животу сваког људског бића за продужење његове врсте на земљи али не и пресудна. Проблеми се крећу од економски до моралних и од вјерски до просветни. Као прво у СРБији треба под хитно забранити АБОРТУС или ЧЕДО УМОРСТВО и абортус дозволити само у случају када је у питању живот мајке. Срамота је да СРБи годинама продају и извозе фетуса своје нерођене дјеце у Француску да се они прераде у козметичке сврхе: креме или помаде. О тој националној срамоту писала је дневна ПОЛИТИКА још давне 1977 године. Као свештеник сретао сам наше жене које су имале по двадесет И више абортуса или ЧЕДОМОРСТВА у своме животу. Зато такав народ не само да је духовно и световно непросвећеност већ он служи Богу и својим Славним Прецима само на срамоту. Господ када је створио човјека је рекао "РАЂАЈТЕ се и МНОЖИТЕ, НАПУНИТЕ земљу и ВЛАДАЈТЕ њоме" а није рекао чекајте док све будете имали у животу своме па тада имајте дјецу, нити је Господ рекао да планирано када ћемо дјецу имати јер о томе води бригу Отац наш Небески. Због тога ПОКАЈТЕ СЕ СРБИ. САДА ДОК ЈЕ ВРЕМЕ И ДОК ЈОШ МОЖЕ БИТИ НЕКЕ КОРИДТИ ДУШАМА ВАШИМ ОД ВАШЕГ ПОКАЈАЊА, ЈЕР "У ДЈЕЦИ НАШОЈ СЕ ПРОДУЖУЈЕ ЖИВОТ НАШ" А НЕ У ИМАЊИНА И ПРОЛАЗНОМ БОГАДТВУ ОВОГ СВИЈЕТА КОЈИ САВ У ЗЛУ ЛЕЖИ. БОГАТ ЈЕ ЧОВЈЕК САМИ ОНАЈ ЧОВЈЕК КОЈИ ИМА ПУНО ДЈЕЦЕ А НЕ ОНАЈ КОЈИ ИМА САМО КУЛЕ И ГРАФОВЕ СА КОЈИМА НЕМОЖЕ НИ СЕБИ НИ ДРУГОНЕ КУПИТИ ЦАРСТВО НЕБЕСКО. У ЖИВОТУ ЗЕМЉА ЈЕ ОНОГ ЧИЈЕ ОВЦЕ ПО ЊОЈ ПАСУ А НЕ ОНОГ КО ИМА ТАПИЈУ НА ЗЕМЉУ СВОЈУ!

Name

Геограпхy

03.01.2016 13:48

Мигаило само изволи и прави дјецу. Хвала Богу када их имаш од чега хранити и школовати

Name

Фелиx

02.01.2016 13:37

Ја имам мацку И планирам цуку набавити па размисљам дали це увјек бити довољно хране а дјетету све морас обезбједити па мислим да се многи парови и не усудјују имати .Нехумано је имати дјете И неприустити му колико толико нормалан зивот а са вецином данасњих плата је немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

02.01.2016 14:03

Рузно је да нас буде мање, зато не потребно хитно је**ње...

Name

Ре

02.01.2016 16:03

Зато ти имас мачку и ћуку па нек те зову татом

Name

Мики

02.01.2016 16:49

Колико сам ја разумио мање ће ,, викати" ,, клап" ,, клап'' ...

Name

јјјллх

02.01.2016 16:54

Виси стандард мањи наталитет, то је себицност и ниста висе.

Name

Црни

03.01.2016 01:09

Ја ударати могу и плодан сам толико гдје пљунем и трава нарасте само жене овамо ударам до неизмоглости

ОДГОВОРИТЕ