Човић: Без Звезде и Партизана нема АБА лиге!

Најуспешнију годину у историји клуба у којој су освојили триплу круну, кошаркаши Црвене звезде окончали су пласманом у Топ 16 фазу Евролиге. Савршено пролеће и турбулентна јесен обележили су Звездину 2015. годину.

Кошарка 03.01.2016 | 11:40
Човић: Без Звезде и Партизана нема АБА лиге!

Председник клуба Небојша Човић говори за Б92 о доласку Таренса Кинзија, промашеним појачањима, регуларности АБА лиге, вечитом ривалу Партизану, али и плановима за будућност.

Чија је Кинзи био идеја? Како је дошло до договора?

“Ми смо посматрали Кинзија скоро два месеца. Али, он је био играч под уговором са турским Трабзоном и када се догодио инцидент на некој њиховој утакмици, добили смо информацију да је Кинзи слободан. Тада смо активирали такво размишљање. Сматрамо да је Кинзи добар играч и да је право појачање за Црвену звезду.”

Да ли то значи да сте већ тада знали да Томпсон одлази и само сте чекали да му нађете замену?

“Искрено да вам кажем, Томпсон је један од ретких играча који је имао толико велики кредит. Томпсон је неспорно добар играч. Међутим, неки пут се играч не уклопи у цео систем клуба. Мислим да се то код Томпсона десило. Стално је играо ’под ручном’ што би се рекло. Мислим да смо на крају ушли у фазу где смо, да ме не разумете погрешно, почели да мучимо једни друге. И он се мучио и клуб се мучио, и на крају смо нашли овај излаз. Мислим да ће ово бити добро и за њега, али и за клуб.”

Сва три летошња појачања – Мекел, Скорцанитис и Томпсон, су отишли из клуба. Да ли то су били промашени трасфери или се нису уклопили у тим?

“Пола - пола. 50 посто су промашена, 50 посто је неуклапање у тим. Ако сведете ствари на то да када скаутујете, морате да водите рачуна који профил играча доводите. Није то само профил по позицији, него и све остале карактеристике, а то онда значи да сте направили лоше размишљање у скаутингу, да га нисте довољно скаутовали у смислу прилагођавања на Звездин систем. Нажалост, то се догодило. С тим што, скаутинг клуба у нашој земљи је специфичан и отежан у односу на клубове из иностранства. Имате захтев да за што мање пара доведете што квалитетнијег играча који ће вам доносити предност. И тада се догађају грешке.”

Колико је реално да се Душан Ристић врати у црвено-бели дрес у скоријој будућности?

“Душан Ристић је само физички отишао из Црвене звезде. Папиролошки, он је и даље играч Звезде. Када заврши универзитет, он је Звездин играч. Ако би се неке ствари догађале раније, њему су отворена врата у Црвеној звезди и нека ову моју изјаву сматра неком врстом позива, али без икакве обавезе. Жао ми је што је прерано отишао за Америку. Он је тек ове године почео да игра и игра све боље. Ми се нисмо конфликтно растали, нисмо имали конфликт ни са њим, ни са његовим родитељима, али јесмо са његовим менаџерима Споменком Пајевићем и Делићем који су искористили искрену сарадњу са нама да подведу тако младог играча у Америку.”

Звезда је летос релативно рано односно на време комплетирала тим. Међутим, уследила је турбулентна јесен. Јесте ли задовољни првим делом сезоне?

“Јесам, с тим што повезале су се многе ствари. Велики број играча је повређен, а пре тога смо имали Луку Митровића и Немању Дангубића као повратнике из репрезентације што оставља трага јер они су две године заредом отпали из 12. Након тога је потребно психолошки вратити играче. Онда се повредио Тејић, па Митровић, па Дангубић, већ су били видљиви проблеми са неуклапањем Софоа. Мислим да смо имали два удара – први против Олимпије када се Лука повредио и сигуран сам да бисмо то добили да се Лука није повредио, други против Игокее. Видећемо колика ће бити цена тих пораза. У сваком случају, Звезда не одустаје од амбиције да буде првак АБА лиге, али лиге која мора да буде регуларна. Направили смо фантастичан резултат у Евролиги у сасвим сигурно најтежој групи. Кад смо кренули у серију утакмица Реал, Химки, Фенер и на крају Бајерн, знали смо да можемо да изгубимо само једну.”

Звезда сада има тројицу странаца. Да ли идете ка томе да у блиској или даљој будућности имати тим састављен искључиво од српских играча и да ли је могуће у таквом саставу бити конкурентан у Евролиги?

“Мислим да је то могуће и реално. Ако бих склопио у један тим Милојевића, Ашкрабића, Весу Петровића, Теодосића, Цветковића оног старијег, Мачвана, Радуљицу, имали бисмо тим од 15 играча евролигашког потенцијала. Биће то наш покушај, али потребно је време за то. У блиској будућности два до три странца би могла да буду у тиму, али баш добра странца јер ми не треба странац ако ми не даје предност. Ако имам домаћег играча који је слабији од странца само 10-15 посто, увек ћу се определити за домаћег играча. Добра ствар у овим нашим промашајима је то што су шансу добили млађи играчи. Питање је колико би Ребић и Гудурић добили шансу да се све одмах погодило. Очекујем да ће у периоду пред нама још већу минутажу добити играч који има НБА потенцијал Бориша Симанић.”

Звезда је првој фази ЕЛ имала групу у којој су сви очекивали да ће Реал, Фенер и Химки рутински до друге фазе, а да ће се три тима борити за четврто место. Међутим, било је много неочекиваних резултата. Да ли Вам се чини да је група у Топ 16 лакша за пролазак даље?

“На први поглед, тако изгледа. Међутим, искуство ми говори да у Топ 16 нема лаких противника. То су све озбиљни и добро организовани клубови са много већим буџетима него што је Црвена звезда. Када бих гледао навијачки, изгледа да Звезда може да стигне до једног од четири места који воде у Топ 8. Наше амбиције су да направимо што је могуће бољи резултат. Међутим, наш приоритет су АБА лига, домаћи куп и лига. Улазмо у неизвесну годину и не знамо какво ће бити такмичење. Евролига има 11 клубова са А лиценцом, ФИБА има неки други концепт. Црвена звезда мора да пронађе свој у пут у складу са својим именом, брендом, традицијом и да се тако позиционира.”

Да ли је реално да клубови из АБА лиге играју и следеће сезоне Евролигу?

“По мом мишљењу, то је сасвим реално и то је минимум. Регија бивше Југославије је изузетно снажна, са изузетно јако традицијом која није остварена преко пара него преко резултата. Постоји школа југословенске кошарке. Мислим да нас не могу тако лако заобићи ни Евролига, а ни ФИБА. За мене није било неочекивано да ће ФИБА понудити два места, то је сад покушај трговине ко ће привући више или лобирања. Мислим да ти људи треба да седну за сто и да нађу заједничко решење јер је Евролига као пројекат показала да има велики потенцијал.”

Какав је Ваш став о Евролиги каква ће бити од наредне сезоне са 16 клубова, затвореног или полузатвореног типа?

“Она неће бити потпуно затвореног типа, имаће могућност да бар један испадне, а један уђе. Немам ништа против да се игра таква Евролига водећи рачуна о тајмингу националних лига. У том случају се поставља питање каква је будућност АБА лиге јер нама неће требати АБА лига у којој неко стално имати хендикепиран осећај зато што смо ми Београд и Србија, лига у којој ћемо правити повезивања по систему како је то рађено у време Лорбека да можете да наручите судије преко Камникара. Треба нам апсолутно регуларна лига. Ако она прави проходност ка Европи – Евролиги и Еврокупу, она мора да буде тако постављена. Наш регион се и даље одликује високим степеном неповерења. Пре 20 и кусур година знамо шта се овде дешавало. Кључни задатак Црвене звезде је да гледа интересе српске кошарке. Ми ћемо се убудуће тако и постављати. Много ће то можда тумачити као ароганцију, али шта да радимо... Ако је ароганција то што имате такво име и презиме као што имају Звезда или Партизан, а други га немају шта ја да радим... Ако је ароганција што имамо огроман број навијача и Звезда и Партизан, да имамо огромну гледаност... Знате шта значи да гледам Олимпију у Љубљани у хали која има 10.000 места, да бројим до 1.000 нема потребе јер их има 800. Олимпија јесте бренд, али много мањи од Звезде и Партизана. Перјанице регионалне кошарке су Звезда и Партизан и без њих нема регионалне кошарке. А то што су неки мало западније стално играли на српском сукобу или сукобу два српска клуба и вешто нас тако држали, то је завршено и прошло време.”

Ако АБА лига и даље буде такмичење које доноси проходност ка Евролиги, да ли Вас плаши регуларност о којој сте говорили?

“Не плашим се, али сам забринут и потпуно спреман да о томе јавно говорим сваки дан уз аргументацију и документацију. Да ли ће то довести до тога да нема АБА лиге, то неће бити проблем Звезде. Ова нова АБА лига не би постојала без Звездиног менаџмента и аналитике. Сви клубови су 20. маја отишли у погрешном смеру свађајући се око тога ко ће имати колико проценат у фирми АБА Сидро доо, а та фирма са шест појединаца или приватних лица није нашла за сходно 14 година да региструје АБА лигу којој је ФИБА одузела лиценцу. Тешко смо убедили друге клубове о чему се ради, али смо их убедили тако што смо ишли документ по документ. Црвена звезда ништа друго не тражи сем потпуне регуларности и ми ћемо се борити да српски клубови у АБА лиги имају што бољи резултат. Ту мислим и на велике проблеме у којима се налази Партизан, једним делом и Металац. Никада се нећемо поставити тако да наш ривал не постоји. Србији је потребно у сваком спорту да има јак Партизан и јаку Црвену звезду јер какав је то спорт ако немате дерби, а знамо шта значи дерби на овим просторима.

Примећујемо одређене параметре који не говоре о регуларности лиге. Обично се то дешава када задржите неке старе кадрове. Сада је свима јасно шта се дешавало у претходној АБА лиги и са ТВ правима. Имали сте четворогодишњи уговор са Дирецт медијом за 1.84 милиона евра, а нова лига је направила петогодишњи уговор на 6.3 милиона евра. Нова лига плаћа судије преко рачуна, претходна лига је то радила преко турске фирме где се узимало 15 посто.”

Коментари / 0

Оставите коментар