Доручак за мамурне: Срећан 1. јануар!

Вријеме празника, је вријеме када многи од нас претјерају. Неки претјерују с храном, набаце чак неколико килограма више за вријеме празника, јер не могу да одоле укусним посластицама, док други пак претјерају с алкохолом, и често се морају носити с мамурлуком у празнично јутро.

Република Српска 01.01.2016 | 10:29
Доручак за мамурне: Срећан 1. јануар!

Најчешћи симптоми мамурлука су мучнина, главобоља, дехидрација, умор и осјетљивост на свјетлост и звук.

Тијелу је потребно неколико сати да разгради алкохол. Ако је икако могуће, процес разградње је најбоље преспавати.

Дехидрација је главни узрок мамурлука па морамо да унесемо много течности. Након буђења, без обзира како се осјећамо обавезно требамо попити велику чашу млаке воде, јер хладна вода би могла бити незгодна за желудац. Изгубљена текућина и електролити се могу надокнадити и енергетским пићима или кокосовом водом. Кафа и други кофеински напитци нису најбољи избор на мамурним јутрима, јер они одузимају додатну текућину из организма. Ако вам ипак треба кофеина онда ограничите количину кафе или чаја на једну шољицу.

ДОРУЧАК:

Треба да поједемо добар доручак. Разумно здрав, али добар доручак може учинити чуда након ноћи опијања. Храна умирује желудац и даје тијелу енергију. Лагано препечен тост с мало маслаца и мармеладе, или још боље кајгана ће учинити да се поново боље осјећамо. Тост ће упити остатак алкохола из желуца, а јаја садрже бјеланчевине и витамине Б који ће напунити природне ресурсе вашег тијела.

Овдје је неколико намирница и приједлога који ће ти помоћи у креирању “доручка против мамурлука”.

Свјеже исцијеђени воћни сок
Нека свјежи сок буде први који ћеш сервирати свом мамурном госту. Ниво шећера у крви је нагло опала након конзумације алкохола, те додатно погоршала мамурлук. Управо из тог разлога је конзумација воћних сокова један је од најбољих начина борбе против мамурлука. Воћни сокови од наранче, бруснице или јабуке ће подићи разину шећера у крви, те надокнадити изгубљене електролите.

Супа
Супа са много поврћа је такође права ствар како би се организам брже прочистио, а пуна је витамина како би брже оздравио.

Сендвич с туњевином
Туњевина је пуна храњивих твари, а истраживања су показала како је уједно и једна од најбољих намирница за надомјештање изгубљених витамина из тијела.

Енглески доручак
Састојци енглеског доручка могу варирати, али неколико се основних намирница увијек морају наћи на столу да би се оброк могао назвати енглеским доручком. На примјер јаја направљена у облику кајгане, пржена сланина, кобасица, гљиве и препечени тост нужни су дијелови овог доручка. Јаја у себи садрже цистеин, амино киселину која је ефектно оружје против ацеталдехида, токсина који је нуспродукт оксидације етанола, тако да ће ова намирница свакако добро доћи.

Хљеб
Интегрални хљеб пун је витамина Б и масних киселина које ће помоћи у детоксикацији јетре и изљечењу тијела. Такође ће апсорбирати вишак алкохола што је, наравно, један од најбољих начина за борбу против мамурлука. Обавезно сервирај шниту интегралног круха с супом од поврћа.

Ђумбир
У свим својим облицима ђумбир помаже при олакшавању мучнине, а исто тако дјелује и као одличан протуупални лијек. Слатко пиће или чај госта зачини с мало ђумбира, или понуди укусну јуху од ђумбира с мрквом. Овај пикантни зачин ће благотворно дјеловати на тијело и помоћи ће да се мамурлук преброди.

Банане
Банане су пуне калија и магнезија, два минерала која се губе у организму док се пије алкохол, што може узроковати јак умор. Недостатак калија узрокује повраћање, изазива грчеве и мучнину, тако да банана увелико може помоћи у борби против јутарњег мамурлука. Банана у свом изворном облику или напитак од банана ће вам помоћи да се осјећате много боље.

Желимо вам много среће и успјеха у Новој 2016. години!

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар