Најљепше приче које су обиљежиле 2015. годину

Година на измаку била је тешка и суморна, стисло нас је са свих страна - неизвјесност, незапосленост, сиромаштво, страх, непогоде, пријетње... Али, било је и свијетлих примјера. О, итекако!

Република Српска 31.12.2015 | 16:30
Најљепше приче које су обиљежиле 2015. годину

"На муци се познају јунаци", пословица је која би можда најбоље могла да опише 2015. годину, а као доказ прилажемо овогодишње најљепше и најдирљивије приче, чији су главни актери прави хероји, људи којима се искрено дивимо и скидамо капу...

Кренимо редом.

Младој бањалучакој сликарки Наташи Рогић засметали су голи болнички зидови дјечијих одјељења УКЦ РС у Бањалуци, па је одлучила да "засука рукаве" и ослика их мотивима из цртаних филмова и бајки. Дјечијој срећи није било краја!

Након завршетка посла ова дјевојка великог срца није могла да одбије одушевљене клинце и особље болнице, па је наставила је да осликава и одјеле, потпуно бесплатно! Браво је слаба ријеч...

У јулу 2015. петогодишња Самира Алић из Рашљана изгубила се и седам дана боравила у шуми без икакве хране и воде. Када су већ скоро сви изгубили наду у њен проналазак, Дамир Кавгић из Горњег Сребреника упутио се у потрагу...

"Након што сам дошао кући послије радног времена одлучио сам да кренем у потрагу за дјевојчицом заједно са својим сином. Нисам могао чекати више... Када сам дошао до једног дијела шуме за којег сам сигуран да ту нико не пролази, чуо сам нешто налик крику, али недовољно гласно да бих одмах могао одредити одакле глас долази.

Ипак, упутио сам се у једном правцу, надајући се да је тамо дјевојчица. Био сам у праву. Угледао сам је и повикао 'жива је', а она ме погледала својим крупним очима... Након што сам је узео у наручје, дозивала је маму.

Пожурио сам да се попнем уз велико брдо док је мој син тражио сигнал како бих могао позвати полицију и хитну помоћ... Након што сам предао дјевојчицу полицајцу, изгубио сам свијест", испричао је новинарима Кавгић. 

Идемо даље... Читав мјесец једна тужна њушка завијала је са дна једног од бијељинских бунара, преживљавајући искључиво захваљујући неисквареним дјечјим срцима која су јој спуштала храну и воду, док глас о овој причи није доспио до, неки би рекли хероја, а други ипак само човјека Фахрудина Браве.

Чим је чуо за судбину несрећне животиње, Фахрудин није часио часа већ је упалио аутомобил и из Сарајева кренуо пут Бијељине. Пас је на срећу спашен...

"Људи дијеле једни друге по много основа. Код мене је мало другачије, ја их дијелим само по томе воле ли животиње или не, није ме брига које су вјероисповијести, које су нације или политичке опције", каже Фахрудин. Мудре ријечи, нема шта...

Једанаестогодишњи херој Давид Арсенић из Фоче спасио је другарицу Анђелу из брзака ријеке Ћехотине и својом храброшћу и сналажљивошћу задивио суграђане.

Дјечак је скочио у воду када је чуо вршњакињу да дозива у помоћ, запливао према њој, ухватио је за руку и крајњим напором онесвијешћену успио да привуче до обале. Тек када је видио да је стигла хитна помоћ, мало се препао... Али, све се завршило на најбољи могућ начин - Анђела се опоравила, а на клупи која се налази на купалишту сада стоји натпис - "Давид чувар плаже".

Бањалучки полицајац Милош Граховац ове јесени у Шуицама код Купреса брзом реакцијом од смрти је отргао Џевада О, директора једне фирме из Доњег Вакуфа, повријеђеног у стравичној саобраћајној незгоди.

"На ретровизору сам уочио да возило слијеће у провалију. Укочио сам и потрчао према ауту, у којем је возач био без свијести. Знао сам да моја реакција може да му спасе живот. И био сам у праву. Сада само желим једно, да се брзо опорави", рекао је након спашавања храбри Милош. Потез сваке хвале вриједан...

Један спортски херој. Бањалучанин Лука Брковић, шампион у многим такмичењима у кик боксу, успио је оно најтеже - побиједио је самога себе. Наиме, он је уз помоћ спорта превазишао проблеме са дрогом...

"Прије овог свега сам имао као клинац проблема са законом, са полицијом, био сам хапшен, имао сам проблема са дилањем дроге и ту сам се опекао. Тако да сам кренуо по наговору тренера, он је отворио свој клуб, ја сам био први члан и тако смо кренули, тако су кренуле да се освајају медаље", искрен је Брковић.

Каже да на самом почетку баш и није желио да тренира, али су га тренер, брат и отац "притиснули". Нема шта, свака част за њега, али и за подршку! 

За крај, прича у којој је херој читав један разред!

Ђак првог разреда ОШ "Осман Накаш" у Сарајеву Зејд Ћоралић готово да не чује и отежано говори. Међутим, ускоро му то неће бити проблем јер ће сви којима је окружен знати његов матерњи језик - знаковни!

Наиме, читав његов разред похађа курс знаковног језика како би олакшао комуникацију са својим шестогодишњим вршњаком. Заиста предиван гест!

Желимо вам све најбоље у 2016. години, наоружајте се добрим расположењем, добрим причама и окружите позитивним људима. 

(Мондо.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Срецно свима

31.12.2015 16:20

Не постоје мали хероји,хероји су сви велики,огромни,моцни и вецни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

01.01.2016 00:32

Цеститам свим храбрим људима,на помоци једни другима не гледајуци које су вјере и нације браво.

ОДГОВОРИТЕ