Интервју - Уго Вијеира: Звезда је већа од Бенфике!

Сад у Португалији причају да имају шпица за репрезентацију! Иза њега је био лош период у московском Торпеду гарниран великом породичном трагедијом. Прибијен уза зид, емотивно сломљен, креативни Португалац успео је да пробуди звер у себи. И не само то. Постао је најбољи стрелац Суперлиге, и што је још важније неко коме су признање одали хронично строги навијачи са западне трибине.

Фудбал 02.01.2016 | 16:40
Интервју - Уго Вијеира: Звезда је већа од Бенфике!

Тамо где фудбал постаје уметност, тамо почиње да делује нападач Црвене звезде – Уго Вијера. Када је лета прошле године задужио црвено-белу опрему добар део јавности невољно је одмахивао главом. Навијачи навикнути на туробне епизоде бројних странаца сматрали су да ће некадашњи члан Бенфике, Браге и Жил Висентеа бити само један у низу случајних пролазника кроз најтрофејнији српски клуб...

Иза њега је био лош период у московском Торпеду гарниран великом породичном трагедијом. Прибијен уза зид, емотивно сломљен, креативни Португалац успео је да пробуди звер у себи. И не само то. Постао је најбољи стрелац Суперлиге, и што је још важније неко комесу признање одали хронично строги навијачи са западне трибине.

Иза њега је брутална јесен у којој је класу демонстирао у вечитом дербију, затим индивидуалним тачкама против Чукаричког и Јавора постао личност првог реда у родној Португалији, неко ко може да сања репрезентативне снове.
"Статистика је у фудбалу велика лаж! Разумљиво ми је то што људи нису имали поверења у мене када сам дошао у Звезду, међутим, људи нису знали за проблеме са којима сам се суочавао. Пре годину дана због велике трагедије хтео сам да оставим фудбал, ставио сам га на десето место... Људи и не знају зашто сам отишао из Браге. Тај клуб ми није дозволио да са покојном супругом Едином спавам у болници. Она је у том периоду била болесна. Отишао сам у Жил Висенте, код тренера који ме је растеретио. Тренер ми је допуштао и да изостајем са тренинга. Знао је за моје проблеме“, каже у разговору за МОЗЗАРТ Спорт први стрелац Суперлиге.

Много тога је речено о головима и голгетерском умећу Уга Вијере. Мајсторство покрета у супарничком шеснаестерцу постала је његова константа, као и проблеми који се за њега лепе као смрт лепак.
"Пре Црвене звезде у Торпеду нисам добио плату добрих шест месеци. Овде сам дошао због тренера, људи из клуба су ми рекли да ће са новцем бити све у реду, али...“

Није му било потребно постављати додатна питања, било ја јасно какав каменчић се налази у копачки Звездиног Португалца.
„Да све ове лепе ствари нисам доживео у Београду сигуран сам да не би био овде. Ово је клуб за који се емотивно вежеш, има нешто посебно. Навијачи имају утицај, то што сам у Београду јако поштован, али има нешто и до екипе... Да је оваква ситуација у неком другом клубу сигуран сам да би већ пар играча поднело тужбе, да бисмо се посвађали после оне катастрофе у судару са Борцем... Зато желим да останем“.

Он је један од оних који је Звезди подарио незаборавну јесен, али ни Звезда Уго није остала дужна. Баш на балканском тлу спретни нападач демонстирао је да поседује квалитет за много јаче лиге. Можда и репрезентацију.
„Стварно желим да останем у овом клубу, међу овим играчима који су током читаве јесени показивали више жељеод противника. Није побеђивао само наш квалитет, него та лудачка жеља. Због тога не желим унапред да планирам, јер у животу се ништа не може испланирати. Да се може вероватно се мени не би десиле ружне ствари кроз које сам прошао“.

Штопери у Суперлиги нису успели да проникну у тајне Уговог квалитета и фудбалског каректера. Знао је да „забибери“ гол са 25 метара, као када је у вечитом дербију постеризовао голмана црно-белих Живка Живковића. Знао је слалом из фудбалских бајки да разгали навијаче, а знао је и супарничким дефанзивцима да извади душу на памук њиховим оружјем. Да, Уго Вијеира је тип фудбалера због којег тренери могу да се послуже отрцаном фразом о томе како одбрана почиње од напада.

„Увек сам волео да притискам ривала. Такав сам и на тренингу, чак и када играмо шеву. Стварно волим да освојим изгубљену лопту. Помаже ми то што сам у бившим екипама играо лево крило. Тек сам у Жил Висентеу прекомандован у шпиц. Екипа се бранила, тако да сам и ја порастао, добио на квалитету који нисам имао. Од тренера Руи Кинте сам највише научио, он је мајстор посла, предавач у португалској тренерској школи“.

Они који га константно гледају упоређују Вијеиру са оним досадним типом са малог фудбала коме не можете да узмете лопту.
"Пазите, они дриблинзи... То је моја игра из детињства. Увек покушавам да нешто слично направим. Када год имам времена са друговима из млађих дана играм мали фудбал“.

Португал му је често у мислима, али и он је честа тема медија у домовини. Можда и зато што репрезентација Португала од одласка Паулете кубури са нападачима екстра класе.
"Сада причају да има један нападач, да игра у Србији (смех). Играо сам за све млађе селекције Португала, вероватно би ту част доживео и у сениорској конкуренцији да се нисам суочио са силним проблемима. Зато ништа не планирам, живот није нешто што можеш да планираш“.

Као дечак је навијао за Бенфику.
"Сада нисам навијач. Играти за Бенфику је чудо, али овде је нешто посебно. Вероватно боље. Бенфика је на нешто вишем нивоу од Звезде, јер има више новца. Али ако би се Звезда усталила у Европи поново би била оно што навијачи желе. Много је то велики клуб, и мислим да не треба престати са размишљањима о Лиги шампиона“.

За крај Уго Вијеира је у неколико речи описао саиграче са којима дели свлачионицу.

МАРКО ГРУЈИЋ: Талентован дечко који може да буде велика звезда светског фудбала.

СРЂАН ПЛАВШИЋ: Јако добро дрибла, толико је брз да дефанзивци не могу да стигну да га ударе.

МИЧЕЛ ДОНАЛД: Јак је, он је стабилизатор наше екипе

КАТАИ: Јак индивидуалац

ЛУКА ЈОВИЋ: Јако, јако, јако добар играч. Обожавам га. Стално причам са њим. Он је још дете. Гледаћу да му помогнем, јер он после сваке критике пада. Када буде схватио колико је квалитетан играч биће му лакше.

Коментари / 0

Оставите коментар