Шта то не смијете да радите за Нову годину!

Постоје нека уобичајена правила понашња која важе само 31. децембра и 1. јануара, а за која се верује да ће у наредној години донети срећу или несрећу.

Свијет 31.12.2015 | 22:00
Шта то не смијете да радите за Нову годину!

Не позајмљујте новац: Ни 31. децембра, ни 1. јануара, јер такво започињање године предсказује 12 месеци материјалних проблема.

Не износите ништа из куће 1. јануара: Ништа значи буквално ништа! Ово важи чак и за ђубре. Дословно баш ништа не сме да напусти ваш дом првог дана у години. Додуше, ово правило је флексибилно и зависи од културе и склоности. Док се у неким културама сматра да је у реду да се износе ствари 1. јануара, ако се претходно нешто унесе у кућу, у другим сматрају да није добро чак ни истресати тепихе тог дана. Чиме ћете се од ова два управљати – одлучите сами.

Прва особа која ступи у кућу након поноћи не би требало да буде жена, јер се сматра да то доноси несрећу. Исто тако, баксузом се сматра ако особа која прва уђе у кућу има плаву или црвену косу.

Храна која није пожељна: Лошим знаком се сматра да на први дан нове године једете пилетину или ћуретину. Разлог овом веровању је што се домаће птице у доста култура сматрају “прљавим”. Сходно томе се верује да “прљавштине” коју тако унесете у кућу никако нећете моћи да се отарасите целе године. У суштини, та “прљавштина” је заправо симбол сиромаштва и лошег материјалног стања.

Посао: Сматра се да (иако као што смо поменули треба урадити неку ситницу у вези са послом) није добро радити превише 1. јануара. Велико ангажовање, посебно започињање неке нове активности 1. јануара значи да она неће бити успешна.

Прање: Немојте прати веш нити судове 1. јануара. У неким културама постоји веровање да ако на овај дан перете, то значи да ће неко из куће „нестати“ у следећој години.

Ломљење, разбијање, плакање: Пазите да првог дана нове године нешто не разбијете или не сломите, јер се и то сматра лошим знамењем. Исто тако, избегните плакање првог, јер се и у том случају сматра да ће вас ова активност пратити целе нове године.

Време: Када се пробудите у првом јутру нове године, погледајте кроз прозор какво је време. И за време постоје дубоко укорењена сујеверја:

Уколико ветар тога дана дува са југа – значи да ће наредна година бити добра и богата.

Уколико ветар дува са севера – цела година ће бити хладна и са лошим временом.

Уколико ветар дува са истока – година ће донети несташице и невоље.

Уколико ветар дува са запада (ово је најчудније) – биће довољно рибе и млека, али ће једна важна светска фигура умрети.

Уколико ветра 1. јануара уопште нема – чека нас весела и богата година.

Извор: Телеграф

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

УцитељБутен

31.12.2015 21:46

Према вјеровању цврсто укорењеном у мом комсилуку, уколико првог ујутро упалите тв а Додик је јос предсједник и Босиц упорно млати празну сламу, сви смо наје..;. у новој години. Зато, нека нам је свима са срецом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето

01.01.2016 02:15

Ахахахаххахаах ето који си ти краљ. Срецна свима Нова 2016.

Name

МИХАИЛО МИКИћ

31.12.2015 22:25

Народ вјерује у враџбине и друге глупости а неће да верује У Бога Створитељ свога. Због тога многим људима који у Бога неверују живот улудо и пролази. Не живи се у лажи веч истини Христовој, не живи се у неправди већ у прадо Божијој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

31.12.2015 23:52

Све сте рекли, још само да кажем да ме БНТВ непријатно изненађује да објављује ове глупости.Данас ћу, уз Божју помоћ, искористити чињеницу да ми је на послу нерадни дан и припремати кућу и укућане на, за наш народ, много важнији празник-БОЖИЋ.

Name

Ре

01.01.2016 02:21

Па већина ствари су глупости