Анализа: 10 најбољих странаца ФК Црвена звезда...!

Трио Ибањез - Доналд - Вијеира вероватно је најбоља комбинација иностраних фудбалера које је Црвена звезда икада имала у свом тиму. Не рачунајући играче из земаља бивше Југославије, јер су се многи од њих водили као "домаћи".

Фудбал 02.01.2016 | 23:00
Анализа: 10 најбољих странаца ФК Црвена звезда...!

У време зимске паузе решили смо да се подсетимо неких од оних које ће навијачи црвено-белих дуго памтити.

Изабрали смо својих "топ 10", а ако се не слажете са нама, напишите нам у коментару које играчи бисте ви изабрали.

АИЛТОН (2006/2007)

Није много показао за шест месеци, али је свакако најзвучније инострано име које је играло у Црвеној звезди и зато ћемо кренути од њега. Бразилац је међу црвено-беле стигао као бивши најбољи стрелац и најбољи играч Бундеслиге (2004. у Вердеру), али и са позамашним вишком килограма. Није оправдао очекивања.

Штавише, партију вредну помена пружио је само у првом мечу по доласку. Била је то пријатељска утакмица са Борцем у Бањалуци, када је постигао два гола.

ЕРНАН БАРКОС (2007/2008)

И он се није дуго задржао, нити надавао голова у црвено-белом дресу, али је касније показао да га је можда требало "истрпети" и пружити му шансу пре него неким домаћим играчима из тадашњег тима. По одласку из Звезде стигао је чак до дреса репрезентације Аргентине (четири утакмице, две пријатељске, две у квалификацијама за СП у Бразилу).

Период проведен у Београду остаће упамћен можда највише по размени удараца са Ненадом Јестровићем током једног тренинга.

ИБРАХИМ ГАЈ (2006-2008)

Штопер из Сенегала, снажан, али и пргав. Навијачи Црвене звезде највише га памте по доприносу у освајању "дупле круне" 2007. године, као и по хватању за гушу Алмамија Мореире током 134. "вечитог дербија".

Претходно је два пута био првак Бугарске са ЦСКА из Софије.

ЕВАНДРО (2011-2012)

Уметник са лоптом, али дискутабилне храбрости у важним мечевима. Дошао је у Звезду као некадашњи велики таленат и млади репрезентативац Бразила, међутим, осим у првој полусезони када је био сјајан, није оправдао очекивања.

Из Звезде је отишао у Ешторил и тамо сјајним партијама привукао пажњу Порта, где је и данас, али не са великом минутажом.

СЕГУНДО КАСТИЉО (2006-2010)

Један од не много њих који су оправдали уложен новац и очекивања. За две године у Звезди освојио је "дуплу круну" (2007) и постигао 18 голова у 72 утакмице, што значи да је погађао у свакој четвртој утакмици, а то је сасвим солидан учинак за играча средине терена. Из Звезде је ишао на позајмице у Евертон и Вулверхемптон, а онда је 2010. напустио клуб.

КАДУ (2009-2013)

За разлику од Евандра, са којим је неко време био "класић", Каду је имао велика м...

Омалени Бразилац, често намрштен, није презао да повуче лопту, дрибла, шутира, уклизава, а постигао је неке важне голове за Црвену звезду. Није, међутим, имао срећу да освоји више од два национална Купа. Од одласка из клуба игра за молдавски Шериф.

ЛУИС ИБАЊЕЗ (2015-)

Доласком Аргентинца Црвена звезда је после дуго времена коначно добила бека који има одличан центаршут, продорност и шут који цепа мреже. Много је допринео у нападу тима, а какав је заиста у дефанзивним задацима сазнаћемо тек на лето, када црвено-бели изађу на међународну сцену и када се сусретну са ривалима који неће презати да их нападају.

МИЧЕЛ ДОНАЛД (2015-)

Можда и најзаслужнија особа за фантастичан успон Марка Грујића ове сезоне. Холанђанин је својом сигурношћу на позицији задњег везног омогућио младом саиграчу слободу да се креће унапред без бриге да ли ће имати ко да га "покрије". Одлично повезује одбрану и напад, а дуг корак омогућава му и да "сече" противничке акције.

Питање је само да ли ће Звезда успети да набави потребних 200.000 евра у наредних неколико дана да би откупила његов уговор од руске Мордовије.

УГО ВИЈЕИРА (2015-)

Португалац је све оно што се очекује од иностраног нападача када дође у неки клуб. Вредан, професионалан и, што је најбитније, најбољи стрелац лиге.

После два поготка у дербију са Партизаном и једног против Јагодине имао је краћи период "поста", али је онда прорадио и почео да погађа "као на траци". Поред шутерских, показао је и завидне техничке способности.

НАЈБОЉИ ЗВЕЗДИН СТРАНАЦ: МИОДРАГ БЕЛОДЕДИЋ (1989-1992)

Јесте, српског је порекла, али је играо за младу и А репрезентацију Румуније, тамо је одрастао, тамо живи, а и декларише се као Румун. Није, међутим, због тога на првом месту ове листе, већ зато што у својим ногама има две титуле шампиона Европе, прво са Стеауом, а потом и са Звездом, са којом има и титулу светског првака. Има и освојених девет националних првенстава (шест у Румунији, три у Југославији).

Коментари / 0

Оставите коментар