Анализа: ФК Борац гори, а Бањалука се чешља!

„Само Борац Бањалуком одзвања“, постала је отрцана флоскула јер је готово свима јасно да практично више „ником није стало“ до бањалучког клуба, који броји своје посљедње дане и то у 90. години постојања!

Фудбал 02.01.2016 | 22:40
Анализа: ФК Борац гори, а Бањалука се чешља!

Уколико се не догоди неко чудо у наредних десетак дана, или пак некаква директива „одозго“, 12. јануар 2016. године биће посљедњи дан „Великана из Платонове“, који одласком руководства на челу са Драшком Илићем и Робертом Зрилићемнема управу и то је у овом тренутку најургентнији проблем.

Ту је и чињеница да се дуг за порез више не може одгађати, а износи око шест милиона КМ, као што је „прологиран“ на примјер Рукометном клубу Борац м:тел и да цијели проблем сад може да ријеши једино на највишем нивоу у Републици Српској.

Стручном штабу је данас, првог дана Нове године истекао уговор, а никог нема да продужи сарадњу са тренером Жељком Врањешом и његовим сарадницима, као ни са фудбалерима, којима се дугују по двије плате, а вјероватно ускоро и трећа, па ће играчи кренути „куд који мили моји“.

Нико од успјешних привредника или „виђенијих“ људи из других сфера у Бањалуци послије Скупштине Борца није желио да се ухвати у коштац са нагомиланим финансијским проблемима и обезглављеност је довела до тога да се осипа играчки кадар, стално пристижу нова потраживања, Градски стадион „враћен“ је у надлежност Бањалуци, која додуше то још није формално прихватила.

Дакле, једно свеопште расуло, чак су и кадети црвено-плавих почели да бјеже из бањалучког клуба у „центре“ попут Етно-села „Станишић“, гдје ће барем имати терене за тренинг, за разлику од највећег града Републике Српске.

Према процјенама бившег предсједника клуба Драшка Илића за наставак сезоне Борцу је неопходно више од 100 хиљада марака, али и то је само укључивање инфузије у неизбјежан самртни ропац некада великог клуба.

Вишемилионска дуговања, која због камата расту вртоглавом брзином, правиле су вјероватно све клупске управе од рата у Босни и Херцеговини наовомо и што је посебно интересантно, спекулисало се у јавности о „фиктивним“ уговорима са појединим играчима, као и „надувавању“ потраживања, енормним платама функционера, али никад нико није нашао за сходно да се позабави овим говоркањима.

На једној од конференција за штампу ове сезоне, Илић је потакнут питањем МОНДА најавио долазак „непристрасне ревизорске куће“, која би тачно утврдила које руководство је и колико наштетило Борцу, па би онда с тим документом вјероватно посла имало и Тужилаштво Српске.

Међутим, од тога није било ништа јер су челници клуба поднијели оставке и то обећање је остало мртво слово на папиру медијских извјештаја.

Предлагао је Илић, иначе актуелни предсједник Подручног фудбалског савеза Бањалука и одборник СНСД-а у бањалучком парламенту, својеврсна „трајна рјешења“ за Борчеву будућност која би подразумијевала некакво „уједињење“ са ФК Крупом.

Приједлог је дио јавности и посебно удружење „Ветерани Борца“ дочекао на „нож“ јер је Илићев рођени брат први човјек прволигаша РС из Крупе на Врбасу.

По одласку са функције у „Великану из Платонове“ Илић је понудио и друго виђење рјешења која су у надлежности Владе РС - доношење новог Закона о спорту по хитном поступку, који би ријешио ненаплатива дуговања спортским клубовима и регулисао имовинска питања и инфраструктуру спортских објеката.

Идеју су подржали многи клубови, међутим, иако је чак речено да постоји Нацрт закона о спорту и да би без већих проблема могао да уђе у процедуру, стопиран је у некој ладици и сигурно није хитан, као што је недавно „хитно да хитније“ не може бити донесен рецимо Закон о раду и полицији.

Али, опет ненаплатива дуговања заиста јесу ненаплатива јер клубови немају имовину и сигурно је неопходно пронаћи неко рјешење. Чим прије, тим боље, јер у противном угасиће се не само Борац, већ и бројни други спортски клубови у РС.

Такође, неопходна је и ревизија да се јасно утврди ко је и за колико оштетио Борац, а потом надлежни органи, вјероватно и казнени, би морали да одреагују.

Наравно, с обзиром да су у посљедњих 20 година мање-више све политичке партије у Српској имале своје представнике у управи бањалучког клуба, тешко је вјеровати да ће неко жељети да отвори „Пандорину кутију“...

Лакше се правити блесав док пред нашим очима нестаје један од симбола града на Врбасу.

Можда и једина свијетла тачка у комплетном послијератном периоду биле су најватреније присталице Борца - „Лешинари“, који су несебично помагали клуб и једини јасно и гласно означили главног кривца за суноврат „Великана“ - градску управу(е). Да се не лажемо, имају „Вултуреси“ и своју мрачнију страну због чијих је бакљада, паљења столица и шовинистичког скандирања, Борац добрано попунио касу Фудбалског савеза БиХ. Али, опет то је мизеран износ у односу на цјелокупна дуговања за која навијачи нису ни најмање криви...

П.С. Често се помиње да „дођоши“ немају емоцију према Борцу и да су они заслужни за стање у бањалучком клубу јер примарно навијају за Црвену звезду или Партизан, а не црвено-плаве. То је вјероватно дијелом и тачно, али...

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Српска

02.01.2016 21:49

Па све уништише чега се дохвате. Тако је у Сарајеву КК Босна пропала. Е мој народе, ево како се "добро" живи, а Миле плаћа Цеци концерте док за Борац нема ни марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.01.2016 21:58

Кад је Миле са својим обезбјеђењем тукао навијаче у дворани Борик нико се није озбиљно побунио. Сви у БЛ знају да се Борац годинама задужује и сви очекују неко чудо, неко ће извући 5-6 милиона и ријешити проблем. Сви виђени послодавци у БЛ су били у Борцу, и? Гледали како себи да намакну кинту или посао, а да плати Град БЛ. П.С. Нека има за КК Игокеа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

02.01.2016 22:10

Драги бањалучани изгледа да нисте у стању да урадите као што је у Бијељини ,,ријешен,, ФК РАДНИК и онда не бих имали проблема са ФК БОРАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

02.01.2016 23:18

Највеца несреца ФК Борац је сто у комсилуку има ИГОКЕ-у.Од када је настала ИГОКЕ-а поцела је смртна болест Борца.Сада је вријеме за умирање а ускоро за сахрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

02.01.2016 23:19

Бањалуцани треба да оду у Игокеу и све пренесу у Борац и онако све тамо је од насих народних пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

02.01.2016 23:21

Засто би некоме било стало до Борца кад никоме није било стало до бањалуцке привреде? А и треба на тој земљи избетонирати јос коју стамбену зграду. Стока стално пристизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко БЛ

02.01.2016 23:21

Доласком Додика и Лактаског клуба Игокее нестао је нас Борац!? Каква је то дрзава у којој предсједник има приватни клуб а који финансирају дрзава и народ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хонкy тонкy

03.01.2016 00:10

Босић ти је давно одговорио, то је септичка јама.

Name

Бањалуцанин

03.01.2016 09:35

Нека је Игокеа (Игор и Кеа- његова сека) потросила 120 милиона КМ у задњих 10 година лоптања јер то НАС ПРЕДСЕДНИК воли а јебо све остало од привреде а посебно СПОРТА Б. ЛУКЕ. Дебил и полтрон Јово Росиц из Гламоца са савојим пајташима ВОДИ ПОЛИТИКУ СПОРТА ГРАДА Б. ЛУКА. Па ста оцекујете вец ПОТОП !

Name

борац

02.01.2016 23:41

Како ћу ја нестати са овим људима тако ће нестати и РС, живи били, па видјели!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

03.01.2016 00:51

Немојте се ви у Бијељини сикирати за Борац,имате васе сеоске лиге па тамо главу забијте,Борац оставите Бањалуцанима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгон

03.01.2016 05:31

Осим неколико клинаца нико други се не трза за Борац...нема спаса овако. Људи у БЛ су убијени у појам, као да су омамљени. Привреду уништавају, некретнинаама загосподарили, инфраструктурно се уништава и сви ћуте! Од самоодрживог привредног града, до презадуженог административног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

03.01.2016 05:35

Само усмјерите онај новац из јавних предузећа према Борцу, а не према сеоском кошаркашком клубу, и проблем је ријесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

03.01.2016 06:17

Нек зиве навијаци борца ВУЛТУРЕСИ, они добијају паре кад су протести или овако несто, за саку долара су се продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.01.2016 06:35

Највећи кривци за пропаст клуба који је био симбол Бањалуке су навијачи! 95% навијачи, 5% неспособна управа. Стадион је 90% празан захваљујући искључиво навијачима, шачици дјеце криминалаца, малоумних родитеља, и потомцима ратних злочинаца!!! На свакој домаћој утакмици НУЛА гостујућих навијача, разлог "безбједност истих"! На гостујућим оде 50 мајмуна са некаквим фашистичким транспарентима и клуб плаћа казне (и треба да плаћа). Као дијете са оцем сам ишао на сваку утакмицу у Сарајеву, без разлике играо Жељо или Сарајево, без обзира који клуб је долазио у госте... То је био доживљај, и супер вријеме да се дјеца забаве за викенд. Данас, нити један нормалан родитељ не помишља одвести дијете на утакмицу, да му неки наркоман и криминалац флашом разбије главу. Многи људи би радо отишли на утакмицу, није баш толика неимаштина, али није вриједно ризиковати живот, нити дијелити зрак са "ватреним навијачима/плаченим криминалцима"... ДА СУ ХТЈЕЛИ БИТИ НОРМАЛАН КЛУБ, ИМАТИ ПОПУЊЕН СТАДИОН, НЕ БИ ПРОПАЛИ. НЕ МОЖЕ СЕ ИГРАТИ НА ВЕРЕСИЈУ!!! Нека их сада "Лешинари" гледају како играју на мале испред робне куће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

03.01.2016 08:14

Слика борца је слика комплетног друства, јад цемер и биједа. Не постоји привреда нити људи који су спремни да улазу у друствено добро они су унистени. Спорт је на маргинама осим ако клуб није статусни симбол појединаца. Приоритети за расподјелу дрзавног новца су накарадни, прво се подмире политицари и циновници и поједини тајкуни, дизу се кредити да би се дало пензионерима и здравству. Зато је за оцекивати да се измјени регулациони план и да на борцевом стадиону никне, покоја зграда, продајни центар и паркинг за раднике владе јер јадници немају гдје перкирати аута, велика зграда мали паркинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоа

03.01.2016 11:01

Како им не помогне копања / водја вултуреса?

ОДГОВОРИТЕ