ЕУ ће тражити признање независности КиМ

Бивши амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да је увјерен да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово.

Србија 02.01.2016 | 21:55
ЕУ ће тражити признање независности КиМ

"Да, увјерен сам да ће ЕУ тражити од Србије да призна независно Косово. Друго је питање на који начин ће све то бити изведено, можда неће бити директно. Али, притисак ће свакако расти. Чини ми се да се може очекивати да ће Србима на овај или онај начин наметати такве формуле које ће на крају омогућити да се њен став тумачи као фактичко признање независности Косова", рекао је Конузин за "Спутњик".

Према његовим ријечима, да је то тако свједочи и то што се Србија, иако званично кандидат за ступање у ЕУ, стално налази под притиском међународне заједнице.

"Под тим мислим и на односе са Русијом и питање увођења санкција, али и на косовско питање, као и на историјско питање у вези са оним што се десило у Сребреници", навео је руски дипломата.

Он је нагласио да је Косово веома оштро и принципјелно питање за Србију, додавши да му се чини да најдосљеднију позицију поводом тог питања заузима Српска православна црква /СПЦ/.

"А што се тиче грађанског друштва, на њега веома често утичу дневнополитичка дешавања и то какве ће позиције одређена партија освојити на изборима. Чини ми се да је најважније да сами Срби одлуче како виде будућност Србије и да одреде свој став поводом Космета. То је веома важно како би се формулисали сљедећи конкретни политички кораци, и што се тиче Космета и што се тиче даље сарадње са ЕУ", рекао је Конузин.

Говорећи о односима Београда и Москве, он истиче да су се ти односи добро развијали и да имају добру основу, а то је вишевјековна сарадња Руса и Срба у најразличитијим сферама.

Конузин са жаљењем гледа на отказивање пројекта "Јужни ток" јер је током службовања у Београду много радио на његовој промоцији.

"Тужно је што је противницима овог пројекта, од којег би иначе користи имале и многе европске земље, пошло за руком да осујете његову реализацију. Генерално гледано, веома је магловита слика будуће сарадње у енергетској сфери у Европи. И то је, наравно, забрињавајуће. Бојим се да све скупа ово може довести до озбиљних последица", закључио је бивши амбасадор Русије у Србији. 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

горан

02.01.2016 10:50

ЕУ као заједница 28 ЕУ дрзава сигурно неце тразити признање Косова зато сто 5 ЕУ дрзава није признало то Косово. Али по сататуту ЕУ нова дрзава не мозе бити примљена цланство док се свих 28 цланова не сагласи.(100% консензус) А свака од 23 дрзаве које су признале косово мозе реци 'Србија не мозе у ЕУ док не призна Косово' и процес пријема Србије се заледјава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микич

02.01.2016 11:06

ГОРАНЕ питање признања Косова као државе и њезиног пријема у ЕУ су два различита појма. Зато би Србима било паметније да барем САСЛУШАЈУ Александра Конузина који као политичар и дипломата са вишегодишњим искуством пуно тога зна шта се иза брда ваља а не попут тебе да стално трче пред руду мислећи да све знају!

Name

блбл

03.01.2016 04:53

Мислим да је човјек само говорио да се признање намеће као услов чак и ако не буде званично тако формулисано.

Name

реално

02.01.2016 10:56

Најгори људски непријатељ је инат, Србија ниста не губи висе него сто је изгубила ако призна Косово, али зато би добила пуно ако призна, па ти види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

02.01.2016 11:14

Ма ти си луд или си Сиптар.

Name

ре реално

02.01.2016 11:44

Нисам сигуран да знас о цему прицас,писес.Признање КиМ није само једна рец "признајемо", иза тога стоји одговорност теска неколико стотина година и јос много тога. Ти и слицни теби то никада нецете схватити а бас то,то зеле неки да погазе,отудје.Ипак зив и здрав ти нама био и такав какав јеси.

Name

ре реално

02.01.2016 12:10

Сасвим" реално" размишљање, од ината и србовања нема нико ништа.

Name

Драшко

02.01.2016 12:29

Хајде кажи шта Србија добија ако би признала Косово? Ништа! Слиједило би одвајање Војводине и признавање специјалног статуса Војводине. Затим слиједи одустајање од подршке Републици Српској. Закључак: непризнавањем Косова се одржава српско питања на Балкану. Неће ни утицај Америке бити до вијека јак на Балкану. Треба бити стрпљив и чекати годинама док се ситуација не промијени. Чему журба? Сви су на Балкану ријешили своје национално питање захваљујући неријешеном националном српском питању. Зна се да таква рјешења не могу трајно да остану.

Name

ами

02.01.2016 11:21

Као сто реце неки дан господин Филип Вујановиц,да је његова мајка Домовина ЦРНА ГОРА а не Русија као Томи Николицу а занемарује Србију.А непризнавањем КИМ це највисе стетити свакако Србији самој,а не Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

02.01.2016 11:26

Србија ако призна Косово после иде Војводина, Санџак. Зато би било погубно за Србију ако призна Косово. Ту је крај прице о Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала

02.01.2016 11:40

Руси немају никога у Еуропи,па се ухватили Србије ко пијан плота дај Рује олабавите мало пут Србије је ЕУ.Србија има велику дијаспору у ЕУ, а ста има од Русије?НИСТА само проблеме мозе да добије у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.01.2016 13:03

Е баш тако од слова до слова. Поједини глупаци то не виде.

Name

искрено

02.01.2016 21:45

Ја сам радио у Русији а сада радим у Њемацкој никад ми неце паст напамет да идем у Русију као доста нас из Бјељине

Name

ПД

02.01.2016 14:17

ВИ КОЈИ СТЕ ПОВОДЉИВИ И ВЈЕРУЈЕТЕ ДОДИКУ И НИКОЛИЋУ ,ТРЕБА ДА ЗНАТЕ, ДА РУСИ НАША БРАЋА ШКОЛУЈУ СВОЈУ ДЈЕЦУ У АМЕРИЦИ ИЛИ ЕВРОПИ,ПАРЕ И ЗЛАТО ИЗНОСЕ ВАНИ ВОЗЕ СТРАНА АУТА НОСЕ СТРАНУ ГАРДЕРОБУ НА СТРАНОМ ТЕЛЕВИЗОРУ ГЛЕДАЈУ СТРАНИ ПРОГРАМ ,ЉЕТУЈУ У ЕВРОПИ ИЛИ АМЕРИЦИ ИЛИ У ТУРСКОЈ ИЛИ У ДУБАИУ НЕШТО МАЛО У ЦРНОЈ ГОРИ А ГДЈЕ СУ У СРБИЈИ И БИХ ,ПА ЗАР НИ ЈЕДАН ИЗБЈЕГЛИЦА НЕ ОДЕ ПУТ РУСИЈЕ КАД ЈЕ ТАКО ДОБРО ,СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА ЈЕ ВЈЕРОВАТНО НА КАМЧАТКИ ИЛИ У СИБИРУ У ИРКУТСКУ,А КАДА ЈЕ У РАТУ МИЛОШЕВИЋ МОЛИО ДА ПРОДАЈУ РАКЕТНИ СИСТЕКМ С-300,НИСУ ХТЈЕЛИ ОНИ СУ ГА ПРЕКО УКРАИНЕ ПРОДАЛИ ХРВАТИМА ,ДА СМО ИМАЛИ ЧИМЕ ДА ЗАШТИТИМО КРАЈИНУ КРАЈИНА НЕБИ ПАЛА ОЛАКО ИМАЛИ БИ ТАДА ВЕЋУ МОГУЋНОСТ ЗА ПРЕГОВОРЕ ,А ОВАЈ НАШ БУДАЛА ОТИШО КОД ПУТИНА И ОБЕЋО ДА ЧЕ СЕ ОТЦИЈЕПИТИ И ПРИПОИТИ СРБИЈИ ДА БИ СПАСИО ДУПЕ И САД НАМ ПРОСИПА ШУПЉУ ПРИЧУ КАКО ЈЕ РУСИЈА ИСПРАВНА А ДА ЕВРОПА НЕМА ПЕРСПЕКТИВУ ,ЛАЖЕ, НАТО НИЈЕ НАЈБОЉЕ РЈЕШЕЊЕ АЛИ СРБИМА ДАЈЕ СИГУРНОСТ,У СЛУЧАЈУ КОНФЛИКТА СА БОШЊАЦИМА НЕМАМО НИКАКВУ ШАНСУ ЕМ СМО ГЕОГРАФСКИ РАЗВУЧЕНИ ЕМ НАС ИМА МАЛО ЕМ ОНИ ИМАЈУ ВОЈСКУ,САМО БУДАЛА МОЖЕ ПОМИСЛИТИ ДА БИ СЕ СРБИЈА СМЈЕЛА УМИЈЕШАТИ ,А ЗНАТЕ ЗБОГ ЧЕГА ,ПА ЗБОГ ВОЈВОДИНЕ И ЗБОГ ЗУКОРЛИЋА КОЈИ СТАЛНО СТОЈИ НА ПЕНАЛУ , РУС ЈЕ НАШ БРАТ АЛИ ДАЛЕКО МУ КУЋА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈО

02.01.2016 22:39

Е СВЕ ЈЕ ДАТО САМО ТРЕБА ИЗАЦИ И ЈАВНО РЕЦИ. Е ЉУДИ МИ НЕМАМО КУД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сана

03.01.2016 10:00

Па најбоље је са комсијом договарати се, мало је спорије али сигурније.

ОДГОВОРИТЕ